Διαζύγιο: Tι κάνουμε όταν το παιδί θυμώνει με τον πατέρα;

20 Φεβρουαρίου 2014
ρωτά

Aναγνώστριά μας ρωτά: 

Έχω μια κόρη 13 ετών και ένα αγόρι. Έχω χωρίσει με τον άνδρα μου και εκείνος έχει καινούργια σύντροφο με την οποία η κόρη μου δεν τα πάει καθόλου καλά και είναι τον τελευταίο καιρό πολύ θυμωμένη που έχει φύγει ο μπαμπάς από την οικογένεια. Τα Σαββατοκύριακα που συνήθως μένει μαζί με το μπαμπά δεν της αρέσει καθόλου και από ότι καταλαβαίνω δε θέλει να μένει μαζί τους πια. Ο γιος μου από την άλλη έχει πολύ καλύτερες σχέσεις με τον πατέρα του. Τι να κάνω , πώς πρέπει να συμπεριφερθώ και τι επιπτώσεις έχει η όλη κατάσταση στην ψυχολογία του παιδιού; Σας ευχαριστώ. 

Αγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαριάννα Μιχαλάκη. 

Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε στις ψυχολογικές επιπτώσεις και δυσκολίες που φέρει ένα διαζύγιο στα παιδιά. Με το διαζύγιο των γονιών τους, τα παιδιά βιώνουν σημαντικά συναισθήματα ανασφάλειας καθώς δεν ξέρουν τι να περιμένουν και φοβούνται ότι θα χάσουν για πάντα τον γονέα που φεύγει από το σπίτι, συνήθως τον πατέρα. Πολλές φορές, τα παιδιά νιώθουν τα ίδια υπεύθυνα για το διαζύγιο. Θεωρούν ότι αποτελούν πηγή προβλημάτων για τη σχέση των γονιών τους και ότι αυτά φταίνε που οι ίδιοι χωρίζουν, με αποτέλεσμα να διακατέχονται από συναισθήματα ενοχών.

Πολλές φορές αισθάνονται υπεύθυνα για τους γονείς τους και αναλαμβάνουν ευθύνες και έγνοιες πέραν της ηλικίας τους (π.χ. να φροντίσουν το σπίτι, τα μικρότερα αδέρφια), ειδικά όταν οι ίδιοι οι γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση. Επίσης, τα παιδιά βιώνουν ένα αίσθημα απώλειας αλλά και πένθους για όλα αυτά που έζησαν και για το μέλλον που δεν πρόκειται να το ζήσουν όπως πραγματικά σχεδίαζαν και ονειρεύονταν, μαζί και με τους 2 τους γονείς. Τέλος, τα συναισθήματά τους είναι ανάμεικτα: λύπη, στενοχώρια, θυμός για όλα αυτά που συμβαίνουν και ειδικά για το γεγονός ότι οι γονείς τους δεν κατάφεραν να τους προστατεύσουν και να κρατήσουν την οικογένεια μαζί, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Οι παραπάνω δυσκολίες που βιώνουν τα παιδιά διογκώνονται ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές είτε στην καθημερινότητα του παιδιού είτε στο νέο καθεστώς σχέσεων που διαμορφώνεται μετά από ένα διαζύγιο (π.χ. δεύτερος γάμος, σχέση). Στην περίπτωση της φίλης μας, η κόρη της, βρισκόμενη στη φάση της εφηβείας και βιώνοντας όλη αυτή την ανατροπή του διαζυγίου των γονιών της αλλά και την είσοδο ενός τρίτου ατόμου στην οικογένεια (σύντροφος πατέρα), είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τις προαναφερθείσες ψυχολογικές δυσκολίες.

Σε αυτή τη φάση, είναι σημαντικό η μητέρα να συζητήσει με την κόρη της και να αποδεχθεί τα συναισθήματά της για την παρούσα κατάσταση. Καλό είναι η μητέρα να μην πάρει θέση και να μην την πιέσει να αποδεχθεί μια κατάσταση που απ’ ότι φαίνεται την ενοχλεί στην παρούσα φάση. Κάθε παιδί διαμορφώνει και υιοθετεί τον δικό του τρόπο αντιμετώπισης των διάφορων καταστάσεων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο αδερφιών. Είναι σημαντική η αποδοχή και η στήριξη σε αυτή τη δύσκολη συναισθηματικά φάση της κόρης  και ο σεβασμός των συναισθημάτων της.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικό η μητέρα να ενημερώσει τον πρώην σύζυγό της για την παρούσα συναισθηματική κατάσταση της κόρης τους, χωρίς κριτική και κατηγορίες προς τον τρόπο που το χειρίζεται. Απλώς είναι σημαντικό να του επισημάνει όλο αυτό που βιώνει η κόρη τους κι ότι η κόρη τον έχει πλέον περισσότερο ανάγκη να είναι δίπλα της, να αισθάνεται την παρουσία του πιο έντονη, να κάνουν πράγματα μαζί, να συζητάνε. Καλό είναι, να επισκεφθούν οι γονείς και κάποιον ειδικό-ψυχολόγο σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια για τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των συμπεριφορών των παιδιών τους καθώς και για τον τρόπο βελτίωσης της επικοινωνίας μαζί τους. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Πανο***** ****
21:19 Πέμπτη 2/10/2014
Καλησπερα σας Εδω και τρία χρονια μένουμε οικογενιακος στο εξωτερικό Ειμαστε σε δυασταση εδω και 9 μήνες με την προς το παρων σύζυγο με δικητης προτοβουλια Μια και χρονια πισω δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα προβληματα του γαμου μας Μιας και Ηταν παντα μονόπλευρη η προσπάθεια μου Δεν υπαρχουν αισθήματα απο την πλευρά της για μεναθελει να κανει την ζωη της με λιγα λόγια Ο γαμος μας κρατά 12 χρονια με δυο υπέροχα αγόρια τα παιδιά μας12 και 8 ετών Το θεμα της απόμακρο της μου ως τωρα το ξεπερασαμε σχετικά ας πω καλα λογο του οτι μενω πολυ κοντα τους Και εχουμε σχεδων καθημερινά με επισκέπτονται Ομως λογο του οτι κυνδινευω Να γυρίσω πισω στην ελλαδα λογο υψηλής διατροφής και εφορίας φοβάμαι Πως θα αλαξι αυτο το ήρεμο προς το παρων κλίμα που εχουν μεσα τους Αυτη η συγουρια οτι ειμαι Δυπλα τους τους κρατά ήρεμους και αν αναγκαστο να φύγω δεν ξερω τι θα γινει Το κουβέντιασα Μα την σύζυγο θελει να βοηθειση να μινω δυπλα στα παιδιά μας αλλα δεν μπορω να Στιριχτω μονο σε λόγια ας πουμε μαλλον δεν την ενδιαφέρη νομίζει πως επειδή τωρα ειναι ολα καλα Με τα παιδιά αν θα φύγω στην ελλαδα πως δεν θα αλλάξει κατι στην ψυχή των παιδιών μας Το θεμα χωρισμού μου το ξανακάνει πριν χρονια για τους ίδιους λόγους οταν τς παιδιά ηταν πιο μικρά και ας πουμε πως θα προσπαθούσα με να σώσουμε το γαμο μας αλλα ηταν παντα σε αποσταση απο μενατι να σας πω απο ολα φοβάμαι θα γραψω πολλα Με ενδιαφέρη σαν πατερας πως θα μιλήσω στα αγόρια μας για την επιστροφή μου στην ελλαδα και καταλαβενετε ποσο Με πονάει που δεν θα τους βλεπω να μεγαλονουν δίπλα μου Η δυασταση έδωσε τα παιδιά στη μαμα Με δική μου συγκατάνευση διότι αν δεν είχε τζ παιδιά μαζι τις δεν ξερω αν θα ζούσα δώρα Αντιμετώπισε μετα τι γέννηση τοφ δεύτερου παιδιού μας κατάθλιψη και απο και πέρα ολα πήραν τον ασχημο δρόμο για τη σχέση μας δεν το καταλαβα οτι απομακρινθηκε σπο κοντα μου Πριν είμασταν ενα πολυ ζυλεφτο ζευγάρι Λάθη μου Σας παρακαλώ πως τωρα μπορω να κανω το καλητερο για ολους μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά πως να τα κανω να μην πονεσουνε οπως πόνεσα εγώ απο το διαζυγιο τον γονιών μου αν θελετε βοηθήστε με σας ευχαριστω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...