Είμαι πολύ νευρική χωρίς λόγο και θυμώνω: Τι φταίει;

Ήθελα και εγώ να κάνω κάτι για εμένα. Έχω πολλά χρόνια που είμαι έτσι αλλά τελευταία έχω ξεφύγει. Είμαι πολύ νευρική χωρίς λόγο, κλαίω συνέχεια και μια θέλω να βγω και από την άλλη να μην κάνω τίποτα.

Νιώθω κούραση, αστάθεια. Θέλω να κοιμάμαι συνέχεια. Έχω συνέχεια αρνητικές σκέψεις και θυμώνω με το παραμικρό. Είμαι παντρεμένη μάνα και ο άντρας μου με στηρίζει πολύ αλλά ούτε αυτό με βοηθάει.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Από τον τρόπο που μιλάτε φαίνεται να νιώθετε αρκετά εγκλωβισμένη. Σε ό,τι κάνετε φαίνεται να υπάρχει ταυτόχρονα κάτι που επιθυμείτε και κάτι που πρέπει να κάνετε ενώ μπορεί να νιώθετε πως στις υποχρεώσεις δε χωράει διασκέδαση και στην ανεμελιά δεν χωράνε υποχρεώσεις.

Με λίγα λόγια στην υποχρέωση δεν αναγνωρίζετε πολλές φορές τον εαυτό σας αφού οι επιθυμίες σας αναστέλλονται κάπως αλλά απ’ την άλλη όταν επιτρέπετε στις επιθυμίες σας να αναδυθούν ίσως νιώθετε πως αποκόβεστε από τον κόσμο που ρεαλιστικά έχει υποχρεώσεις.

odigisi

Η εσωτερική σύγκρουση

Αυτό είναι μια εσωτερική σύγκρουση που προκαλεί μεγάλη θλίψη και ταιριάζει μ’αυτό που είπατε στην αρχή, ότι δηλαδή «θέλετε να κάνετε κάτι για εσάς». Αυτό μοιάζει να είναι η ανάγκη για ένα χώρο μέσα ή έξω από εσάς όπου μπορείτε να αναγνωρίζετε τις προσωπικές σας ανάγκες (τα προσωπικά σας «πρέπει») και τις προσωπικές σας επιθυμίες (τα προσωπικά σας «θέλω»).

Είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό να το αναζητήσετε για τον εαυτό σας και θα ήταν μεγάλη προσφορά για σας ώστε να μπορέσετε να στηρίξετε και να στηριχτείτε στην οικογένεια που έχετε δημιουργήσει. Σας προτείνω να επισκεφτείτε κάποιον ψυχολόγο ώστε να συζητήσετε και να δείτε πως θα διαμορφώσετε αυτό τον ουδέτερο χώρο για εσάς.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχοντας ένα σύζυγο με νεύρα: Γιατί ανέχεσαι αυτή τη συμπεριφορά;

Ώρες ώρες δεν με ελέγχω από τα νεύρα: Ποιον να συμβουλευτώ;

Έχω συνέχεια νεύρα και δεν έχω όρεξη για τίποτα. Είναι εφηβεία;

Σωματική τιμωρία: Πώς θα ελέγξω τα νεύρα μου όταν το παιδί δεν ακούει;

Ξεσπάω τόσο άγρια – Πώς να διαχειριστώ τον θυμό και τις βίαιες εκρήξεις μου;

Σχετικά άρθρα