Σάντος: Με βαριά καρδιά…

Τους λόγους που αποφάσισε να απαντήσει αρνητικά στην ΕΠΟ για ανανέωση της συνεργασίας τους, ανέλυσε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του φιλικού με τη Ν. Κορέα στο Καραϊσκάκη. Ο Πορτογάλος τόνισε ότι ήταν μια απόφαση συναισθηματικά δύσκολη, αλλά επαγγελματικά εύκολη. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η μοναδική πρόταση που έχει δεχθεί στο διάστημα αυτό είναι από άλλη Εθνική ομάδα.Αναλυτικά οι δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος:

– Για την επιλογή του να αρνηθεί την ανανέωση του συμβολαίου του με την Εθνική:

"Ηταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Και συναισθηματικά δύσκολη. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν δημιουργηθεί πολλοί και στενοί δεσμοί φιλίας με πολλούς ανθρώπους. Ο πρόεδρος μου έδειξε ότι με θέλει, οι ποδοσφαιριστές επίσης, οι συνεργάτες μου το ίδιο, μέχρι το ιατρικό επειτελείο. Οπότε όταν παίρνεις μια τέτοια απόφαση όλα αυτά σε βαραίνουν και σε πληγώνουν συναισθηματικά. Πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε το σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπό μου ο ελληνικός λαός. Επαγγελματικά δεν ήταν δύσκολη απόφαση. Θέλω ένα διάστημα να αποφασίσω τι θα κάνω. Η ΕΠΟ ήθελε να ξέρει την απόφασή μου και αυτό είναι κατανοητό. Δεδομένου ότι κι εγώ ήθελα χρόνο για να αποφασίσω, η απάντησή μου ήταν αρνητική. Αυτό που είχα υποσχεθεί, το έκανα και νιώθω πολύ καλά γι’ αυτό. Αλλά είναι η στιγμή να σκεφτώ επαγγελματικά τον εαυτό μου. Και ξέροντας ότι η καριέρα μου δεν θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμα, θέλησα να πάρω μια απόφαση για εμένα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα με απασχολεί καθόλου αυτό ενόψει Μουντιάλ. Εχω ένα στόχο ο οποίος με θρέφει και αυτός είναι να περάσουμε για πρώτη φορά τη φάση των ομίλων. Και θα κάνω τα πάντα. Οσα ξέρω και δεν ξέρω για να το πετύχουμε. Θα πάμε εκεί με καθαρό και ήρεμο μυαλό για να δώσουμε ακόμη μια μεγάλη χαρά στον ελληνικό λαό.

Και γι’ αυτά που γράφονται και ακούγονται, θέλω να πω είχα μόνο μία πρόταση και ήταν Εθνικής ομάδας και δεν έχω καμία πρόταση από σύλλογο. Και ούτε θα δεχόμουν να μπω στη διαδικασία να μιλήσω με ομάδα αν δεν είχα δώσει την απάντησή μου στην ΕΠΟ. Αυτή η διευκρίνιση για όσους με ξέρουν ή νομίζουν ότι με ξέρουν.

Η αλήθεια είναι ότι την απόφαση την είχα πάρει εδώ και καιρό, αλλά ήταν δύσκολο να την αποδεχθεί και η καρδιά μου. Και η καρδιά δεν αφήνει το μυαλό να σκεφτεί καθαρά. Από τη στιγμή, όμως που ήθελε η ΕΠΟ μια γρήγορη εντύπωση. Το αν θα πάω στην Πορτογαλία ή την Κίνα ή το Κατάρ ή στο εξοχικό μου θα το δω εγώ αυτό.

Αν δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω, θα υπέγραφα στην ΕΠΟ εδώ και ένα χρόνο. Θα ήταν κακό για εμένα να μην πιστεύω στην αξία μου και δεν το λέω με αλαζονεία, αλλά αυτή τη στιγμή το μέλλον μου δεν με απασχολεί. Το άμεσο μέλλον μου είναι στην Βραζιλία και περνάω 8-9 ώρες τι μέρα για το τι κάνει η Κολομβία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ιαπωνία. Ακόμα και τις λεπτομέρειες για τα ταξίδια. Πού θα μείνουμε πού θα φάμε. Ολα θέλω να περνάνε από τα χέρια μου.

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν κλείνει και η παρουσία μου στην Ελλάδα. Τώρα το συμβόλαιο θα έχει να κάνει αποκλειστικά με τον Σάντος τον προπονητή, που ξέρει την αξία του. Αν οι προτάσεις δεν φτάσουν στα επίπεδα που θέλει, δεν θα προχωρήσει.

Θέλω το φινάλε μου στην Εθνική να είναι όσο πιο λαμπρό γίνεται. Γι’ αυτό θα καταθέσω όσα περισσότερα μπορώ για να το πετύχω αυτό".

Για το παιχνίδι με την Ν. Κορέα στην αποστολή κλήθηκαν οι: Γλύκος, Τζόρβας, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τζαβέλλας, Χολέμπας, Τζιόλης, Μανιάτης, Σάμαρης, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης, Φετφατζίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου, Δημήτρης Παπαδόπουλος.

– Τι περιμένετε να δείτε από αυτό το παιχνίδι, δεδομένου ότι η Κορέα μοιάζει με την Ιαπωνία;
"Προσπαθούμε τα φιλικά προετοιμασίας να έχουν ομοιότητες με τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε, γιατί θα αγωνιστούμε με χώρες που έχουν πολλές διαφορές από τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Εχει ομοιότητες με την Ιαπωνία. Είναι μια κάλη ομάδα, αλλά το σημαντικό για εμάς είναι να μπούμε στο κλίμα με ασιατικές ομάδες. Για την Ιαπωνία δεν μπορούμε να πούμε κάτι τώρα, αλλά όταν έρθει η ώρα του αγώνα".

– Επηρεάζει ότι αρκετοί παίκτες αγωνίζονται στο εξωτερικό;
"Σίγουρα το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι Ιάπωνες, που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα και το πιο σημαντικό είναι ότι προσθέτουν εμπειρία στην Εθνική τους ομάδα".

– Για τις επιλογές του:
"Κάλεσα 20 άτομα για το παιχνίδι, αλλά η τελική αποστολή θα είναι 23 ποδοσφαιριστές. Υπολογίζουμε Σηφάκη και Καρνέζη, αλλά θέλουμε να έχουμε και μια εικόνα από τους Γλύκο και Τζόρβα. Θα με βοηθήσει να δω αυτούς τους δύο σε δράση. Πάνω – κάτω, όμως, τα περισσότερα πρόσωπα θα είναι ίδια. Από τους 23 που ήταν στα μπαράζ με τη Ρουμανία, λείπουν κάποιοι, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Π.χ. καλέσαμε τον Φετφατζίδη, γιατί είναι σε καλή κατάσταση. Τον είδαμε και την Ιταλία και το παιχνίδι αποτελεί μια ευκαιρία να τον δούμε και στην Εθνική. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Παπαδόπουλο, από τη στιγμή που ο Γκέκας είναι τραυματίας. Ολα αυτά γίνονται για να πάρω την καλύτερη δυνατή απόφαση και να έχουμε την καλύτερη ομάδα στη Βραζιλία, ώστε να περάσουμε τη φάση των ομίλων. Εγώ θα δώσω το 200%, το ίδιο περιμένω και από τους παίκτες μου".

– Για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο:
"Κανένας δεν έχει αποκλειστεί από αυτούς που δεν βρίσκονται στην αποστολή, όπως και κανένας από αυτούς που βρίσκονται σε αυτήν δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του σίγουρο για το Μουντιάλ. Εχουμε πολλούς, όπως τον Κυριάκο. Είναι ο Σιόβας, ο Αβραάμ, ο Μόρας, ο Μαλεζάς και άλλοι. Μιλάμε για ένα φιλικό. Στο Μουντιάλ μπορεί να είναι διαφορετικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάμε 23"

Σχετικά άρθρα