Μουλιάσανε τα χέρια μου. Γιατί;

11 Φεβρουαρίου 2014

Όλοι έχουμε προσέξει ότι κάθε φορά που βάζουμε τα χέρια μας αρκετή ώρα στο νερό,τα δάκτυλά μας "μουλιάζουν". Γιατί συμβαίνει αυτό; Την απάντηση μας δίνουν  επιστήμονες από τη Γερμανία, οι οποίοι μετά απο μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν  ότι το ζάρωμα στα δάχτυλά μας οφείλεται στη συστολή και τη διαστολή και πιο συγκεκριμμένα στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εξωτερική στιβάδα του δέρματος απορροφά το νερό κι έτσι δημιουργούνται οι πτυχώσεις. Η απορρόφηση γίνεται στην εξωτερική στιβάδα που αποτελείται από νεκρά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα περιλαμβάνουν ένα δίκτυο ινών που αποτελούνται από μια γνωστή πρωτεΐνη, την κερατίνη. Οι ίνες κερατίνης συνδέονται μεταξύ τους ώστε να σχηματίσουν ένα τρισδιάστατο πλέγμα, το οποίο αυξάνεται σε όγκο έως και πέντε φορές όταν οι ίνες επεκτείνονται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η δομή κάνει τα κύτταρα του δέρματος να συστέλλονται και να διαστέλλονται.

Τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες αλλά και στην επιτυχή κατασκευή τεχνητού δέρματος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ