Η τραγανή λαγανούσα της σαρακοστής

28 Φεβρουαρίου 2014
Ο σεφ Γιώργος Λέκκας μας δίνει όλες τις συνταγές που χρειαζόμαστε για την Καθαρά Δευτέρα! 


Υλικά
 
300 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
250 γρ. αλεύρι μαλακό
200 γρ. αλεύρι ολικής
18 γρ. ξερή μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ μέλι
1 κ.γλκ θυμάρι
½ κγλκ ρίγανη
90ml. Ελαιόλαδο
10 γρ. ταχίνι
1 φλ. τσαγιού κρασί λευκό
1 κ.γλ. γλυκάνισο
8 κ.σ. σουσάμι
 νερό χλιαρό (όσο σηκώσει η ζύμη)
 
Διαδικασία
 
 
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι, το ταχίνι, το αλάτι, το θυμάρι, την ρίγανη, το γλυκάνισο κάνουμε λακκούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε το λάδι, το κρασί. Στην συνέχεια ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 10΄ σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη αφράτη και λεία ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Την βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τυλίγουμε με κουβέρτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (δίπλα σε καλοριφέρ ή τζάκι) ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα. Την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και την χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. Με τα χέρια η με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε και φτιάχνουμε τα δύο ζυμάρια σε σχήμα λαγάνας πάχος 6 εκ. Στρώστε σε λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετούμε τις λαγάνες. Της πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακκούβες. Σκεπάστε της λαγάνες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για 30΄, να φουσκώσουν. Σε ένα μπόλ μικρό ρίξτε 1 κ.γλκ μέλι και 7 κ.σ νερό. Ανακατεύουμε με κουτάλι και ραντίζουμε της λαγάνες με το μείγμα μελιού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι λευκό η μαύρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις πάνω κάτω) στην τελευταία σχάρα για 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ