Ξέμεινες από ενέργεια; Οι 9 σούπερ τροφές για τόνωση!

Την εποχή αυτή η συχνότητα των ιώσεων είναι υψηλή, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ατόμων να ταλαιπωρούνται από ενοχλητικά και επίμονα συμπτώματα.

Γράφουν οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι Άννα Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Η κακή διατροφή, οι αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας και το στρες που τις περιβάλλει μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να αμύνεται σε ιούς και βακτήρια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παραπονούνται ότι αρρωσταίνουν συνέχεια.

Για αυτό η διατροφή αποτελεί τον ιδανικό «σύμμαχο» για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μέσω του συνδυασμού σπουδαίων τροφών!

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι γνωστό ότι αποτελούν μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή επιλογή για πρωινό ή και σνακ. Επιπλέον το λεμόνι είναι μια καλή πηγή επίσης βιταμίνης C, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δράση των καλών βακτηρίων στον οργανισμό.

Το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές ώστε να αντικαταστήσει το αλάτι ή τη ζάχαρη, τα οποία παραδοσιακά αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού.

Ακτινίδια

Τα ακτινίδια περιέχουν 90 με 110 mg βιταμίνης C, ποσότητα μεγαλύτερη από ένα μέσο πορτοκάλι. Είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα σημαντικό μέταλλο για δυνατούς μύες και ενίσχυση του νευρικού συστήματος. Επιπλέον περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή και  καροτενοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που προάγουν την καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και της καρδιάς και την άμυνα του οργανισμού.

Κόκκινοι καρποί

Οι κόκκινοι καρποί όπως τα βατόμουρα, έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό, επιπλέον είναι καλές πηγές βιταμίνης C, μαγγανίου και φυτικών ινών. Η κατανάλωση τους, έχει συσχετισθεί με τη πρόληψη του καρκίνου λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά, όπως η ανθοκυανίνες.

Τοφού

Το τοφού αποτελεί ένα διαφορετικό είδος τυριού σε σχέση με τα συνηθισμένα καθώς προέρχεται από το φυτό της σόγιας. Αποτελεί ένα τρόφιμο με ιδιαίτερη διατροφική αξία. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα περιέχει χαμηλό αριθμό υδατανθράκων, κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι χαμηλότερο σε θερμίδες σε σχέση με πολλά τυροκομικά προϊόντα, είναι ιδανική πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό. Η αυξημένη περιεκτικότητα του σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτοοιστρογόνα, χαλκό, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β κατατάσσει το τοφού στα τρόφιμα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Κινόα

Η κινόα αποτελεί άλλο ένα διατροφικό θησαυρό, άγνωστο σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.  Πρόκειται για τους καρπούς ενός θάμνου, οι οποίοι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Αποτελεί ένα πλήρες τρόφιμο, καθώς περιέχει απαραίτητα αμινοξέα αντίστοιχα με αυτά που συναντάμε στο κρέας ή το ψάρι.

Επιπλέον, η περιεκτικότητα της σε ω-3 λιπαρά οξέα, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο είναι σημαντική και την αναδεικνύουν ως ένα τρόφιμο που μας προστατεύει και μας δυναμώνει!

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος αποτελεί άλλη μια τροφή ασπίδα απέναντι στο κρυολόγημα και την εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, αλλά και απαραίτητων λιπαρών οξέων όπως το α- λινολενικο.

Τα οφέλη της κατανάλωσης λιναρόσπορου είναι πολλά καθώς πέρα από την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, συμβάλει στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και στον έλεγχο και τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Παντζάρια

Το πεντανόστιμο παντζάρι αποτελεί μια ακόμα καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, το παντζάρι είναι ιδανική τροφή για την ενίσχυση του οργανισμού καθώς περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ και βιταμινών του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, τη λειτουργία της καρδίας και τη προστασία των κυττάρων από την ανάπτυξη καρκίνου.

Σπόροι κολοκύθας

Άλλη μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό δρώντας ως αντιοξειδωτικό και αποκαθιστώντας τις βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού, είναι οι σπόροι κολοκύθας. Επιπλέον, οι σπόροι της κολοκύθας είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνες όπως οι βιταμίνες C και Α.

Προσθέστε τους σπόρους κολοκύθας στο φαγητό ή στα σνακ σας και γευτεί τα οφέλη τους στην καθημερινή σας ευεξία.

Τζίντζερ

Η ρίζα του τζίντζερ είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που είναι απαραίτητα για υγεία του οργανισμού. Είναι επίσης, καλή πηγή μετάλλων όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Επιπλέον, ανακουφίζει από δυσφορία στο στομάχι και χαλαρώνει το εντερικό σας σύστημα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τα μάτια; Η δίαιτα… κλειδί!

Δίαιτα από το σπίτι; Και όμως γίνεται! Οι τροφές που προσφέρουν την… απόλυτη προστασία!

Σχετικά άρθρα