Μετά από 9 χρόνια…

Μετά από 9 χρόνια, Παναθηναϊκός και Αρη ανταμώνουν και πάλι στον τελικό του 39ου Κυπέλλου Ελλάδας (19:45GR). Το τριφύλλι διεκδικεί τον 15ο τίτλο στην ιστορία του και οι Θεσσαλονικείς τον 9ο. Θα είναι ντέρμπια από τα παλιά; Η απάντηση το βράδυ…Στις 19 Φεβρουαρίου 2005, οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες και τότε στο Ηράκλειο (στο κλειστό του Λίντο), με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί 72-68. Ενας επεισοδιακός τελικός, που βρήκε τον Αρη να προηγείται 29-38 στο ημίχρονο και στο τέλος να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία.
"Ηταν ο τελικός της ντροπής. Εγινε σε ακατάλληλο γήπεδο και το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από τους διαιτητές. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και δεν έχει ανάγκη τη διαιτησία για να κερδίζει τίτλους", είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος του Αρη, Γιάννης Δαμιανίδης μετά το τέλος του αγώνα.
Κορυφαίος του Άρη σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Ντε Χουάν Κόλινς (21 πόντους), ενώ MVP του Παναθηναϊκού ήταν ο Γιάκα Λάκοβιτς, ο οποίος πέτυχε 15 καθοριστικούς πόντους.
"Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ήρθα στον Παναθηναϊκό. Για να ζήσω τέτοιες στιγμές", είχε δηλώσει τότε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, με τον Κώστα Τσαρτσαρή να προσθέτει: "Αν μπορούσα να πάρω το Κύπελλο στο σπίτι μου, θα κοιμόμουν αγκαλιά με αυτό".
Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ, και ο Αρης τον Μακεδονικό του Αργύρη Πεδουλάκη!
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Διαμαντίδης 6, Λάκοβιτς 15, Στσεπάνοβιτς 9, Τσαρτσαρής 14, Μπατίστ 12, Χατζηβρέττας, Αλβέρτης 8, Φέμερλινγκ 4, Κουτλουάι 3, Καλαϊτζής 1, Παπανικολάου, Μπάξτερ.
ΑΡΗΣ (Μπάρτον): Κόλινς 21, Πάντιους 9, Καστλ 11, Μεσεριάκοφ 6, Στακ 6, Ραϊσεβιτς 1, Σχορτσανίτης 8, Ασημακόπουλος 3, Τζόνσον 2, Καραποστόλου, Κυρίτσης 1, Χαριτόπουλος.

Αλλες τρεις φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες σε τελικό Κυπέλλου.
Το 2003, με εκπληκτική εμφάνιση του Αλβέρτη (22 πόντους), ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει 81-76 στον τελικό του φάιναλ φορ που είχε γίνει στη Λάρισα.

Το 1993, με τους Γκάλη (στα πράσινα) και Κόμαζετς να πετυχαίνουν 66 πόντους (36 και 30 αντίστοιχα!), ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει 96-89 στον τελικό που είχε γίνει στο ΣΕΦ. Κορυφαίοι από τον Αρη οι Γιαννάκης (30) και Τζέι Τζέι Αντερσον (23), ενώ ο NBAer, Ρίτζι Θίους, που είχε αποκτηθεί μόνο για αυτό το ματς, είχε μείνει στους 9 πόντους.

Το 1985 ο τελικός είχε γίνει στο ΣΕΦ. Ο Γιαννάκης μόλις έχει μεταγραφεί από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας στον Αρη. Μαζί με τον Γκάλη πέτυχαν 70 πόντους (37 ο Γιαννάκης με 8 τρίποντα, 33 ο Γκάλης), όσους όλος ο Παναθηναϊκός σε εκείνο το παιχνίδι. Ο Άρης κερδίζει 86-70, με τον Ντέιβιντ Στεργάκο να είναι πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 17 πόντους. Εκείνος ο Αρης ήταν η ομάδα που έβαλε το μπάσκετ στα ελληνικά σπίτια…
Η

Σχετικά άρθρα