Φοβάμαι πολύ τις αρρώστιες πώς θα το ξεπεράσω;

18 Φεβρουαρίου 2014
ρωτά

Αναγνώστης μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας:

Καλημέρα σας. Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα ένα περιστατικό υπέρτασης ακολούθησα φαρμακευτική αγωγή η οποία είχε παρενέργειες ζάλη, κόπωση κτλ.. Αλλάξαμε την αγωγή τώρα δεν υπάρχουν τα συμπτώματα αυτά αλλά αυτό που με απασχολεί είναι ότι το μυαλό μου είναι συνέχεια στην πίεσή μου. Κάθε τι που αισθάνομαι στο σώμα μου νομίζω ότι συνδέεται με την πίεσή μου και ότι θα πάθω κάτι κακό… Πώς μπορώ να το ξεπεράσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητέ αναγνώστη. Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός.

Δημήτρης Κατσαρός

Μιλάμε μάλλον για θέμα ψυχολογικό από τη στιγμή που ο άνθρωπος έχει κάνει τις εξετάσεις του και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ιατρικού προβλήματος και έχει ξεπεράσει την ασθένειά του. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ένα σοκ από κλονισμό της υγείας τους μετά είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ανησυχούν έντονα όταν παρουσιάζονται ερεθίσματα που ενδεχομένως να τους θυμίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας. Αυτό είναι μια κατάσταση μετατραυματικού στρες μετά από μια ασθένεια υπάρχει ένας έντονος φόβος ότι θα ξανασυμβεί.

Τι πρέπει να κάνει:

Όταν αισθάνεται καλά και δε συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό, τότε θα πρέπει να τεστάρει τον εαυτό του. Να φέρει στο νου του όλα εκείνα τα δυσάρεστα συναισθήματα όταν είναι ήρεμος για να δει πόσο υπερβολικά είναι. Θα πρέπει μα λίγα λόγια να απομυθοποιήσει αυτή την κατάσταση που έχει μεγεθυνθεί στον νου του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει και κάποιες θετικές σκέψεις: Να θυμηθεί πώς ήταν ο εαυτός του την περίοδο της ασθένειας και να δει τώρα το πόσα μπορεί να κάνει και να καταφέρει πια, πόσο έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Η σύγκριση με αυτό που συμβαίνει σήμερα μπορεί να έχει πολύ καλή επίδραση. Να έχει υπόψην του ότι οι αρνητικές σκέψεις και το άγχος ανεβάζουν τους παλμούς και μπορεί να σχετίζονται με την υπέρταση. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, αν δούμε έναν εφιάλτη οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται. Αν το κρίνει σωστό ας επισκεφτεί και άλλο γιατρό. Όσον αφορά όμως το ψυχολογικό κομμάτι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί ίσως θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσει και τη γνώμη ενός ειδικού ψυχικής υγείας. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...