Οι τροφές που κρατούν μακριά την κατάθλιψη

17 Φεβρουαρίου 2014

Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές της ψυχικής υγείας των ατόμων με σημαντικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. 

Γράφουν:  Άννα Παπαγεωργίου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

 

Επ. Υπεύθυνη Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία»

Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Σύμβουλος  Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

 Επ. Υπεύθυνη Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία»


Είναι σαφές ότι οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ευνοούν την άνθιση της κατάθλιψης στον Ελληνικό πληθυσμό.

 Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν το ρόλο της διατροφής στη διαχείριση και τη πρόληψη της κατάθλιψης. Ας δούμε λοιπόν πως θα κάνουμε τη διατροφή, σύμμαχό μας σε μια ζωή με καλή διάθεση και χαρά!

 

Όπλα εναντίον της κατάθλιψης

  • Απαραίτητα αμινοξέα: τρυπτοφάνη, γλουταμίνη και τυροσίνη.
  • Μέταλλα: ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος και μαγνήσιο.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα.

Που βρίσκονται αυτά;

Σε τροφές όπως :

  • Προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Αυγό, τυρί και γιαούρτι.
  • Πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι.
  • Φασόλια και όσπρια.
  • Φρούτα.
  • Καλαμπόκι.
  • Ψάρια και πουλερικά.

 

Μεσογειακή Διατροφή vs Δυτικού Τύπου Διατροφή

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι, δημητριακά και φτωχή σε κρέας και γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσει σημαντικά το κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.  Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση ελαιολάδου, η οποία συνηθίζεται στη Μεσογειακή κουζίνα αποτελεί άλλο ένα προστατευτικό παράγοντα ενάντια στη κατάθλιψη.

Αντίθετα η δυτικού τύπου διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε κατεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και λιπαρά αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Πρόσφατη μελέτη, σε ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση έτοιμου φαγητού αυξάνει έως και 48% το κίνδυνο κατάθλιψης.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στη πρόληψη της κατάθλιψης σχετίζεται με την αυξημένη περιεκτικότητα των απαραίτητων αυτών οξέων στις μεμβράνες του εγκεφάλου. Φαίνεται λοιπόν ότι τα οξέα αυτά επιδρούν στη διάθεση του ατόμου και στο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών.

Αυξήστε λοιπόν τη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας: ψάρι, έλαια ψαριού, καρύδια και φύτρα σιταριού.

Φαύλος κύκλος Διατροφής και Κατάθλιψης

Πέρα από τις τροφές που δρουν προστατευτικά ή ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης, γίνεται σαφές ότι τα άτομα με καταθλιπτικά συμπτώματα έχουν διαταραχές στην όρεξη τους για φαγητό και υιοθετούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές ωστόσο μπορούν να επιτείνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος μέσα από την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος.

 

Συμβουλή 

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ω-3 λιπαρά οξέα, ακατέργαστα δημητριακά και καλής ποιότητας πρωτεΐνες σύμφωνα με τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής και  χαρείτε τα οφέλη της στη σωματική και ψυχική σας υγεία.

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ