Προζύμι σπιτικό από το Γιώργο Λέκκα

6 Μαρτίου 2014
Όλα τα αρτοσκευάσματα με προζύμι είναι σαφώς πιο νόστιμα και πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα με μαγιά. Επιπλέον διατηρούνται φρέσκα περισσότερες μέρες. Το προζύμη θέλει αρκετές μέρες υπομονή και ζεστασιά για να φουσκώσει.


Υλικά

Αλεύρι για όλες της χρήσεις
Νερό χλιαρό

Διαδικασία

Σε ένα μπόλ ρίχνουμε 3 φλ. αλεύρι και προσθέτουμε νερό. Ανακατεύουμε να γίνει ένας παχύς χυλός. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη. Το τυλίγουμε με κουβέρτες ή το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Μπορούμε να κάνουμε το προζύμι και σε γυάλινο βάζο. Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και μερικές κουταλιές αλεύρι πάλι. Ανακατεύουμε να γίνει παχύς χυλός και σκεπάζουμε το προζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 7 μέρες. Αυτό θα αρχίσει να κάνει φυσαλίδες και να φουσκώνει σταδιακά.  
Ένα μυστικό για να το ξέρετε σε περίπτωση που δεν έχει φουσκώσει. Αν μετά από 7 μέρες το προζύμη δεν έχει φουσκώσει φταίει η θερμοκρασία. Δεν το πετάμε και ρίχνουμε ½ κ.γλκ ξηρή μαγιά, 1 κ.σ ζάχαρη, αλεύρι, νερό και ανακατεύουμε να γίνει παχύς  χυλός. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μόνο με αλεύρι και νερό για 3 μέρες. Το προζύμι θα φουσκώσει και θα είναι ξινό. Χρησιμοποιούμε όσο προζύμι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ψωμί και στο υπόλοιπο βάζουμε αλεύρι και το ανακατεύουμε ναι γίνει σαν μαλακό ζυμάρι. Το βάζουμε σε ένα μπολ το κλείνουμε αεροστεγώς, και  το αφήνουμε να ξανανεβεί. Το καλύπτουμε με ελαιόλαδο , κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Στο ψυγείο θα χαμηλώσει, το λάδι θα πάει κάτω από το ζυμάρι αλλά δεν θα χαλάσει.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ