Από που προέρχεται το έθιμο του χαρταετού;

3 Μαρτίου 2014

Γιατί πετάμε χαρταετό;

Ο χαρταετός είναι μία συνήθεια που γεννήθηκε και τελειοποιήθηκε στην Κίνα.

Υπάρχουν αναφορές ότι έφτιαχναν χαρταετούς από το 1000 π.Χ., καθώς το θεωρούσαν ως ένα μέσο επικοινωνίας με το Θεό που κατοικεί στον ουρανό. Έτσι, στόλιζαν τους χαρταετούς τους με ευχές και επιθυμίες και τους πετούσαν όσο πιο ψηλά γινόταν.

Προσάρμοζαν μάλιστα πάνω τους και μικρές φλογέρες, ώστε να σφυρίζουν στον αέρα, κάτι που θα έδιωχνε τα κακά πνεύματα μακριά. Ακόμα και σήμερα, πολλοί Κινέζοι πιστεύουν πώς όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχουν διωχθεί τα κακά πνεύματα.

Μπορεί πλέον τις μέρες μας ο χαρταετός να έχει συνδυαστεί με παιχνίδι και διασκέδαση, αλλά στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρων για διαφορετικούς σκοπούς:

- Στην Κίνα έφτιαχναν μεγάλους χαρταετούς, ύψωναν μαζί τους άνθρωπο, ώστε να κατασκοπεύει αντίπαλα στρατόπεδα...

- Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (1752), χάρη στο χαρταετό του, ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας, κάτι που τον οδήγησε στη δημιουργία του αλεξικέραυνου.

- Ο Αυστραλός ερευνητής Hargrave χρησιμοποιούσε τους χαρταετούς για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

- Υπάρχουν αναφορές για πλοία που είχαν εξοκοίλει σε ακτές και παραλίες και σώθηκαν, χάρη σε ναυαγοσωστικά καλώδια που τους είχαν ρίξει με χαρταετούς.

- Προφορικές μαρτυρίες λένε ότι η γέφυρα του Νιαγάρα ξεκίνησε να φτιάχνεται με ένα σχοινί που το πέρασαν απέναντι με την βοήθεια χαρταετού.

www.enikos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ