Ο νέος επικίνδυνος τύπος τσιγάρου που κάνει θραύση στους εφήβους

19 Φεβρουαρίου 2014

Κυκλοφόρησε ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης έφηβοι που ξεκίνησαν τη μόδα του "snus" πριν την ηλικία των 16 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές τσιγάρων. 

Το snus είναι ένα υγρό καπνού χωρίς καύση, που δημιουργήθηκε στη Σουηδία, διατίθεται χύμα ή σε σακουλάκια και τοποθετείται ανάμεσα στα ούλα και το πάνω χείλος. Φτιάχνεται από ψιλοκομμένο, (κυρίως αποξηραμένο στον αέρα) καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες. Το σνους είναι δημοφιλές στη Σουηδία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Πωλείται σε διάφορες άλλες χώρες, όπως τον Καναδά, τις Η.Π.Α., τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία.

Το σουηδικό σνους παστεριώνεται μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας με θερμότητα και παράγεται με χρήση καπνού και τεχνολογιών που έχουν ως αποτέλεσμα οι νιτροζαμίνες που ανιχνεύονται στον καπνό, τα βαριά μέταλλα και άλλες πιθανώς επιβλαβείς χημικές ενώσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ερευνητές έλεγξαν δείγμα 8.313 ανθρώπων, του Νορβηγικού Ινστιτούτου για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά - SIRUS και διαπίστωσαν ότι το 33% ξεκίνησε να χρησιμοποιεί snus πριν την ηλικία των 16 ετών και είχαν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν πραγματικοί καπνιστές.

 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....