Πόνος στις αρθρώσεις. Τι μπορεί να κρύβει

7 Μαρτίου 2014
0 πόνος δεν είναι πάντα «αθώος»  ειδικά όταν αφορά στις αρθρώσεις. Το μόνο μας όπλο είναι η γνώση και η έγκαρη επίσκεψη σε έναν ρευματολόγο.
 
Τι μαρτυρά;
Τα χαρακτηριστικά του πόνου διαφέρουν ανάλογα με τη φύση της πάθησης, τη χρονιότητά της, καθώς και από την προσωπικότητα και το φύλο του ατόμου. Ο εντοπισμός και η κατανομή του βοηθάει στη διάγνωση του τύπου της αρθρίτιδας. Ο πόνος, που είναι συνεχής και έχει χαρακτήρα καύσου ή τσιμπήματος, ενδεχομένως οφείλεται στην πίεση νεύρου όπως στην εκφυλιστική σπονδυλαροθρίτιδα αυχενικής - σπονδυλικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αισθανόμαστε σαν να μας «καρφώνουν» ένα μαχαίρι όταν πάσχουμε από περιαρθρίτηδα του ώμου ή από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Συμμετρικός πόνος στις μικρές αρθρώσεις των χεριών είναι ένδειξη φλεγμονώδους αρθροπάθειας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή ψωριασικής, αν συνοδεύεται από ψωριασικόμορφο εξάνθημα. Εντοπισμένος πόνος σε μεγάλη άρθρωση, ισχίο ή γόνατο ο οποίος βελτιώνεται με την ανάπαυση είναι ένδειξη οστεοαρθρίτιδας.

Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα;
Ο πόνος από οστεοαρθρίτιδα βελτιώνεται με την ανάπαυση και τα απλά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη σε συνεχή χρήση. Η πρωινή δυσκαμψία είναι σύμπτωμα των περισσότερων αρθροπαθειών. Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας κρατάει από λίγα λεπτά μέχρι μισή ώρα, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα όμως από μία ώρα και πάνω. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαίνεται να βοηθάει σημαντικά στην περίπτωση της τελευταίας.

Υπάρχει αθώος πόνος;
Ο πόνος είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα και στην περίπτωση των αρθροπαθειών στην παρουσία φλεγμονής στον αρθρικό υμένα. Με την έννοια αυτή δεν υπάρχει αθώος πόνος. Ειδικά ο νυκτερινός πόνος στις αρθρώσεις είναι πάντα δείγμα παθολογίας.

Η ηλικία παίζει ρόλο;
Τα φλεγμονώδη νοσήματα των αρθρώσεων μπορούν να προσβάλουν άτομα κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά. Η οστεοαρθρίτιδα ωστόσο εμφανίζεται κυρίως μετά τα 65 χρόνια, ενώ όταν εμφανίζεται πριν από τα 45 αφορά κυρίως τους άντρες.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 35 έως 50 ετών, ενώ νοσήματα όπως η ουρική αρθρίτιδα προσβάλλουν κυρίως άντρες άνω των 50 ετών και ποτέ γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.
 Οι ειδικοί συστήνουν να συμβουλευόμαστε τον ρευματολόγο για κάθε πόνο που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΚΑΡΑ***** ****
16:29 Τετάρτη 13/07/2016
Καλησπεραονομαζομαι ζηνοβια και εχω περιπου 6 μηνες που γεννησαμε φυσιολογικο τοκετο Οσο ημουνα λεχωνα πρηστικα απο τη μεση και κατω σε μεγαλο βαθμο και τοτε ο γιατρος μουμου ειχε πει πω πως οφειλετε στην κατανομη των υγρων που θα παρει καποιες μερες πριν σχεδον 3 εβδομαδες αρχισα να ποναω στα γονατα μου στους αστραγαλους μου στους καρπους στα πλευρα μου και στα δαχτυλατο πρωι δεν μπορω να περπατισω καλα απο τους αστραγαλους μου και τα γοναταοταν πριν καποιες μερες πηγα στο γιατρο μου ειπε πως ειναι χονδροπαθεια και πως δεν μπορουμε να κανουμε πολλαμου συστησε να παρω πυριτιο σε υγρη μορφη και να κανω μια αγωγη για 3 μηνες εγω ομως ποναω αρκετα και αισθανομαι πως καιγονται οι αρθρωσεις μου ΥΓστην εγκυμοσυνη μου δεν πηρα καθολου ασβεστιο παρα μονο μαγνησιο και φιλικο οξυ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ