Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο μετά από ένα εγκεφαλικό.

13 Φεβρουαρίου 2014

Η καλύτερη πρόληψη αλλά και οι νέες θεραπείες  βοηθούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους για ξεπεράσουν ένα εγκεφαλικό.  Η επιβίωση πλέον από ένα εγκεφαλικό είναι πολύ πιο συχνή από ότι μία δεκαετία πριν. Οι γυναίκες όμως έχουν πιο κακή ποιότητα ζωής έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο απ’ ό,τι οι άντρες - τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο μετά  την εκδήλωσή του, σύμφωνα με μία νέα, αμερικανική μελέτη.

 Όπως τονίζουν οι επιστήμονες,  η υγεία των γυναικών εξελίσσεται χειρότερα από ό,τι των ανδρών, άσχετα με το πόσο σοβαρό ήταν το εγκεφαλικό τους.  

Οι λόγοι αυτής της διαφοροποίησης δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά πιθανότατα όπως εκτιμούν οι ερευνητές ίσως παίζει ρόλο ότι οι γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερη μυϊκή μάζα από τους άνδρες κι αυτό τις φέρνει σε σχετικά μειονεκτική θέση κατά τη φάση ανάκαμψης .

Κατά την διάρκεια της μελέτης , η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι ερευνητές συνέκριναν 1.370 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 56 - 77 ετών, που είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό. Παρακολούθησαν  την ποιότητα ζωής των ασθενών επί ένα έτος μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, αξιολογώντας την ευκολία στις κινήσεις, τη δυνατότητα αυτο-εξυπηρέτησης, την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, το βαθμό άγχους,ι κατάθλιψης, τον πόνο κ.α.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στο πρώτο τρίμηνο μετά το εγκεφαλικό οι γυναίκες -σε σχέση με τους άνδρες-  αναφέρουν περισσότερα προβλήματα κινητικότητας, πόνου, δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψης.

Η διαφορά σε βάρος των γυναικών είναι πιο αισθητή για τα άτομα άνω των 75 ετών.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Osho (Bhagwan Shree Rajneesh)
Η Σκέψη της ημέρας
Osho (Bhagwan Shree Rajneesh)