Τι είναι οι ιδεοληψίες και πώς αντιμετωπίζονται;

6 Μαρτίου 2014
ρωτά

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας. 

Καλη σας μερα κυρία Δρούζα, εδώ και δέκα χρόνια το παιδί μου πάσχει από εμμονές ψυχολογικές είναι 33 ετών με σώας τας φρένας αλλά η πάθησή του δεν τον αφήνει να ζήσει. Το μυαλό του κολλάει σε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Ο γιατρός του εδώ στην επαρχία δοκίμασε όλα τα κοκτέιλ φαρμάκων. Ονομάζει την πάθησή του ιδεοληψίες και δύσκολη περίπτωση. Η δόση των φαρμάκων τώρα είναι μικρή τα αποτελέσματα όμως είναι τα ίδια. Σας παρακαλώ θέλω μια δεύτερη γνώμη.

Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο- ομαδικό θεραπευτή, Δημήτρη Κατσαρό. 

Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια:
 
Οι ιδεοληψίες είναι μια εκδήλωση αυτού που αποκαλούμε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (o.c.d.). Είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και απ' τη στιγμή που έχει δρομολογηθεί μια φαρμακοθεραπεία καλό είναι να τηρηθεί μέχρι τα όρια και τους στόχους που έχουν τεθεί κατά την έναρξή της. Όταν μια κατάσταση δημιουργήσει βιολογικό υπόστρωμα (για την o.c.d. ενοχοποιείται το σεροτονινεργικό σύστημα) το φάρμακο βοηθά τον άνθρωπο να καλυτερεύσουν οι συνθήκες της ζωής του. Αυτό σε συνδυασμό με το να μιλά κάπου -σε κάποιον ψυχοθεραπευτή- ίσως δώσουν κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο στο μέλλον με συγκρατημένη πάντα αισιοδοξία για να μην υπάρχει άγχος και απαξιωτικά συναισθήματα και για σας και για το γιο σας.
 
Τέλος δε θα ήταν κακό να μιλήσετε κι εσείς είτε στον θεραπευτή του γιου σας, είτε σε κάποιον άλλο για να αποσυμφορηθείτε και να βοηθηθείτε όσον αφορά τη σχέση σας μαζί του δεδομένης της συγκυρίας.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...