Κρίσεις πανικού: Τι πρέπει να κάνω για να μην ξανάρθουν;

10 Μαρτίου 2014
ρωτά

Αναγνώστης μας ρωτά:

Εδώ και 2 χρόνια αντιμετωπίζω κρίσεις πανικού. Πήγα σε ειδικό μου έδωσε φαρμακυτική αγωγή και έπαιρνα sibralex. Κάποια στιγμή σταμάτησαν οι κρίσεις πανικού. Εδώ και δυο βδομάδες επανήλθαν μετά από καιρό. Θέλω να μου πείτε σας παρακαλώ τι να κάνω και αν θα φύγουν ποτέ. 

Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο, ομαδικό θεραπευτή Δημήτρη Κατσαρό. 

Δημήτρης Κατσαρός

Οι κρίσεις πανικού είναι ένας κοινός φαινότυπος μιας πολύ προσωπικής κατάστασης. Πάρτε για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου: Όλοι έχουν δύο μάτια, μια μύτη κι ένα στόμα. Όμως για τον καθένα είναι μοναδικός ο συνδυασμός που δημιουργεί το δικό του πρόσωπο. Το ότι πήρατε αγωγή για να φύγουν οι κρίσεις πανικού είναι ανάλογο με το ότι ο κηπουρός κουρεύει το γκαζόν μια φορά το μήνα κι αυτό ξαναμεγαλώνει. Αν δε θέλετε γκαζόν στην πιλοτή σας πρέπει να το ξεριζώσετε. Μπορεί κανείς όμως να 'ξεριζώσει το άγχος; Με λίγα λόγια το φάρμακο καλυτερεύει την ποιότητα ζωής αλλά δεν γιατρεύει πλήρως, γιατί το άγχος σε μικρές ποσότητες είναι κινητοποιητικό. Σε μεγάλες είναι που προκαλεί πάγωμα.

Καλό είναι να πάτε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή και μαζί με τη φαρμακευτική σας αγωγή να μιλήσετε για το θέμα που σας απασχολεί σε μια διαλεκτική βάση. Αυτό σιγά-σιγά θα σας βοηθήσει να δείτε τί από αυτά που έχετε ως τρόπο ζωής σας δυσκολεύει φτάνοντας να εκτονώνεται με αυτό τον τρόπο που λέγεται 'κρίσεις πανικού'. Στη συνέχεια θα αντικατασταθεί το φάρμακο από την 'παρέα και τις λέξεις' και θα μπορέσετε να τροποποιήσετε το άγχος σε φόβο για να μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε με πράξεις. Η πράξη είναι άλλωστε η επιβεβαίωση της δύναμης, δηλαδή το αντίθετο ακριβώς της παγωμάρας και της ανημποριάς που μας κάνει η κρίση πανικού να πιστεύουμε πως έχουμε περιέλθει.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...