Εύκολο ριζότο με μύδια

18 Φεβρουαρίου 2014

Οι πιο ωραίες νηστίσιμες συνταγές από το σεφ Γιώργο Λέκκα!

 

Υλικά
 
1 κιλό μύδια με το κέλυφος
1 κουταλάκι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένο
2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
½ φλ. κονιάκ
Για το ριζότο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
350 γρ. ρύζι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
 
Διαδικασία
 
Για τα μύδια: Ξεπλένετε τα μύδια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι, το πράσο, της πιπεριές, το σκόρδο. Αφήστε για 5΄ να μαλακώσουν. Προσθέστε το λευκό κρασί, το κονιάκ, τα μύδια. Δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και κρατάτε τους χυμούς από το τηγάνι. Αφαιρείτε το κέλυφος από τα μύδια. όσα μύδια έχουν παραμείνει κλειστά, πετάξετε τα.
Για το ριζότο: Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρώς τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ζωμό λαχανικών. Προσθέστε του χυμούς που έχετε κρατήσει από τα μύδια και ζωμό, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι. Βράστε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και έπειτα προσθέτετε αλατοπίπερο και ζωμό με το κουτάλι. Προσθέστε σταδιακά το ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Ρίξτε τα καθαρισμένα μύδια. Πασπαλίστε με άνηθο και ανακατέψτε. Τέλος σερβίρετε και διακοσμήστε με κέλυφος από τα μύδια.
 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ