Ποια νοσήματα μεταδίδονται με το φιλί και τον στοματικό έρωτα

17 Φεβρουαρίου 2014
ρωτά

EΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Με το φιλί και τον στοματικό έρωτα υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί κάποιο νόσημα; 

 

ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ο Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ   MD PhD FRCOG MFFP

Χειρουργός - Γυναικολόγος - Μαιευτήρ

 

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή – κολπική, πρωκτική και στοματική δια του ενδοφθαλμισμού, δηλαδή για την μετάδοση του ιού δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές αλλά αρκεί η απλή επαφή μολυσμένης περιοχής σε υγιή ιστό.  Είναι αρκετά δύσκολο να μεταδοθεί με άλλους τρόπους, π.χ., με τα χέρια, τα κλινοσκεπάσματα κ.λ.π., χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείεται εντελώς. Από τους γνωστούς μέχρι σήμερα τύπους (HPV1,2…,70,…,) τουλάχιστον 22 μπορούν να μολύνουν τη γεννητική περιοχή προκαλώντας ανάλογα με τον τύπο από καλοήθεις θηλωματώδεις αλλοιώσεις στο δέρμα μέχρι βαριές δυσπλασίες και διηθητικά καρκινώματα (ιοί χαμηλής, μέτριας και υψηλής ογκογενετικής δράσης).

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωση του ποικίλλει, από μήνες μέχρι χρόνια. Από τη στιγμή που θα κολλήσει κάποιος τον ιό γίνεται φορέας, αλλά δε νοσεί απαραίτητα. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανίσει τις δερματικές βλάβες πολύ αργότερα, σε ανύποπτο χρόνο – συνήθως όταν το ανοσοποιητικό  σύστημα είναι «καταβεβλημένο». Τα κονδυλώματα μεταδίδονται είτε από κάποιον που είναι απλώς φορέας, είτε από κάποιον που έχει εκδηλώσει τη δερματική βλάβη. Αυτό το οποίο θα εστιάσει ο ειδικός δεν είναι στο αν κάποιος έχει μολυνθεί, αλλά στο αν ο ιός έχει προκαλέσει κάποια αλλοίωση. Διότι αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά δεν είναι ο ιός αυτός καθ’ αυτός, αλλά η αλλοίωση που προκάλεσε.

Οι ιοί HPV προσβάλλουν κυρίως το δέρμα αλλά και την επιφάνεια πολλών οργάνων όπως του λάρυγγα, του οισοφάγου,  της ουροδόχου κύστης κλπ. Η θέση όμως που η μόλυνση σχετίζεται με διάφορες  επιπλοκές είναι το κατώτερο γεννητικό σύστημα της γυναίκας (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο). Γυναίκες με ενεργό δερματική βλάβη δεν πρέπει να γεννούν με κολπικό τοκετό καθώς το νεογνό μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ιό HPV και να εμφανίσει θηλώματα στις φωνητικές χορδές.

Η υπεύθυνη σεξουαλική ζωή είναι απαραίτητη για την προφύλαξη από την μετάδοση ενώ η τακτική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τις βλάβες που έχει προκαλέσει κάποια ενδεχόμενη μόλυνση από τον ιό HPV προκειμένου να υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση και ολοκληρωμένη θεραπεία.

 

 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πόσο γόνιμη είσαι;
Γυναικολογία
Πόσο γόνιμη είσαι;
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας