Πόσο σημαντικό είναι το καλό σεξ στον γάμο;

14 Φεβρουαρίου 2014

 

Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν την ευημερία του γάμου αλλά και την ευτυχία των γονέων και των παιδιών με την καλή σεξουαλική ζωή των συζύγων.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου, Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του

Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andologia.gr

Η κοινωνία φαίνεται να έχει υποβαθμίσει το σεξ στην οικογενειακή ζωή, το οποίο δεν πρέπει να συγκρίνεται με το εξωσυζυγικό ή το προγαμιαίο σεξ. Στις ταινίες και στον πολιτισμό μας, αυτό που είναι σεξουαλικά συναρπαστικό είναι «κάτι που σπάει τα όρια» και είναι παράνομο, αλλά ο Barry McCarthy, κλινικός ψυχολόγος και σεξολόγος, υποστηρίζει ότι το «κλειδί» στο συζυγικό σεξ είναι η οικειότητα και ο ερωτισμός.

Σε μια διαδικτυακή έρευνα (της ιστοσελίδας iVillage) στην Αμερική, ρώτησαν 1.001 γυναίκες, ηλικίας 18-49, για να μελετήσουν τη σεξουαλικότητα των ζευγαριών που έχουν δημιουργήσει οικογένεια.

Οι συμμετέχουσες, σε ποσοστό 75%, δήλωσαν ότι μια καλή σεξουαλική ζωή με τον σύζυγό τους είναι «πολύ ή εξαιρετικά σημαντικό», ενώ το 16% ανέφερε ότι είναι «αρκετά σημαντικό».

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η μειωμένη διάθεση για σεξ στις γυναίκες προέρχεται από το ότι ο άνδρας τους δεν τις φλερτάρει πλέον, κάτι που επιβεβαιώνει και η παρούσα μελέτη, αφού το 44% δήλωσε ότι αποκτά διάθεση για σεξ όταν ο σύζυγός της τής λέει «όμορφα πράγματα».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης:

• το 49% δήλωσε ότι είχε καλύτερο σεξ πριν αποκτήσει παιδιά, ενώ το 34% ότι τα παιδιά δεν άλλαξαν τη σεξουαλική του ζωή

• το 50% δήλωσε ότι το στρες μειώνει την επιθυμία του να κάνει σεξ, όπως και η εξάντληση (49%), τα παιδιά (39%), η έλλειψη ρομαντισμού (34%), οι καβγάδες με τον σύντροφο (31%) και η απώλεια της φυσικής έλξης (14%)

• το 12% των γυναικών είχε απιστήσει…

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι η οικειότητα και ο ερωτισμός συσφίγγει τις σχέσεις του ζευγαριού, δημιουργώντας μια πιο υγιή οικογένεια με λιγότερες εντάσεις και περισσότερη αλληλοκατανόηση.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ