«Σε δρόμο συμφωνίας για το πλεόνασμα»

11 Φεβρουαρίου 2014
Σε ουσιαστική συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, έχει έρθει η ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο της δημοσιοποίησης των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, 

«επιτυγχάνονται οι στόχοι των εσόδων και έχουμε πολύ καλύτερη απόδοση στο σκέλος των δαπανών.  Έγινε πλήρης αποτίμηση για το 2013, υπάρχει συμφωνία σε αριθμούς, υπάρχουν οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. 

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αξιολογούν τα δημοσιονομικά στοιχεία, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε δρόμο συμφωνίας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013».

Πρόσθεσε δε, ότι «τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014». 

Στα 811 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Το μείζον δε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι το ύψος του θετικού αποτελέσματος που μεταφέρεται από το 2013 στο τρέχον έτος, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις «τρύπες».

Ο συγκεκριμένος παράγοντας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αν και δήλωσε άγνοια για την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, σημείωσε ότι η βασική αιτία της καθυστέρησης δεν είναι τα δημοσιονομικά. Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών ένα πλήθος στοιχείων, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις σε αρκετά θέματα.

Παράλληλα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επανέλαβε την άποψη ότι «η καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας δεν μας βολεύει, αλλά είναι προτιμότερη από ένα δυσμενές αποτέλεσμα» υπονοώντας ότι με την πάροδο του χρόνου υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, για τις καταστροφές από τον σεισμό στην Κεφαλονιά έχουν χρησιμοποιηθεί 10 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ενώ 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Fernando Pessoa
Η Σκέψη της ημέρας
Fernando Pessoa