Θέλετε επισκληρίδιο αναλγησία; Ο τοκετός θα καθυστερήσει 3 ώρες

13 Φεβρουαρίου 2014

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την επισκληρίδιο αναλγησία κατά την διάρκεια του τοκετού για να αποφύγουν τον έντονο πόνο. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της στον τοκετό και κατέληξαν ότι η επισκληρίδιος αναλγησία μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού πολύ περισσότερο απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Obstetrics and Gynecology», οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ μελέτησαν στοιχεία από 42.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει φυσιολογικά την περίοδο 1976 – 2008 και συνέκριναν τη διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού, δηλαδή του χρόνου εξώθησης του εμβρύου από τη μήτρα, μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναλγησία και σε εκείνες που δεν είχαν.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που είχαν κάνει επισκληρίδιο χρειάστηκαν δύο με τρεις ώρες περισσότερο να ολοκληρώσουν το δεύτερο στάδιο του τοκετού, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν.

Οι πρωτότοκες γυναίκες  στο δεύτερο στάδιο του τοκετού χρειάστηκαν 336 λεπτά με την επισκληρίδιο, ενώ όσες δεν είχαν πάρει  χρειάστηκαν 197 λεπτά.

Για τις γυναίκες που είχαν γεννήσει και άλλες φορές, η διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού ήταν 255 λεπτά με την επισκληρίδιο και 81 λεπτά χωρίς.

«Όταν χορηγείται επισκληρίδιος αναγλησία είναι φυσιολογικό ο τοκετός να απαιτεί δύο ώρες επιπλέον και οι γιατροί δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν, αρκεί βέβαια όλα να εξελίσσονται ομαλά», εξηγεί η Δρ Υβόν Τσενγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Αν και δεν είναι ακόμη πλήρως αντιληπτό γιατί η επισκληρίδιος αναλγησία παρατείνει τον τοκετό, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι αναλγητικές ουσίες χαλαρώνουν του μυς της πυέλου και η επίτοκος αισθάνεται λιγότερη πίεση να σπρώξει.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Friedrich Nietzsche
Η Σκέψη της ημέρας
Friedrich Nietzsche