Οι τροφές που κρατούν μακριά την κατάθλιψη

<p><span style="font-size: medium;">Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές της ψυχικής υγείας των ατόμων με σημαντικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. </span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Γράφουν:  Άννα Παπαγεωργίου</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής</span></p>
<p> </p>
<p><span style="font-size: medium;">Επ. Υπεύθυνη Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία»</span></p>
<p><strong style="font-size: medium;">Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου</strong></p>
<p><span style="font-size: medium;">Σύμβουλος  Διαιτολόγος –Διατροφολόγος</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> Επ. Υπεύθυνη Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία»</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Είναι σαφές ότι οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ευνοούν την άνθιση της κατάθλιψης στον Ελληνικό πληθυσμό.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν το ρόλο της διατροφής στη διαχείριση και τη πρόληψη της κατάθλιψης. Ας δούμε λοιπόν πως θα κάνουμε τη διατροφή, σύμμαχό μας σε μια ζωή με καλή διάθεση και χαρά!</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Όπλα εναντίον της κατάθλιψης</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: medium;">Απαραίτητα αμινοξέα: τρυπτοφάνη, γλουταμίνη και τυροσίνη.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Μέταλλα: ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος και μαγνήσιο.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Ω-3 λιπαρά οξέα.</span></li>
</ul>
<p class="Default"><span style="font-size: medium;"><strong>Που βρίσκονται αυτά; </strong></span></p>
<p class="Default"><span style="font-size: medium;">Σε τροφές όπως :</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: medium;">Προϊόντα ολικής άλεσης.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Αυγό, τυρί και γιαούρτι.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Φασόλια και όσπρια.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Φρούτα.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Καλαμπόκι.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Ψάρια και πουλερικά.</span></li>
</ul>
<p class="Default"><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p class="Default"><span style="font-size: medium;"><strong>Μεσογειακή Διατροφή </strong><strong>vs</strong><strong> Δυτικού Τύπου Διατροφή</strong><strong></strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι, δημητριακά και φτωχή σε κρέας και γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσει σημαντικά το κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.  Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση ελαιολάδου, η οποία συνηθίζεται στη Μεσογειακή κουζίνα αποτελεί άλλο ένα προστατευτικό παράγοντα ενάντια στη κατάθλιψη.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αντίθετα η δυτικού τύπου διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε κατεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και λιπαρά αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Πρόσφατη μελέτη, σε ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση έτοιμου φαγητού αυξάνει έως και 48% το κίνδυνο κατάθλιψης.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Ω-3 λιπαρά οξέα </strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στη πρόληψη της κατάθλιψης σχετίζεται με την αυξημένη περιεκτικότητα των απαραίτητων αυτών οξέων στις μεμβράνες του εγκεφάλου. Φαίνεται λοιπόν ότι τα οξέα αυτά επιδρούν στη διάθεση του ατόμου και στο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Αυξήστε</strong> λοιπόν τη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας: ψάρι, έλαια ψαριού, καρύδια και φύτρα σιταριού.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Φαύλος κύκλος Διατροφής και Κατάθλιψης </strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Πέρα από τις τροφές που δρουν προστατευτικά ή ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης, γίνεται σαφές ότι τα άτομα με καταθλιπτικά συμπτώματα έχουν διαταραχές στην όρεξη τους για φαγητό και υιοθετούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές ωστόσο μπορούν να επιτείνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι να σπάσει αυτός ο <strong>φαύλος κύκλος</strong> μέσα από την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p align="center"><span style="font-size: medium;"><strong>Συμβουλή </strong></span></p>
<p align="center"><span style="font-size: medium;"><em>Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ω-3 λιπαρά οξέα, ακατέργαστα δημητριακά και καλής ποιότητας πρωτεΐνες σύμφωνα με τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής και  χαρείτε τα οφέλη της στη σωματική και ψυχική σας υγεία.</em></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>

Σχετικά άρθρα