"Αδιαθέτησα": Συμβουλές για την πρώτη περίοδο του κοριτσιού

12 Μαρτίου 2014
ρωτά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Είμαι 12 χρονών και αδιαθέτησα πρώτη φορά. Εκτός από το αίμα νιώθω περίεργα και ψυχολογικά. Θα ήθελα να μου πείτε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και τι πρέπει ξέρω. 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η περίοδος είναι μια κατάσταση πραγματικά ιδιαίτερη για τη γυναίκα και παίζει βασικό ρόλο στον ψυχικό της κόσμο και στο σώμα της. Για τις γυναίκες δεν υπάρχει ούτε μια εβδομάδα που να είναι ί­δια για τον οργανισμό της. Οι αλλαγές αυτές είναι συνεχείς εξαιτίας του ορμονικού κύκλου. 

 

Ο κύκλος κάθε γυναίκας διαρκεί περίπου 28 ημέρες και χωρίζεται στις εξής φάσεις:

* Φάση Εμμήνου Ρύσεως: 1η-6η ημέρα, οιστρογόνα και προγεστερόνη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Η διάθεσή, μαύρη.

*Φάση προετοιμασίας της γονιμότητας: 7η-11η ημέρα, τα οιστρογόνα αυξάνονται. Και μαζί με αυτά αυξάνονται η δημιουργι­κότητα και η συγκέντρωση.

*Φάση ωογένεσης: συμβαίνει γύρω στη 14η μέρα του κύκλου. Τα οιστρογόνα βρίσκονται στα ύψη, το ίδιο και η ερωτική επιθυμία.

*Φάση αναπαραγωγής: 18η-22η ημέρα, τα οιστρογόνα πέφτουν και η προγεστερόνη ανεβαίνει. Ταυτόχρονα πέφτει η διάθεση αλλά και οι ρυθμοί.

* Προεμμηνορρυσιακή φάση: 23η-28η ημέρα, η τελευταία εβδομάδα του κύκλου και η πιο δύσκολη. Ο οργανισμός βρίσκεται σε μια συνεχή πίεση και εμφανίζονται οι πρώτοι πόνοι. Το περίεργο είναι όμως πως πολλές γυναίκες σε αυτή τη φάση έχουν αυξημένη ερωτική διάθεση.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΣΤΕΛ***** ****
16:13 Παρασκευή 4/04/2014
Είμαι 13χρόνων και αδιαθετησα ότι από 2εβδομάδες Και από την Τετάρτη πάλιΘα μπορέσω να παίξω σχολικούς ΜπάσκετΓιατί δύο φορές τον ίδιο μήνα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ