Αναστασίου: Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη νίκη του

O Γιάννης Αναστασίου ως προπονητής του Παναθηναϊκού έδειξε την ανωτερότητά του και έδωσε το καλό παράδειγμα ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι, με την κίνησή του να συγχαρεί τον Ολυμπιακό για τη νίκη του επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ξεκαθάρισε πως οι πράσινοι θα πάνε για το διπλό στο Καραϊσκάκη.Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Αναστασίου στη Nova:
Κόουτς η ομάδα έχει ηρεμήσει μετά το -γεμάτο ένταση- παιχνίδι με τον Εργοτέλη;
Θα έλεγα ναι. Στις προπονήσεις φαίνεται ότι έχουμε ηρεμήσει, έχουμε μιλήσει με τα παιδιά, είχαμε κατ΄ιδίαν συνομιλίες και τα πράγματα τουλάχιστον έχουν ηρεμήσει σε αυτό το κομμάτι. Ήταν σημαντικό για εμάς, να μπορούμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και το καθαρό μυαλό, το οποίο δεν το είχαμε, ενώ το ζητούσαμε συνέχεια, το φωνάζαμε και μεταξύ μας προσπαθούσαμε να το διορθώσουμε. Αλλά δυστυχώς υπήρξε έντονος εκνευρισμός και πέσαμε στην ουσία σε μια παγίδα, στην οποία οδηγηθήκαμε οι ίδιοι.
Έχετε ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και η αλήθεια είναι ότι δεν σας έχουμε συνηθίσει να είστε τόσο νευρικός… Είδαμε πολύ διαφορετική εικόνα στο ματς με τον Εργοτέλη. Για ποιο λόγο;
Θα έλεγα ότι όλο αυτό το πράγμα, σίγουρα λειτούργησε αρνητικά, αλλά όπως είπα και στην συνέντευξη τύπου, είμαστε μια ομάδα η οποία θέλει να παίξει ποδόσφαιρο. Θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και δυστυχώς καταντήσαμε να παίζουμε στην ουσία …μπάσκετ. Για να παίξουμε δύο λεπτά ποδόσφαιρο, χρειάζονται είκοσι λεπτά… Και δύο λεπτά καθαρό ποδόσφαιρο, δεν νομίζω ότι μας τιμάει και ότι είναι κάτι που θέλουμε. Μου δημιούργησε έναν εκνευρισμό και θα έλεγα ότι δεν ήταν η αντίδραση μου αυτή που θα έπρεπε. Όμως από την άλλη θα έλεγα ότι παίζουμε ποδόσφαιρο, θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και όταν βλέπουμε αυτού του είδους τα πράγματα στο γήπεδο, νομίζω ότι δεν μας τιμάει καθόλου σαν άθλημα. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για την ομάδα του, όμως νομίζω ότι προτεραιότητα έχει το παιχνίδι και εμείς σε πρώτη φάση θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι.
Αυτό το ματς και όσα έγιναν, επηρεάζουν ψυχολογικά την ομάδα ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;
Νομίζω ότι είναι τελείως διαφορετική η ψυχολογία ενόψει του ντέρμπι. Σίγουρα ήταν άσχημο ότι δεν κερδίσαμε, όμως το προσπεράσαμε, το ξεχάσαμε και όλη μας η προσοχή στρέφεται στο ματς της Κυριακής.
Ο αντίπαλος σας είναι αήττητος στο πρωτάθλημα, προέρχεται από νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ και βρίσκεται σε καλή στιγμή. Είναι ακόμα πιο δύσκολη η αποστολή σας μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;
Καταρχήν θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την νίκη. Νομίζω ότι μας τιμά όλους σαν χώρα, σαν Ελλάδα, ότι μια ελληνική ομάδα κατάφερε να κερδίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γιατί δεν είχε τον οποιονδήποτε αντίπαλο και νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό. Από την άλλη θα είναι τελείως διαφορετικό το παιχνίδι του πρωταθλήματος. Όπως είπατε είναι αήττητος, εμείς – όπως έχουμε πει σε κάθε παιχνίδι- πάμε για την νίκη, ξέρουμε τις αδυναμίες του Ολυμπιακού, όπως και ο Ολυμπιακός νομίζω ότι ξέρει τις δικές μας και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουν οι δύο ομάδες να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να κερδίσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς θα πάμε για την νίκη.
Τι πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε στην έδρα του τον Ολυμπιακό; Δεν έχει ηττηθεί μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα…
Λένε ότι πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Θα δούμε. Από την πλευρά μας ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, έχουμε δει τον Ολυμπιακό αρκετές φορές, ξέρουμε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία και θα προσπαθήσουμε- όσο γίνεται- να περιορίσουμε τα δυνατά του σημεία και να εκμεταλλευτούμε τις αδυναμίες που έχει.
"Ακτινογραφώντας" τον αντίπαλο, πιθανότατα τα αδύναμα στοιχεία θα τα κρατήσετε για τον εαυτό σας. Ποιο είναι το δυνατό του σημείο;
Είναι μια ομάδα ποιοτική, έχει παίκτες ποιοτικούς σε όλες τις γραμμές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανά πάσα ώρα και στιγμή. Έχει πολύ καλό πρέσινγκ και τελειώνει τις φάσεις πολύ πιο εύκολα. Θα έλεγα ότι σίγουρα αυτά είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τον Ολυμπιακό σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες και εκεί νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.
Εστιάζετε την προσοχή σας περισσότερο σε κάποιον παίκτη του Ολυμπιακού;
Δεν νομίζω. Όπως είπα, ο Ολυμπιακός έχει ποιοτικούς παίκτες σε όλες τις γραμμές και σίγουρα ο κάθε παίκτης εκεί μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οπότε θέλει προσοχή όλη η ομάδα του Ολυμπιακού και όχι κάποιος παίκτης συγκεκριμένα.
Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε και σας πείθει ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να φύγει νικητής από το Κυριακάτικο ντέρμπι;
Το γεγονός ότι σαν ομάδα έχουμε καταφέρει, παρόλο που είμαστε καινούργια ομάδα με πολλά νέα παιδιά, να κοιτάξουμε στα μάτια όλους τους αντιπάλους. Σε όλα τα παιχνίδια που έχουμε παίξει και ειδικά με ισάξιους αντιπάλους με εμάς, τους βάλαμε αρκετά δύσκολα. Απλά λίγο στις λεπτομέρειες υστερούσαμε και αυτό θα έλεγα ότι έγινε λόγω εμπειρίας και ίσως ποιότητας σε κάποιες θέσεις. Αλλά νομίζω ότι γενικά ως συνολική εικόνα, η φετινή παρουσία της ομάδας μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να ευελπιστούμε σε κάτι θετικό εκεί.
Ως οδηγός γι’ αυτό το ματς είναι η τακτική προσέγγιση της ομάδας στο ντέρμπι του πρώτου γύρου και η εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο ματς με τον ΠΑΟΚ;
Είναι τελείως διαφορετικό παιχνίδι το ματς του πρώτου γύρου σε σχέση με τώρα. Ο Ολυμπιακός είχε τον Μήτρογλου στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ενώ παίζουν τώρα εντός έδρας. Εμείς από την πλευρά μας είχαμε τον Φιγκερόα σε εκείνο το ματς και δεν θα είναι τώρα, αλλά τουλάχιστον θα έλεγα ότι σε βαθμό ωριμότητας είμαστε τρεις μήνες πιο ώριμοι. Κάτι το οποίο μας κάνει να αισιοδοξούμε. Από εκεί και πέρα, σίγουρα είναι τελείως διαφορετικό το παιχνίδι στο "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά εμείς έχουμε δείξει σε ματς όπως με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, δηλαδή τις πιο δυνατές ομάδες του πρωταθλήματος, ότι μπορούμε να κοιτάμε τον οποιονδήποτε αντίπαλο στα μάτια.
Στη Λεωφόρο είδαμε έναν θερμό εναγκαλισμό με τον κ. Μίτσελ. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση με τον προπονητή του Ολυμπιακού;
Υπάρχει ένας σεβασμός. Είναι μεγάλη προσωπικότητα. Και ως παίκτης ήταν πολύ μεγάλος και ως προπονητής τουλάχιστον αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει κάνει πολλή καλή δουλειά και έχει δείξει δείγματα της δουλειάς του. Νομίζω ότι είναι ένα παιχνίδι, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε πέρα από τα ενενήντα λεπτά. Ο καθένας κοιτάζει να κάνει τη δουλειά του όσο πιο καλά γίνεται και νομίζω ότι υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός.
Για έναν προπονητή είναι πρόκληση αυτά τα παιχνίδια;
Νομίζω ότι είναι πρόκληση για τον καθένα, όμως πάνω απ΄όλα είναι η ομάδα. Για εμάς αυτό που μετράει. Δεν είναι το εγώ, αλλά το εμείς. Και το έχουμε σαν αρχή, το έχουμε υιοθετήσει ως ομάδα και αυτό προσπαθούμε σε κάθε παιχνίδι. Αν καταφέρουμε να πάρουμε κάτι στο "Γ. Καραϊσκάκης", το οποίο θα είναι η νίκη, τότε θα είναι η νίκη όλης της ομάδας και όχι μόνο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Όλης της ομάδας, γιατί γίνεται μια τρομερή προσπάθεια από όλους. Ξεκινώντας από την κορυφή, την κεφαλή και τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που δουλεύει στην ομάδα. Και νομίζω ότι όλοι προσπαθούμε καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες και ίσως πολλά προβλήματα, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Νομίζω ότι αυτό φέτος μας χαρακτηρίζει. Ότι είμαστε μια ομάδα σε όλα τα τμήματα και προσπαθούν όλοι για το καλύτερο δυνατό για το όνομα του Παναθηναϊκού.
Υπάρχει ιδιαίτερη προετοιμασία γι’ αυτό το παιχνίδι; Για τα ντέρμπι;
Σε κάθε παιχνίδι κάνουμε ιδιαίτερη προετοιμασία. Αναλύουμε τον αντίπαλο, δουλεύουμε στο τακτικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα είναι κάποια πράγματα που κάνουμε συγκεκριμένα. Θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα, η οποία έχει πολλές επιλογές και μπορεί με μια αλλαγή, να σου αλλάξει και το παιχνίδι. Οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και αυτό τουλάχιστον προσπαθούμε να κάνουμε ως τεχνικό τιμ, να το μεταφέρουμε στους παίκτες μας και να το κάνουμε πράξη μέσα στο παιχνίδι.

Σχετικά άρθρα