Πώς να ξεχωρίζεις τους αληθινούς φίλους

10 Μαρτίου 2014

Οι φιλίες είναι σημαντικές για τις γυναίκες. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι γυναίκες περνούν από διάφορα μεταβατικά στάδια, στην καριέρα, τις σχέσεις, τις οικογένειές τους, η φιλία παίρνει μια άλλη, ζωτική διάσταση. Κάποτε το στερεότυπο ήταν ότι η οικογένεια είναι το επίκεντρο της ζωής, πολλές γυναίκες όμως, διαζευγμένες, χήρες, ή μόνες από επιλογή ή συγκυρίες διαπιστώνουν ότι οι φίλες κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια συναισθηματικά άδεια και μια 'γεμάτη' ζωή.

Γράφει για το boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

Πώς ορίζουν οι γυναίκες τη φιλία;

'Στενή φίλη είναι το άτομο που σε καταλαβαίνει και σε αποδέχεται όπως είσαι, σε καταλαβαίνει σε βάθος, έχει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μαζί σου, μπορεί να βασίζεται η μία στην άλλη, είναι ένας μόνιμος σύμμαχος, στα εύκολα και τα δύσκολα, μια συντροφιά στις χαρές και τις δύσκολες στιγμές, είναι το άτομο που σε χρειάζεται κι αυτό για τους ίδιους λόγους'.

Μέσα στη λέξη 'εμπιστοσύνη' ενέχεται και η προϋπόθεση ότι οι φίλες επιθυμούν το καλύτερο για την 'κολλητή' τους. Οι φίλες είναι οι συνεργάτες της ζωής, τα άτομα που υποκινούν την αλλαγή και μπορούν να βοηθήσουν το άλλο μέλος της φιλικής δυάδας να πάρει ένα ρίσκο, να κάνει ένα άλμα και να επιφέρει αλλαγές στη ζωή της.

Κι ενώ όλα αυτά ακούγονται τόσο όμορφα και φυσικά, η πραγματικότητα έχει και ένα άλλο πρόσωπο: τη ζήλεια, τις ύπουλες κινήσεις, τις μικροκακίες, το φόβο ότι η καλύτερη φίλη παραμονεύει ν' αρπάξει κάτι από τη ζωή της άλλης και να φύγει θριαμβεύτρια.

Η ανατομία της γυναικείας φιλίας

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει στην Ευρώπη και την Αμερική, οι γυναίκες συνήθως περιγράφουν τις φιλίες τους βάσει του πόσο κοντά αισθάνονται στο άλλο άτομο και το συναισθηματικό δεσμό που έχουν μαζί του.

Αυτό που χαρακτηρίζει τις γυναικείες φιλίες είναι η προθυμία τους να μοιραστούν σημαντικά συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες και αλληλοϋποστήριξη. Οι γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο αλλά και ένταση στην ανάμιξή τους με τις φίλες τους. Οι γυναικείες φιλίες είναι ευρύτερες και δεν αποτελούνται τόσο από 'κομμάτια', όσο οι αντρικές.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες επενδύουν συναισθηματικά στις φίλες τους και οι φιλίες καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα, ενώ οι αντρικές φιλίες τείνουν να είναι κατατετμημένες και να επικεντρώνονται γύρω από συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Δυστυχώς, η ιστορία δεν εξυμνεί γυναικείες φιλίες και έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ότι οι μεγαλύτερες φιλίες υπήρξαν ανάμεσα σε άνδρες. Η αντρική φιλία συνήθως απεικονίζεται ως η πιο ανιδιοτελής, η βαθύτερη και ουσιαστικότερη μορφή ανθρώπινης σχέσης, ενώ οι γυναικείες φιλίες συχνά αντιμετωπίζονται ως μικρότερης αξίας, ασήμαντες κι επιφανειακές. Ακόμα και σήμερα, μια γυναικεία παρέα δεν αντιμετωπίζεται ως μια ομάδα συνεργατών, αλλά σαν τα 'κορίτσια' που εξορμούν για κουτσομπολιό, ψώνια, ανταλλαγή συνταγών ή δίαιτας.

Πως να αποκτήσετε φιλίες που αντέχουν στο χρόνο

Συχνά διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε με διάφορα άτομα και περνάμε χρόνο μαζί, χωρίς όμως να αναπτύσσουμε μια στενή φιλία. Άλλες φορές, πάλι, μπορεί να συναντήσουμε κάποιον για πρώτη φορά και να αισθανθούμε άμεσα ότι κάτι μας συνδέει με αυτό το άτομο.

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά; Υπάρχει κάποιος μαθηματικός τύπος για τη δημιουργία φιλικών σχέσεων; Πιθανότατα όχι, αλλά υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις φιλίες:

 • Τα δύο άτομα ευχαριστιούνται να βρίσκονται παρέα
 • Αισθάνονται όμορφα και άνετα
 • Περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση
 • Είναι εύκολο να κουβεντιάσουν
 • Χάνουν την αίσθηση του χρόνου και γελούν
 • Ενδιαφέρονται για τις πράξεις και τα αισθήματα της φίλης τους
 • Θέλουν να είναι η φίλη τους ευτυχισμένη
 • Ακούν με προσοχή τι λέει η φίλη, το βαθύτερο νόημα
 • Έχει σημασία τι λέει και τι κάνει η φίλη
 • Δείχνει η μια φίλη στην άλλη κατανόηση και συμπάθεια, αλλά δεν κατακρίνει
 • Λέει ή δείχνει η μία στην άλλη ότι είναι σημαντική η φιλία και η φίλη
 • Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη
 • Η σχέση είναι μισή-μισή και καμία δεν είναι το 'αφεντικό'
 • Υπάρχει μοίρασμα των συναισθημάτων, χωρίς το φόβο της κριτικής ή της απόρριψης

Τα συστατικά της φιλίας

Aνοιγμα του εαυτού: Για να δημιουργηθεί μια φιλία, χρειάζεται και τα δύο άτομα ν' αποκαλύψουν κάτι από τον εαυτό τους και να αρχίσουν να εμπιστεύονται η μία την άλλη.

Χρόνος: Είναι σημαντικό οι δύο φίλες να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί. Έτσι, όταν δεν είναι δυνατόν να έχουν μια ολόκληρη μέρα μαζί, το να ρυθμίσουν έτσι τα προγράμματά τους ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο για έναν καφέ μεταξύ επαγγελματικών υποχρεώσεων είναι προτιμότερο από το να περιμένουν για τη μέρα -που συνήθως δεν έρχεται- που θα έχουν πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους.

Ακόμα, μπορούν να εκμεταλλευτούν το χρόνο που πρέπει να αξιοποιήσουν για αγγαρείες ή αναπόφευκτες δουλειές, όπως πχ το να κάνουν τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ παρέα, δημιουργώντας έτσι την ευκαιρία να βρεθούν και να μιλήσουν.

Επαφή: Αν και η πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή είναι προτιμότερη, οι αποστάσεις, οι απαιτήσεις και ο ρυθμός της ζωής σήμερα μπορεί να μην επιτρέπουν κάτι τέτοιο σε συχνή βάση. Όμως, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους: τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα στον τηλεφωνητή, γραπτά στο κινητό ή στο κομπιούτερ, προσφέρουν μια καλή λύση για καθημερινή επαφή των δύο ατόμων.

Το στοιχείο της έκπληξης και η χαρά που δίνει ακόμα κι ένα μικρό μήνυμα, αναζωπυρώνει τη φιλική σχέση και σαφώς δίνει το σήμα ότι οι φίλες ενδιαφέρονται και νοιάζονται η μία για την άλλη.

Ειλικρίνεια: Είναι ένα βασικό συστατικό κάθε σχέσης, που συχνά οι άνθρωποι το παραβλέπουν, επειδή κάνουν λανθασμένες υποθέσεις για τους άλλους και τα συναισθήματά τους.

Έτσι, μπορεί τελευταία στιγμή να προκύψει κάτι και να μη μπορεί η μία φίλη να δει τη φίλη της με την οποία είχε κανονίσει να βγουν και για να το ακυρώσει, να βρει μια διακαιολογία η οποία πιθανότατα θα αποκαλυφθεί και θα πληγώσει το άλλο άτομο. Μια ειλικρινής εξήγηση και αντιμετώπιση είναι πάντα προτιμότερη, ιδίως όταν γίνεται με τακτ, ευγένεια, και σεβασμό προς τον άλλον.

Τέλος στη ζήλια: Αν και η άμιλλα και ο ανταγωνισμός έχουν γίνει βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής, είναι σημαντικό για τις γυναικείες (και φυσικά και για τις αντρικές) φιλίες να μην επικεντρώνονται γύρω από το ποια φίλη έχει τα περισσότερα/καλύτερα/ποιοτικότερα, κλπ, και να μην γίνονται έρμαιο της επιβεβαίωσης και της προσωπικής ανάδειξης μέσα από ατέρμονες συγκρίσεις και ανταγωνισμούς.

Κάθε μία είναι καλή γι' αυτό που είναι σαν άνθρωπος και το νόημα της φιλίας έγκειται στα χαρακτηριστικά της φίλης και όχι στα αποκτήματά της.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
life***** ****
00:04 Τρίτη 9/08/2016
Εγώ έχω μια κολλητή αλλά τον τελευταίο καιρό κάτι δεν πάει καλάΘα σας πω όλη την ιστορίαΣτην αρχή όταν καταλάβαμε ότι η πρωην κολλητή μας μας χρησιμοποιούσε αρχίζαμε σιγά σιγά να δενόμαστεΔλδ όποτε μάλωνε με την μία πήγαινε στην άλλη έτσι και το αντίστροφοθύμωνε με το παραμικρόμας χρησιμοποιούσε σε διάφορα θέματαΔεν μπορώ να πω έχει και τα καλά της μαζί της περάσαμε τέλειες στιγμές και εγώ αλλά και η κολλητή μουαλλά τώρα όλα αυτά τέλειωσανΚαι αποφασίσαμε να κάνουμε ένα επαναστατικό κίνημα όπου να αποφεύγουμε αυτήν την πρώην κολλητή μας με διάφορους τρόπουςΚαι έτσι με αυτό το κίνημα δεθήκαμε τόσο πολύ γιατί ξέρουμε και οι δύο τι περνούσαμε με την πρώην κολλητή μαςΏσπου βγαίναμε βγαίναμε και είχαμε φτάσει στο σημείο να κλαίμε για τα προβλήματα της άλληςΉταν όλα τόσο μαγικάαλλά άρχιζε σιγά σιγά η κολλητή μου να με αποφεύγει επειδή πριν ένα διάστημα μαλώναμε αρκετά αλλά δεν νομίζω να φταίει αυτόΕγώ πιστεύω πως χώθηκε η αδελφή ψυχή της η άλλη της κολλητή που γνωρίζονται από πολύ μικράγιατί εκείνο το διάστημα που μαλώναμε και άρχιζε να απομακρύνεται έβγαινε με αυτήνΚαι οι σχέσεις μου με αυτήντην αδελφή ψυχή της κολλητής μου είναι την παίρνω τηλ και μου το κλείνει στα μούτρα φανταστείτεΤέσπα της το είπα ότι έχει αλλάξει πολύ από παλιά και με έβγαζε πάντα τρελή και ήθελε να μην της ξαναναφέρω αυτό το θέμαΚαι όντως δεν της το ξανανέφερα αλλά η αδιαφορία της άρχιζε να μεγαλώνει ακόμη περισσότεροΔηλαδή κάθε φορά που την παίρνω στο τηλ όλο μου λέει να το κλείσουμε δλδ μιλάμε ένα 15 άντε και 20 λεπτά μόνοΚαι όταν την λέω να βγούμε μόνες μας όπως παλιά όλο μου λέει όχι με κάποιες δικαιολογίες και μου λέει να βγούμε και με τα άλλα κορίτσιαΑλλά όταν περιπρόκειται για το επαναστατικό κίνημα φοβάται πολύ γιατί και εγώ αλλά και αυτή συμφωνήσαμε να ξεκόψουμε από την πρώην κολλητή μας και να μην ξαναγίνουμε κολλητές γτ όπως είπα και πριν μας χρησιμοποιούσεΚαι τώρα άρχισε να με παίρνει περισσότερο τηλ γιατί αγχώνεται αν με παίρνει η πρώην κολλητή μας και τέτοιαΤον λόγο γιατί με αποφεύγει δεν το ξέρω και για αυτό χρειάζομαι την βοήθεια σαςΜήπως να κόψω αυτό το επαναστατικό κίνημαΜήπως να ξεκόψω από την κολλητή μουΠως θα μάθω τον λόγο που μ αποφεύεγειΜήπως με βαρέθηκε και με χρησιμοποιεί ώστε να μην δεθώ με την πρώην κολλητή μας
Γιάν***** ****
21:09 Τετάρτη 8/10/2014
γεια σαςεγω εχω το εξης θεμα με μια φιλη που την ξερω 910 χρονιαημουν 25 χρονων οταν την γνωρισα και με περναει 3 χρονιατην γνωρισα μεσω του αγοριου που τα ειχα τοτεμια που ηταν αδερφη του κολλητου τουκαναμε καλη παρεα απο τοτεομως τελευταια με αποφευγειοποτε εχουμε κανονισει τις πιο πολλεσ το ακυρωνειεγω ειμαι σχεση εκεινη ειναι μονη της πολλα χρονιαεγω εχω ακυρωσει ελαχιστες φορεςεκεινη συνεχεια κατι παθαινειαυτο δεν μου κανει φυσιολογικογιατι με αποφευγει
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ