Καμαρά: Θέλω να μείνω έναν ακόμα χρόνο στον Παναιτωλικό

Την επιθυμία να συνεχίσει να φοράει τη φανέλα του Παναιτωλικού και την επόμενη χρονιά εξέφρασε ο Ανρί Καμαρά. Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανρί Καμαρά στην εφημερίδα «ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΠΟΡ»

Πως πήρες την απόφαση να παραμείνεις το περασμένο καλοκαίρι στο Αγρίνιο και τον Παναιτωλικό;

«Όταν τελείωσε η περασμένη σεζόν επέστρεψα στη Σενεγάλη. Πριν φύγω μίλησα με τους ανθρώπους της ομάδας και όταν ήμουν στη χώρα μου επικοινώνησαν μαζί μου και αποφάσισα να μείνω στην ομάδα».

Υπήρχαν άλλες προτάσεις το καλοκαίρι;

«Όχι. Μίλησα με κάποιους μάνατζερ, αλλά ήθελα όλα να τελειώσουν γρήγορα. Και επέστρεψα στο Αγρίνιο, γιατί εδώ με αγαπάνε, γνωρίζω την πόλη, την ομάδα και ήθελα να επιστρέψω και να συνεχίσω».

Γιατί πιστεύεις πως δεν υπήρχε πρόταση, καθώς είσαι από τους καλύτερους παίκτες; Οφείλεται στο γεγονός ότι αγωνιζόσουν στη Football League;

«Ήταν πολύ αργά όταν τελείωσε η περσινή σεζόν. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι έγινε αυτό. Και φυσικά μετά από λίγες μέρες βρήκαμε τη λύση για να επιστρέψω».

Πως κρίνεις τη πορεία του Παναιτωλικού έως τώρα στο πρωτάθλημα;

«Πολύ καλή. Όταν έρχεσαι από παρακάτω κατηγορία ο αρχικός στόχος είναι να σωθείς. Και πιστεύω ότι με δύο νίκες ακόμα θα είμαστε και μαθηματικά στη Super League. Μετά από αυτό βλέπεις που μπορείς να πας. Αν υπάρχει η πιθανότητα των play – off».

Περίμενες ότι 9 αγωνιστικές πριν το τέλος ο Παναιτωλικός θα ήταν στους 34 βαθμούς και την 6η θέση;

«Πίστευα ότι θα ήταν λίγο πιο δύσκολα. Γιατί επιστρέφαμε στη Super League και δεν ήταν εύκολο. Αλλά γνώριζα ότι ήμασταν καλή ομάδα και είχαμε έναν πολύ καλό προπονητή. Ο προπονητής έχει εμπειρία, κάνει καλή δουλειά και όταν ακολουθούμε αυτά που μας λέει στο τακτικό κομμάτι πάμε καλά».

Ο Μάκης Χάβος κάνει τη διαφορά σε σχέση με δύο χρόνια πριν στη μεγάλη κατηγορία;

«Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τότε. Ο προπονητής κάνει καλή δουλειά και οι παίκτες ακολουθούμε αυτά που μας λέει. Πρώτα είναι ο προπονητής και μετά εμείς οι παίκτες. Όταν ο Καμαρά μπαίνει και δεν κάνει τίποτα, πρέπει να βγει. Όταν βοηθάει την ομάδα, αυτό είναι υπέρ του και υπέρ της ομάδας και του προπονητή».

Που υπολογίζεις ότι μπορεί να φτάσει ο Παναιτωλικός στη βαθμολογία, με δεδομένο ότι έχει παίξει με τις μεγάλες ομάδες και θεωρητικά έχει πιο βατό πρόγραμμα;

«Είναι δύσκολο να πεις πόσους βαθμούς θα πάρουμε ακόμα και που θα τερματίσουμε. Θέλουμε όμως πολύ να πάρουμε τα παιχνίδια εδώ στο Αγρίνιο και να δούμε τι μπορεί να κάνουμε εκτός».

Το έχετε συζητήσει αυτό με τον προπονητή ή βλέπετε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά;

«Όχι δεν έχουμε μιλήσει για βαθμούς. Εγώ έχω την εμπειρία, αλλά δεν είμαι βοηθός προπονητή για να μιλήσω με τον κόουτς για βαθμολογική συγκομιδή. Αλλά το καλύτερο είναι να κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Όταν παίζουμε εδώ μπαίνουμε για νίκη. Και εκτός είμαστε καλύτεροι από αρκετές ομάδες και πάμε για τη νίκη. Αν καταφέρουμε να πετύχουμε τις νίκες θα είμαστε και στα play – off».

Ποιοι θεωρείς ότι ήταν οι λόγοι που ο Παναιτωλικός δεν κέρδιζε εκτός μέχρι το παιχνίδι με τον Εργοτέλη;

«Δεν ξέρω γιατί συνέβαινε αυτό. Όπως είπα αυτό το κοιτάζει ο προπονητής και φυσικά διορθώνει πράγματα για να αλλάξει και η εκτός έδρας εικόνα μας».

Είναι φυσιολογικό για μια νεοφώτιστη ομάδα το γεγονός αυτό;

«Για μένα δεν ισχύει αυτό. Σίγουρα ο πρώτος στόχος σε μια εκτός έδρας αναμέτρηση είναι να μη χάσεις. Δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να πηγαίνουμε και να κερδίζουμε παντού. Στο γήπεδό μας ο στόχος είναι η νίκη. Κάποιες φορές όταν πας να νικήσεις εκτός, μπορεί να έρθει και ανάποδο αποτέλεσμα και να δεχτείς γκολ».

Ο Παναιτωλικός κέρδισε τα παιχνίδια που θεωρητικά έπρεπε να πάρει στην έδρα του. Ήταν ένα πρόβλημα συγκέντρωσης στα παιχνίδια εκτός, λόγω του ότι ουσιαστικά δεν ήταν παιχνίδια στα οποία καίγονταν για την κατάκτηση βαθμών;

«Νομίζω ότι κάποιες φορές έχουμε χάσει τη συγκέντρωσή μας στα εκτός έδρας παιχνίδια. Είναι ενδεχομένως ένα πρόβλημα αυτό. Είναι πιο δύσκολο εκτός και μπορεί να χάσεις την προσήλωσή σου στο τακτικό κομμάτι».

Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα η νίκη ήταν σημαντική για να φύγει η όποια σκέψη να μπλέξει ο Παναιτωλικός. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για άλλους στόχους και ενδεχομένως για Ευρώπη;

«Για μένα όχι ακόμα. Πρέπει να εξασφαλιστούμε μαθηματικά. Όταν συμβεί αυτό μετά θα το δούμε. Αλλά πρώτα απ’ όλα να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σωθεί οριστικά».

Πότε πιστεύεις ότι θα μπορούμε να το πούμε αυτό; Σε πόσα παιχνίδια;

«Όταν πετύχουμε όχι δύο, αλλά τρεις νίκες. Να μπορούμε να πούμε ότι δε γίνεται να συμβεί τίποτα και είμαστε οριστικά σωμένοι».

Τι έφταιξε την Κυριακή και η ομάδα έδειξε δύο διαφορετικά πρόσωπα;

«Στο πρώτο ημίχρονο αν η ομάδα κέρδιζε 5 – 0 κανείς δε θα έλεγε τίποτα. Στο δεύτερο πιστέψαμε ότι τελείωσε. Και χαλαρώσαμε, ενώ έπρεπε να βάλουμε ένα ακόμα γκολ. Αν μπορείς να "καθαρίσεις" ένα παιχνίδι πρέπει να το κάνεις. Με 3 – 0 ή 4 – 0. Δεν το κάναμε αυτό, αλλά τελικά καταφέραμε και κερδίσαμε».

Από τους φιλάθλους υπήρξαν αποδοκιμασίες στο δεύτερο ημίχρονο με τον Απόλλωνα. Πως σου φάνηκε αυτό;

«Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Άλλες φορές παίζεις καλά, άλλες όχι. Άλλες κερδίζεις παίζοντας καλά, άλλες παίζοντας άσχημα και το αντίθετο. όμως πρέπει στα επόμενα παιχνίδια να μη συμβεί αυτό. Να παίξουμε καλά και να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους μας».

Και τώρα το ματς με την Καλλονή. Θα σκοράρεις;

«Ναι είμαι έτοιμος να σκοράρω. Νιώθω καλά και πιστεύω θα σκοράρω και θα νικήσουμε. Θέλω να σκοράρω για την ομάδα. Αυτό θέλω και αυτή είναι η δουλειά μου».

Στο πρώτο παιχνίδι είχατε εξαιρετική εμφάνιση και πετύχατε μια σπουδαία νίκη με 4 – 0. Υπάρχει περίπτωση να σκεφτείτε ότι ο αντίπαλος δεν είναι καλός και να μπείτε με διαφορετική ψυχολογία;

«Δεν είναι το ίδιο. Το πρώτο παιχνίδι ήταν πολύ καλό, αλλά ανήκει στο παρελθόν. Είναι δύσκολο παιχνίδι και πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτό. Και να ψάξουμε το θετικό αποτέλεσμα».

Στο γκολ με τον Απόλλωνα δε σε προλαβαίνουν οι αντίπαλοι και αυτό έχει συμβεί σε αρκετά παιχνίδια.Γιατί είσαι τόσο γρήγορος;

«Είναι από τη φύση. Στην οικογένειά μου είμαστε αρκετά γρήγοροι. Ο αδερφός μου είναι γρηγορότερος από μένα. Κάνω προπόνηση για αυτό. Γι’ αυτό είμαι 36 και τρέχω έτσι».

Αυτή είναι μια απάντηση σε αυτούς που έλεγαν "πως θα μας βοηθήσει ο Καμαρά στα 36 του στη Super League" ή ότι δε θα μπορέσεις να συνεχίσεις του χρόνου;

«Γιατί όχι. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να μείνω έναν ακόμα χρόνο. Και ελπίζω να είμαι εδώ και τον επόμενο χρόνο. Θα μιλήσουμε και ελπίζω να συμφωνήσουμε».

Τι είναι αυτό που σε κάνει να λες ότι θες να μείνεις και την επόμενη χρονιά;

«Είναι όλα. Είμαι τρία χρόνια εδώ. Νομίζω ότι ο κόσμος με αγαπάει κι εγώ τους αγαπάω. Μου αρέσει η πόλη και νιώθω καλά εδώ. Δεν είναι σαν την Αθήνα. Και μου αρέσουν και όλα στην ομάδα, ο προπονητής, οι συμπαίκτες μου, η διοίκηση. Και φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να μείνω».

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου όταν σε βλέπουν στο δρόμο;

«Είμαι χαρούμενος με αυτό. Ο κόσμος με σέβεται και μου δείχνει την αγάπη του. Αλλά φυσικά κι εγώ προσπαθώ να κάνω το καλυτερο για τον κόσμο μέσα στο γήπεδο. Όταν το βλέπουν αυτό σε σέβονται. Αν δεν έκανα τίποτα, νομίζω ότι κανένας δε θα έρχονταν σε μένα. Αυτό μου αρέσει και κάνω τα πάντα».

Είναι σεβασμός ή αγάπη;

«Πρώτα σεβασμός. Αν δε σέβεσαι κάποιον δε μπορεί να γίνει τίποτα. Πρέπει να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, να κάνεις καλή δουλειά και να ευχαριστείς τον κόσμο που έρχεται να δει την ομάδα».

Γιατί αρκετοί θεωρούν ότι είσαι ο μεγαλύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στον Παναιτωλικό;

«Εγώ; Είμαι πολύ χαρούμενος που το ακούω αυτό. Δεν το ξέρω αυτό. Αν το λένε μάλλον είναι για την καριέρα μου συνολικά. Για το Μουντιάλ, την Premier League, γενικά. Στη Γαλλία ήμουν πρώτος σκόρερ της ομάδας, όπως και στην Αγγλία και εδώ. Και φέτος δίνω τον καλύτερο εαυτό μου».

Σε συνεντεύξεις τους παίκτες του Παναιτωλικού λένε πως είναι τυχεροί που παίζουν μαζί σου. Πως κρίνεις το γεγονός αυτό;

«Όταν βρίσκεσαι σε μια ομάδα δεν πρέπει ποτέ να έχεις το στυλ "εγώ είμαι αυτός και έχω παίξει εκεί". Εγώ δεν το έχω αυτό. Δεν πρέπει ποτέ να το κάνεις αυτό. Πάντα πρέπει να κάνει τη δουλειά σου σωστά και από αυτό κρίνεσαι. Θα σου πω κάτι. Πέρσι ήταν ένας συμπαίκτης μου και δε γνώριζε τίποτα για μένα. Με ρώτησε από που είμαι και του είπα από τη Σενεγάλη. Μια μέρα πήγα στο σπίτι του και είχε ένα dvd με το Μουντιάλ του 2002 και είδε το γκολ μου απέναντι στη Σουηδία. Με ρώτησε αν είμαι εγώ. Και είπε στην κόρη του "βάλτο ξανά". Δεν το πίστευε. Την επόμενη μέρα στην προπόνηση μου είπε πως δεν το γνώριζε καθόλου. Δεν ήξερε για μένα».

Στα πόσα γκολ θα σταματήσεις αυτή τη χρονιά;

«Δε μπορώ να το πω αυτό. Δε θα είναι καλό και για μένα. Το μόνο που θα πω είναι ότι θα κάνω το καλύτερο για να βοηθήσω την ομάδα μου. Αν μπορέσω να σκοράρω θα το κάνω. Αν μπορέσω να δώσω ασίστ επίσης. Θέλω να κάνω καλά παιχνίδια».

Έχεις άγχος αν ο Ντουντού που έχει δύο συνεχόμενα Best Goal θα φτάσει το ρεκόρ σου με τρία συνεχόμενα;

«Έχει δύο, εγώ έχω τρία στη σειρά. Όχι. Γελάω. Αυτά δε μετράνε».

Από τα τρία συνεχόμενα γκολ που πήρες το βραβείο, ποιο ήταν το καλύτερο;

«Απέναντι στον Ο.Φ.Η. Αυτό θεωρώ ήταν το καλύτερο».

Και το σημαντικότερο γκολ με τον Παναιτωλικό γενικά;

«Απέναντι στον Παναθηναϊκό φέτος. Γιατί ήταν η πρώτη μας νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς φιλάθλους και πριν το παιχνίδι κάποιοι φίλαθλοί του εδώ μου λέγανε "μη σκοράρεις" (γέλια). Όταν μετά από το παιχνίδι είδα έναν από αυτούς του είπα "συγγνώμη"».

Εσύ για ποιον παίκτη μπορείς να πεις πως είσαι "τυχερός" που παίζεις μαζί του;

«Νομίζω με το Σίλβα Τζούνιορ. Είναι πολύ έξυπνος παίκτης και όταν δεν παίζει φαίνεται ότι λείπει από την ομάδα. Είμαι χαρούμενος που παίζω μαζί του».

Και από τους νεαρούς παίκτες ποιος πιστεύεις ότι μπορεί να κάνει αξιόλογη πορεία;

«Ο Στέφανος Παπουτσογιαννόπουλος μπορεί να κάνει πολύ καλή καριέρα. Ξέρει τι θέλει. Τον βλέπω ότι δουλεύει πολύ μέσα στις προπονήσεις. Ο Μήλιος επίσης. Και ο Μύγας. ο Γιώργος χρειάζεται να προσεχθεί και να βοηθηθεί. Όταν τον είδα του είπα ότι δεν ξέρει τον εαυτό του. Έχει καλό σώμα και είναι γρήγορος. Πρέπει να γίνει πιο δυνατός όμως».

Ελληνικά ποιες λέξεις γνωρίζεις;

«Καταλαβαίνω, αλλά δε μιλάω πολύ. Η κόρη μου ξέρει καλά ελληνικά. Κι εγώ μιλάω και ο προπονητής μου μιλάει στα ελληνικά και καταλαβαίνω τι μου λέει».

Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους φιλάθλους του Παναιτωλικού;

«Να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ομάδα. Κι εγώ θα κάνω τα πάντα για την ομάδα».

Και το μήνυμα για την Καλλονή;

«Ότι θα σκοράρω».

Σχετικά άρθρα