Το σκάνδαλο του Σότσι -Πώς οι Ρώσοι «έκλεψαν» το χρυσό μετάλλιο στο πατινάζ

24 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια κατακραυγή έχει ξεσπάσει έπειτα από τη μεγάλη... ληστεία που έγινε στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Σότσι. Θύμα της η Ολυμπιονίκης του 2010, Γιούνα Κιμ και κερδισμένη από το τεράστιο σκάνδαλο η Ρωσίδα Αντελίνα Σοτνίκοβα, στα χέρια της οποίας κατέληξε το χρυσό μετάλλιο.

Περισσότεροι από 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν υπογράψει την αίτηση στο Change.org, απαιτώντας να γίνει έρευνα για την απόφαση των κριτών που έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην 17χρονη «γηπεδούχο» (224.59), με αποτέλεσμα να κερδίσει την Κιμ (219.11), το πρόγραμμα της οποίας ήταν κατά γενική ομολογία ανώτερο.

Η Κορεάτισα θα γινόταν μόλις η τρίτη αθλήτρια στην ιστορία που θα υπερασπιζόταν τον τίτλο που είχε κατακτήσει στο Βανκούβερ, αν βέβαια της το επέτρεπαν οι κριτές που προτίμησαν να γραφτεί στην ιστορία το όνομα της Σοτνίκοβα που έγινε η πρώτη Ρωσίδα που κατακτά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε αυτό το άθλημα.

Το περιστατικό, που συνέτριψε την Κιμ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταματήσει να κλαίει ούτε στην απονομή, ξεσήκωσε όλο τον κόσμο που ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια στη βαθμολόγηση των κριτών που πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με την USA Today, ένας από τους κριτές, ο Γιούρι Μπάλκοφ, είχε συλληφθεί να προσπαθεί να «στήσει» αγώνισμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1998 και μάλιστα μπροστά σε κάμερα, ενώ μία άλλη, η Αλλα Σεκόβτσεβα, είναι παντρεμένη με τον επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδίας πατινάζ.

Παρά το δράμα της πάντως, η Κιμ έδειξε ανωτερότητα. «Η βαθμολογία δίνεται από τους κριτές, οπότε δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω κάποιο σχόλιο για αυτό. Δεν θα αλλάξει τίποτα, ό,τι κι αν πω», είπε η αθλήτρια.

 
 t


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ