Βρώμικο παιδί: Πώς να το μάθετε να νοιάζεται για την καθαριότητά του

19 Φεβρουαρίου 2014
Προσωπική Υγιεινή: Εμείς, τα παιδιά και τα μικρόβια
 
Τα περισσότερα παιδιά δεν σκοτίζονται κα­θόλου για την καθαριότητα. Σκοτίζονται αργό­τερα, όταν τους επιτεθούν οι ορμόνες. Μέχρι τό­τε μπορούν να περιφέρονται όλη μέρα με δυο πό­ντους λίγδα σε κάθε εκτεθειμένη επιφάνεια του κορμιού τους, χωρίς να τα νοιάξει καθόλου. Τα δοντάκια πρασινίζουν, τα μαλλάκια γλιτσιάζουν και τα ρουχαλάκια τους αλλάζουν τελείως... πρό­σωπο.
 
Aπό τον Στάνλει Σαπίρο, συγγραφέα και ψυχολόγο με ειδίκευση στα θέματα γονεικής συμπεριφοράς 

Η αιτία της
 
Έχει πολύ μεγαλύτερη πλάκα να παίζεις στη λάσπη με την παρέα σου, παρά να τρίβεσαι μ’ ένα σφουγγάρι στην μπανιέρα. Για τα περισσότερα παιδιά η σωματική υγιεινή αποτελεί πάρεργο και μπαίνει τελευταία στη λίστα, μαζί με κάμποσες άλλες μεγαλίστικες έγνοιες, όπως η συνέπεια και η αποταμίευση. Αν ζαλίζετε συνεχώς τα παιδιά σας για το μπάνιο, απλώς θα τα κάνετε να χτυ­πήσουν πιο δυνατά το πόδι. Και, βέβαια, όσο με­γαλώνουν, η καθαριότητα θα γίνει λόγος ανταρ­σίας, ιδίως αν εσείς είστε μανιακοί μ’ αυτήν.
 
 
Η δική σας αντίδραση
 
Η λέξη «κακοσμία» αρχίζει να στοιχειώνει τον ύπνο σας. Ανησυχείτε μήπως το βλαστάρι σας αρ- ρωστήσει - από τις κουφάλες στα δόντια του ή από πανούκλα. Επίσης, σας απασχολεί μήπως η «βρομιά» του παιδιού σας έχει δυσάρεστο αντί­κτυπο στο δικό σας πρόσωπο.
 
Η δική σας στρατηγική
Ηρεμήστε. Ανπροκύψει το πρόβλημα, απλώς κά­νετε το μπάνιο διασκέδαση. Αν το παιδί θέλει να είναι βρόμικο, σημαίνει ότι έχει αποδνθεί σε αντι­παράθεση δυνάμεων. Εξηγήστε τον τις κοινωνικές συνέπειες του λερωμένου σώματος.
Πρώτη σας κίνηση
Πάψτε ν’ ανησυχείτε για το τι θα πει ο κόσμος. Βέβαια, αυτό εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνε­ται, πρέπει όμως να ξεχωρίσετε το «γουρουνά- κι» σας από την προσωπική σας περηφάνια. Οι επιλογές του παιδιού σας δεν έχουν αντίκτυπο σ’ εσάς. Στη χειρότερη περίπτωση, έτσι θα εξαλεί­ψετε αυτομάτως τον παράγοντα της αντιπαρά­θεσης δυνάμεων.
 
Έπειτα, οι παιδίατροι λένε ότι για τη σωματι­κή υγιεινή αρκεί ένα μπάνιο την εβδομάδα. Το ση­μαντικό είναι να οργανώσετε έτσι τη ρουτίνα, ώστε το παιδί να μη σκέφτεται ότι κάνει μπάνιο - και, κυρίως, να μην το αναγάγετε σε αντιπαράθε­ση δυνάμεων.
 
 
Πρακτικές
συμβουλές
 
^ Κάντε το μπάνιο διασκέδαση. Βάλτε αφρόλου­τρο στο νερό και ρίξτε μέσα και κάμποσα παι­χνίδια. Συχνά τα παιδιά είναι κουρασμένα με­τά το φαγητό -πολύ κουρασμένα για να ξεκι­νήσουν αδιαμαρτύρητα τη διαδικασία του μπά­νιου- γι’ αυτό, ξαφνιάστε τα καμιά φορά, κάνοντάς τους μπάνιο Σάββατο απόγευμα.
 Βάλτε και λίγη μουσική, κάντε οτιδήποτε θα προσδώσει στη διαδικασία τη χροιά μιας ξεχωρι­στής περίστασης.
 
ν' Διαφωτίστε τα παιδιά. Χρησιμοποιήστε ει­κονογραφημένα βιβλία για τα μικρόβια. Ζητήστε από έναν γιατρό, μια νοσοκόμα ή έναν οδοντίατρο να τους εξηγήσει.
 
^ Μερικά παιδιά αντιπαθούν τις έντονες σω­ματικές εντυπώσεις. 
Να είστε πολύ μαλακοί με κάτι τέτοια παιδάκια. 
Φροντίστε να μην τσούζει τα μάτια το σαμπουάν, ή κλείστε τα μάτια του παιδιού για να μην πάει σαπούνι. 
Στα κορίτσια, πείτε να λούσουν την κούκλα τους. 
Θα εκτονώσουν στο παιχνίδι μια δυ­σάρεστη εμπειρία και -με τον καιρό- θα την αποδεχτούν.
 
ν' Βάλτε χρονόμετρο, όταν το παιδί βουρτσί­ζει τα δόντια του, ώστε να μάθει πόση ώρα χρειάζεται.
 
·/ Χτενίστε τα μαλλιά όσο είναι υγρά. Πονάει λιγότερο, παρά όταν στεγνώσουν μπερδεμέ­να. Χρησιμοποιήστε κρέμα.
 
^ Επικαλεστείτε τη ματαιοδοξία - στους με­γάλους σίγουρα πιάνει. Πείτε στο παιδί -αγόρι ή κορίτσι- ότι θα κάψει καρδιές, όταν μοσχοβολάει σαπούνι, όταν αστράφτουν τα δόντια του και λάμπουν τα μαλλιά του.
 
^ Βουρτσίστε κι εσείς τα δόντια σας μαζί με το παιδί. Το κόλπο πιάνει κυρίως με τα παι­διά κάτω των πέντε ετών, που τρελαίνονται για παρέα και αντιγράφουν ό,τι κάνετε.
 
 
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω, μην εκνευ­ριστείτε, μην αρχίσετε τις φωνές, τις προσβολές, την κλάψα και το καλόπιασμα, και μη βουρτσί­σετε με το ζόρι τα δόντια. 
 
Αρχίστε όμως να απα­ριθμείτε τις ακόλουθες φυσικές και λογικές συ­νέπειες:
•Πείτε στο παιδί ότι, αν δεν πλένει τα δόντια του, θα γεμίσει το στόμα του μαύρες τρύπες. Ζητή­στε από τον οδοντογιατρό να δείξει φωτο­γραφία ενός χαλασμένου δοντιού. Όταν δεί­τε τη μαύρη τρύπα, καλωσορίστε την. 
 
Το είχα­τε προβλέψει και βγήκατε αληθινοί, άρα εδραι­ώθηκε η υπεροχή σας. 
 
Περιορίστε τις σοκο- λάτες και τα μπισκότα, ώσπου να δείτε ότι τα δόντια βουρτσίζονται τακτικά. Βάλτε το με­γαλύτερο παιδί να πληρώσει μέρος του σφρα­γίσματος με το χαρτζιλίκι του. 
 
Φροντίστε να καταλάβει ότι αυτό είναι συνέπεια των πράξεών του και όχι τιμωρία. Στο κάτω κάτω, τι φταίτε εσείς να φορτώνεστε υπέρογκους λο­γαριασμούς οδοντογιατρού, επειδή το βλα­στάρι σας μασάει τη μια τσικλόφουσκα μετά την άλλη;
•Επισημάνετε κάποιες από τις προφανείς κοινωνικές συνέπειες της δύσοσμης ανάσας και της σωματικής κακοσμίας.
 
• Αν τα ρούχα του παιδιού είναι πολύ λερωμέ­να, μην το αφήνετε να καθίσει στα έπιπλα. Πείτε του ότι δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας περίπατο, επειδή θα ενοχλήσει τον κόσμο με την άσχημη μυρωδιά του. 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ