Μικρά καρβέλια ή λαγάνες από το Γιώργο Λέκκα

6 Μαρτίου 2014
Ψωμί από το Γιώργο Λέκκα!


Μερίδες 10
Χρ. Πρ 20΄
Χρ.ψης 25΄

Υλικά

300 γρ. Αλεύρι για όλες της χρήσεις
200 γρ. Αλεύρι σκληρό
100 γρ. αλεύρι ολικής
1 κ.σ  Αλάτι
230 γρ. Νερό
1 κ.σ  Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 φακελάκι Μαγιά ξερή
250 γρ. Προζύμι

Διαδικασία

 
Σε ένα μπόλ ρίχνουμε τα αλεύρια, το προζύμι, το βούτυρο. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και το ρίχνουμε σταδιακά, ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη. Ρίχνουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για 3΄. Τοποθετούμε το ζυμάρης σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε για 2΄. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μπόλ ελαφρά πασπαλισμένο με αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αλείφουμε το ζυμάρι.  Σκεπάζουμε το μπόλ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του.  Κόβουμε το ζυμάρι και το φτιάχνουμε μικρά καρβέλια ή λαγάνες.  τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C. Βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψί με νερό. Τοποθετούμε τις λαμαρίνες στον φούρνο και ψήνουμε στους 220C για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170C και ψήνουμε για 17 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace