Οταν ο ΠΑΟΚ κέρδισε την Μπάρτσα

Με αφορμή το 100ο ευρωπαϊκό του παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA – Europa League, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θυμάται το πρώτο ματς του ‘Δικεφάλου’ στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.To αφιέρωμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:
‘Το βράδυ της Πέμπτης, ο ΠΑΟΚ θα παραταχθεί στο Ντα Λουζ για το 100ο ευρωπαϊκό του παιχνίδι στο Κύπελλο UEFA – Europa League βάσει των στατιστικών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που δεν περιλαμβάνουν τα προκριματικά ή το Κύπελλο Εκθέσεων. Τα ταξίδια του ΠΑΟΚ μακριά από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν με τη συμμετοχή του το 1965 με αντίπαλο την αυστριακή Βίνερ στο Κύπελλο Εκθέσεων, διοργάνωση στην οποία συμμετείχε κι άλλες δύο φορές αντιμετωπίζοντας τις Ρουαγιάλ (Βέλγιο) και Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία). Ακολούθησαν τρεις συμμετοχές στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ η παρθενική συμμετοχή του Δικέφαλου στο Κύπελλο UEFA, που έχει μετεξελιχθεί σε Europa League, ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 1975.
Αντίπαλος του ΠΑΟΚ ήταν η Μπαρτσελόνα που είχε στον πάγκο της τον Γερμανό προπονητή Χένες Βαϊσβάιλερ, ενώ στην 11άδα των Μπλαουγκράνα ξεχώριζαν οι διεθνείς Ολλανδοί Γιόχαν Κρόιφ και Γιόχαν Νέεσκενς.
Ο τεχνικός τους ΠΑΟΚ Γκιούλα Λόραντ όχι μόνο δεν φοβήθηκε το ματς, αλλά παρέταξε τον Δικέφαλο ουσιαστικά με επτά επιθετικούς! Ηταν η χρονιά που ο πρώην κεντρικός επιθετικός του ΠΑΟΚ Κούλης Αποστολίδης αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός, ενώ για την περίσταση αγωνίστηκε ως δεξιός οπισθοφύλακας ο Νέτο Γκουερίνο! Παράλληλα, εκτός από την επιθετική τριπλέτα των Κερμανίδη, Ασλανίδη, Παρίδη, στο κέντρο ξεχώριζαν οι Σταύρος Σαράφης και Γιώργος Κούδας, ο οποίος μάλιστα με σουτ στο 72’ διαμόρφωσε το τελικό 1-0 προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στις εξέδρες του γηπέδου της Τούμπας που ήταν κατάμεστες από 50.000 φιλάθλους!
ΠΑΟΚ (Λόραντ): Φορτούλα – Γκουερίνο, Πέλιος, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης – Αναστασιάδης, Κούδας, Σαράφης – Κερμανίδης, Ασλανίδης, Παρίδης.
Μπαρτσελόνα (Βαϊσβάιλερ): Μόρα – Ντε λα Κρουζ, Μιγκουέλι, Κορομίνας, Μαρθιάλ, Μαρίνιο, Ρεσάκ (46’ Χερέδια), Νέεσκενς (67’ Ριφέ), Κρόιφ, Σότιλ, Ασένσι’.

Σχετικά άρθρα