Θέλω να θηλάσω, αλλά θα μπορέσω;

21 Φεβρουαρίου 2014
ρωτά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Σε δύο μήνες θα φέρω στο κόσμο το πρώτο μου παιδί. Σκέφτομαι να το θηλάσω αλλά άκουσα ότι πολλές φορές ο θηλασμός δεν είναι εύκολος. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Παρακαλώ πολύ ενημερώστε με για τις δυσκολίες αυτές και τι μπορώ να κάνω.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατ΄αρχάς θα πρέπει να ξέρετε ότι ο θηλασμός είναι μια τέχνη που μαθαίνεται σιγά σιγά. Πολύ γρήγορα μητέρα και βρέφος συντονίζονται και όλα κυλούν πολύ ομαλά. Μπορεί όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, στην  αρχή  να παρουσιαστούν κάποιες δυσκολίες οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίζονται. 

 *Επίπεδες και εισέχουσες θηλές

Οι επίπεδες και εισέχουσες θη­λές αποτελούν εμπόδιο στο θη­λασμό. Η προετοιμασία των μαστών από την εγκυμοσύνη δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η τε­χνητή θηλή που εφαρμόζει στο μαστό, και η υπομονή  της μητέρας βοηθούν  στη λύση του προβλήματος.

 

*Πέτρωμα των μαστών

Συμβαίνει το δεύτερο ή εικοσιτετράωρο. Η πρό­ωρη έναρξη του θηλασμού και ο ελεύθερος θηλασμός σε δι­άρκεια και συχνότητα περιορί­ζουν το πρόβλημα.


*Συμφόρηση

Όταν το μωρό δεν θηλάζει συχνά και αποτελεσματικά, απο τις πρώτες ήμερες που θα έρθει το γάλα, τότε πιθανό­τατα οι μαστοί να πάθουν έντονη συμφόρηση. Η κατά­σταση αντιμετωπίζεται όταν το μωρό έχει συ­χνά γεύματα.

 

*Ερεθισμένες θηλές

 Αν το βρέφος δεν είναι σε σω­στή θέση όταν θηλάζει ή αν δεν προσκολλάται καλά στο μαστό, σίγουρα οι θηλές θα ερεθιστούν.

 

*Μαστίτιδα

 Η μαστίτιδα είναι μια μόλυν­ση των μαστών που οφείλεται σε μικρόβια. Προκαλεί οίδημα, θερμότητα και πόνο σε ένα μα­στό συνήθως ή σε τμήμα του. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας για να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή. Στο μεταξύ μπορείτε να θηλάζετε απο τον άλλο μαστό. Στον πάσχοντα μαστό αφαιρείτε  το γάλα είτε με το χέρι είτε με θήλα­στρο έως ότου αποθεραπευ­τεί.

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεωρώ ότι είμαι κοντός. Πώς μπορώ να ψηλώσω;
Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία
Θεωρώ ότι είμαι κοντός. Πώς μπορώ να ψηλώσω;
Ρύζι με τόνο
Light & Υγιεινά
Ρύζι με τόνο
Πώς θα βοηθήσω κάποιον με διατροφική διαταραχή;
Οδηγός βοήθειας για συγγενείς/φίλους...
Άγχος και αλκοόλ: Τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται;
Ούτε το αλκοόλ δεν μου μειώνει το άγχος,...
Φίλοι VS σχέση: Ποιος θα επικρατήσει;
Να τον αφήσω να φύγει και να είμαι διπλά...