Αντιμετωπίστε τη γρίπη με τις σωστές τροφές

<p> </p>
<p><span style="font-size: medium;"><span>Η φετεινή γρίπη στέρησε μέχρι στιγμής τη ζωή σε 79 ανθρώπους. Οι ειδικοί συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων την άμεση λήψη <span>αντι-ιικής αγωγής.</span></span></span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><span>Ας δούμε όμως τι μας προτείνει η </span></span><span style="font-size: medium;"> κ.</span><strong style="font-size: medium;"> Ματίνα Χρονοπούλου</strong><span style="font-size: medium;">, B.Sc., N.D., Ph.D.</span></p>
<p> </p>
<p><span style="font-size: medium;">Δρ. Φυσικοπαθητικής  Ιατρικής, Διατροφική Θεραπεία για να προστατευτούμε με φυσικό τρόπο.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι η ασπίδα μας. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, είναι ο καλύτερος τρόπος να οχυρώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χρησιμοποιούμε μια διατροφή με όσο το δυνατόν περισσότερες βιολογικές τροφές, οι οποίες μας παρέχουν αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες (Α, C, E,), ιχνοστοιχεία (σελήνιο, ψευδάργυρο κ.ά.), κυρίως άφθονα φρέσκα λαχανικά εποχής καθημερινά. Εστιαστείτε στα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, τα ραπανάκια, τις καυτερές πιπεριές, τα λεμόνια και το τζίντζερ. Επίσης, 3-4 φρούτα την ημέρα. Όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, ξηρούς καρπούς (ιδίως καρύδια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σεληνίου) και σπόρους. Πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και στους σωστούς συνδυασμούς.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά (βιταμίνες C, A, E), βοηθούν στο σχηματισμό των αντισωμάτων, των κυττάρων δηλαδή που καταστρέφουν τα μικρόβια – εισβολείς. Επειδή η φύση έχει προβλέψει από μόνη της τι χρειαζόμαστε την κάθε εποχή, προτιμήστε τα προϊόντα εποχής και μην ξεχνάτε πως, επειδή κάθε φρούτο και λαχανικό έχει τη δική του θρεπτική ιδιαιτερότητα, η ποικιλία στη διατροφή εξασφαλίζει μεγαλύτερα αποθέματα βιταμινών για τον οργανισμό μας.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα μικρά ψαράκια, δημητριακά, ωμούς και ανάλατους, ξηρούς καρπούς, σκόρδο και ελαιόλαδο. Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδό μας είναι πηγή βιταμίνης Ε, ενώ οι ξηροί καρποί, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά, το κρέας και τα οστρακοειδή είναι πηγές ψευδαργύρου, ενός σημαντικού συμμάχου ενάντια στο κρυολόγημα. Η αλλισίνη του σκόρδου έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, ενώ τα ζωντανά στελέχη βακτηρίων (προβιοτικά) που προστίθενται στη διατροφή μέσω γάλακτος και γιαουρτιού, έχει βρεθεί πως παράγουν πρωτεΐνες που αδρανοποιούν παθογόνους οργανισμούς. Τέλος, η βιταμίνη Ε συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Καθίστε στο σπίτι σας και ξεκουραστείτε…</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Επειδή ο οργανισμός είναι κουρασμένος, η παραμονή στο σπίτι μέχρι το «κρύωμα να κάνει τον κύκλο του» είναι απαραίτητη. Κοιμηθείτε! Επτά με εννέα ώρες καθημερινός ύπνος είναι αρκετός, για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Πίνετε αρκετά ζεστά υγρά</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, προλαβαίνει τα σημάδια της κόπωσης και γενικότερα προάγει τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού μας. Εκτός από νερό, μπορείτε να καταναλώνετε φυσικούς χυμούς (με μέτρο γιατί έχουν θερμίδες) και διάφορα ροφήματα όπως πράσινο τσάι, τσάι του βουνού, χαμομήλι (που έχει αντιφλεγμονώδη δράση) κ.ά., ενώ αντί για ζάχαρη προσθέστε λίγο μέλι.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Μαγειρέψτε σούπες</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι ζεστές σούπες ενυδατώνουν τον οργανισμό και συγχρόνως καταπολεμούν τους ιούς. Δοκιμάστε κομματάκια πιπερόριζας, κρεμμύδια, καυτερή πιπεριά, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει την βλέννα. Οι σούπες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και μέταλλα, τα οποία είναι τα βασικά δομικά υλικά για την δημιουργία των αντισωμάτων του οργανισμού.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Αποφύγετε τις ακραίες δίαιτες</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τα άτομα που ακολουθούν αυστηρά σχήματα δίαιτας είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προσβολή από τους ιούς. Και αυτό γιατί, όταν η απώλεια βάρους επιτρέπει μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών, οδηγεί στην εξασθένιση του οργανισμού. Από την άλλη, το υπερβάλλον λίπος στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα συσχετίζεται άμεσα με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Το τσιγάρο δεσμεύει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών και κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. Από την άλλη, η μεγάλη και συχνή κατανάλωση αλκοόλ, παρέχει στον οργανισμό «κενές» θερμίδες (χωρίς θρεπτική αξία) και συντελεί στην αφυδάτωσή του.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες πολλών ατόμων επιβαρύνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με τελικό αποτέλεσμα να τους κάνει ευάλωτους σε ομογενείς μολύνσεις – λοιμώξεις. Η μείωση του προσλαμβανόμενου κορεσμένου (ζωικού) λίπους μπορεί να βελτιώσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας παράλληλα τη δράση των φαγοκυττάρων, εκείνων των κυττάρων που καταστρέφουν τα βακτήρια – εισβολείς.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ιδιαίτερα, το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων (NΚ κυττάρων), ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων. Το β-καροτένιο (πρόδρομη ουσία για το σχηματισμό της βιταμίνης Α) αποτελεί το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές και εμπεριέχεται σε τροφές όπως: φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (βερίκοκο, πεπόνι, ντομάτα, καρότα), καθώς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και ποικίλα χόρτα). Ας φροντίσουμε λοιπόν να υπάρχουν πάντα στο τραπέζι μας άφθονα φρούτα και λαχανικά, που θα μας εφοδιάσουν με τις απαραίτητες βιταμίνες αλλά και τα ιχνοστοιχεία.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Συμφωνά με της αρχές της φυσικής Ιατρικής, τα κρυολογήματα είναι μια προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλει διάφορες τοξικές ουσίες και βακτηρίδια.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Τι τρώμε;</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τρώμε ελαφρά και λιγότερη τροφή, και φτιάχνουμε σούπες από λαχανικά και δημητριακά, όπως μια σούπα από 60γρ. φρέσκο τζίντζερ, 50γρ. ρύζι και 2 σκελίδες σκόρδο. Βάζετε να βράσει το ρύζι και στα μισά του βρασμού του προσθέτετε το τζιντζερ και το σκόρδο. Η σούπα τρώγεται ζεστή. Θα αισθανθείτε αμέσως ανακούφιση, ιδίως όταν υπάρχει βήχας και ρίγος χωρίς πυρετό. Οι θρεπτικές, καυτές σούπες τονώνουν τόσο την κυκλοφορία του αίματος, όσο και τον ίδιο τον οργανισμό σας, ενισχύοντας τις άμυνες σας. Εάν επικρατεί πυρετός, τρώμε φρούτα και χυμούς από λαχανικά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ένας καλός χυμός είναι ο πράσινος χυμός.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Περνάτε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ 6-8 φύλλα πράσινο μαρούλι, 1 καρότο, 1 μήλο, και λίγο μαϊντανό. Δίνει 1 ποτήρι χυμό. Συστήνω 2-4 ποτήρια την ημέρα, όταν υπάρχει πυρετός.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><strong>Άλλες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν</strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Πλούσιες τροφές σε βιοφλαβανοιδή όπως το λάχανο, οι πράσινες πιπεριές και το εσωτερικό τους μέρος. Μαϊντανός, μπρόκολο, κράμβη, κρεμμυδάκια φρέσκα, πράσα, χυμός από φρέσκο λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, ακτινίδια, μήλα, αχλάδια, ρόδια.</span></p>

Σχετικά άρθρα