Ξεθώριασε αντικανονικά το όνειρο

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 0-1 στην Τούμπα από την Μπενφίκα για τον πρώτο αγώνα στους "32" του Europa League και πλέον έχει πολύ δύσκολο έργο στη ρεβάνς της Πορτογαλίας
Ο ΠΑΟΚ πάλεψε, αλλά σεβάστηκε περισσότερο από όσο θα έπρεπε την Μπενφίκα και χάρη σε ένα αντικανονικό γκολ του Λίμα στο 59′ ηττήθηκε με 0-1 στην κατάμεστη Τούμπα. Ο Στέφενς παρέταξε τον Δικέφαλο με αμυντικούς προσανατολισμούς και οι πορτογάλοι, που είχαν την πρωτοβουλία, δεν μπορούσαν να απειλήσουν τον Γλύκο, που καθάριζε όλες τις στημένες φάσεις. Οι θεσσαλονικείς είχαν μία μεγάλη ευκαιρία με τον Λάζαρ στην έναρξη της επανάληψης, αλλά το λάθος του βοηθού του Σταρκ στο 59′ έδωσε το πολύτιμο προβάδισμα στους λουζιτανούς. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε στο τελευταίο τέταρτο να ισοφαρίσει, ο Αρτούρ κράτησε το μηδέν σε κεφαλιά του Ινσαουράλδε και πλέον το έργο της ελληνικής ομάδας θα είναι πολύ δύσκολο στη ρεβάνς.

Σε αργό τέμπο και με ελάχιστες καλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες ολοκληρώθηκε το α’ μέρος. Αιτία ήταν κυρίως η τακτική του Δικεφάλου, που έκλεινε σωστά όλους τους διαδρόμους και πάγωνε το ρυθμό όποτε είχε την μπάλα στην κατοχή του. Η Μπενφίκα είχει την κατοχή, το παιχνίδι εξελισσόταν κυρίως στο μισό γήπεδο προς την περιοχή του Γλύκου, αλλά οι παίκτες του Στέφενς ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και δεν επέτρεπαν ρήγματα ούτε από τις πτέρυγες, ούτε από τον άξονα, καθώς Νίνης και Ολίσε γύριζαν και κάλυπταν χώρους.

Τη μοναδική φορά, που οι λουζιτανοί πλαγιοκόπησαν, τα κατάφεραν από αριστερά με τον Σίλβιο να σουτάρει άουτ στο 30′. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του είχε ένα άστοχο σουτ του Ολίσε στο 8′, αλλά σε γενικές γραμμές δυσκολευόταν να κρατήσει και να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα ώστε να την προωθήσει στην αντίπαλη περιοχή. Προσπάθησε να απειλήσει με κάποια στημένα, χωρίς επιτυχία, ενώ ανεκμετάλλευτά πέρασαν και τα αντίστοιχα της Μπενφίκα. Το κακό για τον Στέφενς ήταν πως Κάτσε και Λάζαρ είχαν κιτρινιστεί από νωρίς.

Με την έναρξη της επανάληψης ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία, αλλά το πλασέ του Λάζαρ πέρασε ελάχιστα άουτ. Στη συνέχεια η Μπενφίκα πήρε εκ νέου τα ηνία του αγώνα και η εικόνα του αγώνα ήταν ανάλογη με αυτή του α’ μέρους. Η αμυντική λειτουργία του Δικεφάλου ήταν και πάλι σωστή, δίχως να επιτρέπει στους πορτογάλους να απειλήσουν, ωστόσο ένα λάθος του βοηθού ήταν αρκετό για την Μπενφίκα. Ο Λίμα από θέση οφσάιντ δέχτηκε την μπάλα μέσα στην περιοχή, ο βοηθός δεν σήκωσε τη σημαία κι ο βραζιλιάνος άνοιξε το σκορ στο 59′.

Ο Στέφενς προσπάθησε να τονώσει επιθετικά τον ΠΑΟΚ με Λούκας και λίγο αργότερα τον Στοχ, αλλά πλέον η Μπενφίκα είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της και προσπαθούσε να ροκανίσει το χρόνο με σωστή κυκλοφορία. Στο τελευταίο τέταρτο ωστόσο οι πορτογάλοι οπισθοχώρησαν και οι θεσσαλονικείς, που γύρισαν σε 4-4-2 με δίδυμο Σάλπι-Κλάους, πήραν την πρωτοβουλία ψάχνοντας το ρήγμα. Σε αντεπίθεση της Μπενφίκα ο Γλύκος απόκρουσε σουτ του Μάρκοβιτς, ενώ ο Αρτούρ στο 85′ πραγματοποίησε μεγάλη επέμβαση σε κεφαλιά του Ινσαουράλδε. Το σκορ δεν άλλαξε, η Μπενφίκα πήρε αυτό, που ήθελε, ωστόσο οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ χειροκρότησαν τις προσπάθειες των παικτών του Στέφενς.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Κίτσιου, Λίνο, Κατσουράνης, Ινσαουράλδε, Κάτσε, Λάζαρ (82′ Σαλπιγγίδης), Μαντούρο, Νίνης (63′ Λούκας), Ολίσε (76′ Στοχ), Αθανασιάδης.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Αρτούρ, Μάξι Περέιρα, Σίλβιο, Ζαρντέλ, Λουιζάο, Ρούμπεν Αμορίμ, Αντρέ Γκόμες (66′ Μάρκοβιτς), Πέρεζ (63′ Φέισα), Τζούριτσιτς, Σουλεϊμάνι (75′ Σάλβιο), Λίμα

Σχετικά άρθρα