Κατάγματα λεκάνης. Πότε απειλούν τη ζωή

27 Φεβρουαρίου 2014

 

Τα κατάγματα  πυελικού δακτυλίου ( λεκάνης ) αποτελούν περίπου το 3% των καταγμάτων του ανθρώπινου σκελετού. Είναι σπάνιες κακώσεις, παρόλα αυτά απασχολούν αρκετές φορές την κοινή γνώμη. Τελευταία είχαμε το κάταγμα λεκάνης που υπέστη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

ΓΡΑΦΕΙ ο κ. Παπασωτηρίου Αντώνης, Ορθοπεδικός

Αντώνης Παπασωτηρίου

 

Οι κακώσεις  αυτές είναι αρκετές φορές θανατηφόρες. Προκαλούνται από βία υψηλής ενέργειας, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα στους νέους ανθρώπους ή από βία χαμηλής ενέργειας όπως συμβαίνει στους ηλικιωμένους ανθρώπους με οστεοπόρωση μετά από πτώση στο έδαφος κατά την βάδιση.

Εκτός από τις σταθερές κακώσεις της πυέλου, όπου η αντιμετώπιση είναι συντηρητική δεν χρειάζεται δηλαδή χειρουργείο, υπάρχουν και οι ασταθείς κακώσεις της πυέλου. Οι τελευταίες αιμορραγούν μέχρι θανάτου. Η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμεση. Αρκετές φορές χρησιμοποιείται σεντόνι ή μία ειδική ζώνη πυέλου που σταθεροποιεί προσωρινά την λεκάνη. Στον έλεγχο για την διάγνωση τους βοηθάνε οι ακτινογραφίες και η αξονική τομογραφία. Η τελική σταθεροποίηση των καταγμάτων αυτών γίνεται με εξωτερική ή εσωτερική οστεοσύνθεση.

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων αυτών απαιτεί ειδικά οργανωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ