Μαχαιριά στην καρδιά!

Για τα καλά σε περιπέτειες μπαίνει ο Ολυμπιακός, σε ό,τι αφορά την είσοδό του στα πλέι οφ της Euroleague, μετά την εντός έδρας ήττα με 86-88 από την Αρμάνι Μιλάνο. "Αφεντικά" για τη 2η θέση του ομίλου οι Ιταλοί.Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για την ελληνική ομάδα, που από τα… αποδυτήρια έχτισε διαφορά 10π., τρέχοντας σερί 10-0 στα πρώτα τρία λεπτά. Οι ερυθρόλευκοι "απενεργοποίησαν" με την άμυνά τους την -κατά τεκμήριο πανίσχυρη- περιφέρεια της Αρμάνι, με αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια του δεκαλέπτου να έχουν μια διαφορά κοντά στους 10π. (έφτασε έως το +12). Λέμε σόλη, διότι τρία "παιδικά" λάθη στο φινάλε αποδείχτηκαν αρκετά για τους Ιταλούς, ώστε να μειώσουν στους 6π. (29-23), σ’ ένα δεκάλεπτο που κύλησε με τον Ολυμπιακό να είναι εξαιρετικός στο κομμάτι της επίθεσης (πρώτος σκόρερ ο Περπέρογλου με 11π.), αλλά πολύ κακός στην άμυνα από το 3′ κι έπειτα (23 πόντοι σε 7 λεπτά το Μιλάνο).

Αφού, λοιπόν, δεν εξαργύρωσε στον βαθμό που θα ήθελε τον εκπληκτικό του ξεκίνημα, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να βάλει εκ νέου βάσεις νίκης στη διάρκεια του δεύτερου δεκαλέπτου, αλλά με την άμυνα να είναι… επιεικώς σοφτ, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Λάνγκφορντ, Τζέρελς και Μος… έπιασαν δουλειά κι έτσι το +12 του 3′ για τον Ολυμπιακό μετατράπηκε σε -3 στο φινάλε του ημιχρόνου, με την Αρμάνι να τρέχει επιμέρους σκορ 27-18 στο 2ο δεκάλεπτο και συνολικά ένα 50-37 από το 3′ και μετά! Αν και το πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν ήταν η επίθεση, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τις θέσεις "1" και "2" οι ερυθρόλευκοι πήραν όλους κι όλους (μέχρι το ημίχρονο) 2 πόντους από Σλούκα και 2 από Μάντζαρη.

Το μόνο… παρήγορο για τον Ολυμπιακό σ’ αυτό το σημείο του αγώνα ήταν το "φόρτωμα" των Ιταλών με φάουλ (σχεδόν σε κάθε επαφή οι διαιτητές χρέωναν φάουλ, με τον Ολυμπιακό να έχει 24 βολές και την Αρμάνι 12!) και συγκεκριμένα των Σάμιουελς, Τζεντίλε, Τσερέλα και Μος που είχαν από τρία σε 20 λεπτά αγώνων! Το πρόβλημα για τον Μπιάνκι έγινε ακόμα μεγαλύτερο με τα 2 "κολλητά" φάουλ (4 συνολικά) του Χάκετ στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Ηταν προφανές ότι η ελληνική ομάδα έπρεπε να βελτιώσει την άμυνά της και το πλάνο βρήκε… εφαρμογή στο παρκέ, αλλά (δυστυχώς) για επτά λεπτά. Οι δύο ομάδες πήγαιναν – πόντο, ωστόσο με σερί… εξπρές 7-0 σε 2′ η Αρμάνι προηγήθηκε με 65-61 στο 39′ και έκλεισε με προβάδισμα 2π. το δεκάλεπτο (63-65).

Από την εκκίνηση κιόλας της τελευταίας περιόδου τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η Αρμάνι πριν καλά – καλά κυλήσουν 100" στο χρονόμετρο έτρεξε σερί 8-0 και πήγε τη διαφορά στους 10π. (63-73)! Το σερί διεκόπη… δια χειρός Πρίντεζη (5π.), ο Ολυμπιακος πλησίασε στους 4π. (1/2 βολή από τον Σλούκα) και με τον κόσμο να… σηκώνει στον αέρα του ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι μπορεί να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση.

Οι… ενδείξεις έγιναν πράξη, με τον Ντάνστον να "καθαρίζει" στην άμυνα και τον Μάντζαρη να εκτελεί για 3π. και να μειώνει στον πόντο (76-77) με το ρολόι στο ΣΕΦ να σημαδεύει το 37′. Το τρίποντο του Μος "πάγωσε" το γήπεδο, αλλά τα "κολλητά" των Λοτζέσκι, Περπέρογλου πανηγυρίστηκαν σαν… γκολ, με τον Ολυμπιακό να προσπερνά (81-80).

Η Αρμάνι, όμως, είχε απαντήσεις. Αρχικά με τον Μος (81-82) και στη συνέχεια από τον Λάνγκφορντ (τρίποντο από τα 8 μέτρα) για το +4 (81-85) στα 27" πριν από το φινάλε κι ενώ είχαν προηγηθεί 0/2 βολές από τον Ντάνστον. Ο Ολυμπιακός σπατάλησε την επίθεσή του και μοιραία υπέστη μια ήττα -εκτός προγράμματος- που πλέον μπλέκει για τα καλά την κατάσταση.

Σχετικά άρθρα