“Δεν θίγεται ο Παναθηναϊκός ούτε το ιδιοκτησιακό”

Η πρόεδρος του ΟΡΣΑ, Βιβή Μπάτσου, ξεκαθάρισε ότι ο νέος ρυθμιστικός χάρτης δεν εξαφανίζει τη Λεωφόρο ούτε θέτει θέμα ιδιοκτησίας του "Απόστολος Νικολαϊδης". Αναγνώρισε ότι η επιθυμία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας είναι να ελευθερωθεί ο χώρος του γηπέδου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός θα μείνει χωρίς γήπεδο. Αναλυτικά οι δηλώσεις της στον Sentra Fm:
Για τα δημοσιεύματα που προέκυψαν αναφορικά με το νέο ρυθμιστικό χάρτη Αθήνας – Αττικής 2021 και το γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Καταρχήν υπάρχει παραπληροφόρηση. Το ρυθμιστικό δεν εξαφανίζει το γήπεδο, μιλά για τη διπλή ανάπλαση όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και αναφέρεται στην τελευταία νομοθεσία που διατηρεί το γήπεδο μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο στο Βοτανικό με βάση το νόμο Μπιρμπίλη και το Προεδρικό Διάταγμα. Υπάρχει δυνατότητα παραμονής του γηπέδου μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και να γίνει το έργο στο Βοτανικό».
Για το ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να μείνει στη Λεωφόρο, δεν «τρέχει», πλέον το πρότζεκτ Βοτανικός και θα κάνει έργα ανακατασκευής και αύξησης χωρητικότητας της Λεωφόρου: «Δεν είναι το ρυθμιστικό αυτό που θα δεσμεύσει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό, εφόσον η πολιτεία θεσμοθετήσει την παραμονή του στη Λεωφόρο. Το ρυθμιστικό οφείλει να μιλήσει για τη διπλή ανάπλαση. Δεν έχουμε αντίρρηση ανακατασκευής της Λεωφόρου μέχρι ότου ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει το σωστό γήπεδο που του αξίζει να έχει ως ομάδα. Δεν είναι εμπόδιο το ρυθμιστικό.
Ο στόχος του Ρυθμιστικού Σχεδίου του 2021 είναι να προωθηθούν οι διαδικασίες της διπλής ανάπλασης. Αν προκύψει αλλαγή του πλαισίου αυτού, δεν είναι το Ρυθμιστικό αυτό που θα σταματήσει την παραμονή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Αναφέρεται το ρυθμιστικό στη διάταξη που του δίνει τη δυνατότητα ανακατασκευής της Λεωφόρου. Δεν θίγεται ο Παναθηναϊκός από τη διάταξη.
Διαβάζονται λίγο δύσκολα τα κείμενα αυτά, αλλά υπάρχει αναφορά στη νομοθεσία που του δίνει τη δυνατότητα ανακαίνισης. Δεν παύει όμως το ρυθμιστικό να θέλει να ολοκληρωθούν τα έργα στο Βοτανικό».
Για το αν το πιο επιθυμητό στο Ρυθμιστικό είναι να γίνει το γήπεδο στο Βοτανικό: «Η διπλή ανάπλαση έχει χρόνια, έχει θεσμοθετηθεί με δύο νόμους κα ένα Προεδρικό Διάταγμα. Ενας τελευταίος νόμος δίνει τη δυνατότητα παραμονής, ανακαίνισης και λειτουργίας του γηπέδου στη Λεωφόρο. Τα έργα ανακαίνισης και διασφάλισης του κοινόχρηστου χώρου ισχύουν και θα πρέπει να οριστούν. Δεν είναι τα Ρυθμιστικό που θα καταργήσει τη Λεωφόρου».
Για το αν πλήττεται το ιδιοκτησιακό του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο: «Καμία σχέση. Ενας θεσμός όπως το ΡΣΑ δεν μπορεί να μπει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε έχει αρμοδιότητα να καθορίσει σε ποιον ανήκει. Ούτε έχει αμφισβητήσει ο ΟΡΣΑ το δικαίωμα του Ερασιτέχνη των 100 χρόνων στη Λεωφόρο. Υπάρχει παραπληροφόρηση και άδικη επίθεση σε αυτή την υπόθεση. Αν πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει γήπεδο και να μείνει στη Λεωφόρο, δεν θα τον αποτρέψει το ΡΣΑ».
Για το αν μείνει στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός, ο πνεύμονας πρασίνου θα μεταφερθεί αλλού πχ στο Βοτανικό: «Δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη τι θα γίνει. Δεν αφορά το επίπεδο σχεδιασμού στο ΡΣΑ. Πρέπει να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο και το προεδρικό διάταγμα που ορίζουν τα δεδομένα».
Για το ότι γίνεται το ρυθμιστικό στηριζόμενο στη διπλή ανάπλασα με βάση παλιά δεδομένα, που για τον Παναθηναϊκό τώρα διπλή ανάπλαση δεν υπάρχει: «Το κατανοούμε και το συμμεριζόμαστε. Δε θέλουμε να μείνει χωρίς έδρα ο Παναθηναϊκός. Είμαι πολίτης της Αθήνας και Παναθηναϊκός και έχω δεχθεί άδικη επίθεση. Δεν έχω και την εξουσία να κάνω κάτι τέτοιο. Υπάρχει σχεδιασμός που προέρχεται από πάρα πολύ παλιά που πρέπει να αναθεωρηθεί και να προβλεφθεί τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα, με την κυκλοφορία. Τότε με τη διπλή ανάπλαση έπεφταν οι απέναντι πολυκατοικίες, τώρα έχουν κηρυχτεί μνημεία (σ.σ. προσφυγικά).
Και εκεί το έχουν μπλέξει, δεν έχουν σχέση τα προσφυγικά με την απομάκρυνση ή όχι του Παναθηναϊκού. Δεν είναι θέμα ρυθμιστικού οι αλλαγές. Δεδομένο είναι ότι οι προσφυγικές πολυκατοικίες παραμένουν γιατί έχουν κηρυχτεί μνημεία και θέλουν ανάπλαση. Τώρα αν θα την κάνει η πολιτεία ή ιδιώτης, είναι άλλο θέμα (σ.σ. με αφορμή ότι έγινε γνωστό ότι μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ)».
Για το ότι δεν φαίνεται ξεκάθαρα στο Ρυθμιστικό η πρόβλεψη για γήπεδο στο Βοτανικό: «Φαίνεται, ίσως όχι τόσο ξεκάθαρα. Προβλέπεται από την εποχή του ’06, το ’11 και το ’13 με το Προεδρικό Διάταγμα. Εκεί προβλέπει να γίνει γήπεδο στο Βοτανικό. Αν δεν γίνεται, τότε θα πρέπει να αλλάξει και το προεδρικό διάταγμα».
Για την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού ότι ο μόνος τρόπος για να φύγει από τη Λεωφόρο είναι να το αποφασίσει ο ίδιος: «Ναι, να το αποφασίσει ο ίδιος αλλά και η Πολιτεία, που χωροθετεί. Αν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, δεν υπάρχει κάτι που να θίξει τον Παναθηναϊκό. Το ρυθμιστικό προβλέπει τη βιώσιμη ζωή στην πόλη. Ξέρετε την ανάγκη που έχουμε για κοινόχρηστους. Δε θα γίνει όμως εις βάρος μιας ιστορικής ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να γίνει αλλού το γήπεδο. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο από το ρυθμιστικό. Δεν είμαστε εχθροί του Παναθηναϊκού ούτε κάνουμε κάτι εν κρυπτώ. Δε θα το ήθελε η πολιτική ηγεσία ούτε και η ηγεσία του ΟΡΣΑ».
Για το γήπεδο της ΑΕΚ: «Προβλέπει το ρυθμιστικό ότι είναι ένας πόλος το άλσος. Το γήπεδο της ΑΕΚ είναι χωροθετημένο με άλλες διατάξεις, με γενικό πολεοδομικό που δεν αφορά το Ρυθμιστικό. Δεν είμαστε υπέρ της ΑΕΚ ή κατά του Παναθηναϊκού».
Για το ότι είναι απόλυτα συνδεδεμένο το άλσος με το γήπεδο: «Το γήπεδο της ΑΕΚ είναι χωροθετημένο έξω από το άλσος. Εκεί το Ρυθμιστικό λέει ότι εφόσον δημιουργηθεί το γήπεδο της ΑΕΚ πρέπει να υπάρξει δυνατότητα και λύση του κυκλοφοριακού. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα προβλέψουμε αυτά. Αυτό λέμε και για τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να βρεθούν οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί άλλο γήπεδο.
Εμείς θέλουμε να ελευθερωθεί ο χώρος του γηπέδου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός θα μείνει χωρίς γήπεδο. Σκεφτόμαστε δέκα φορές πριν προωθήσουμε μια πρόταση διάταξης. Αυτό θα πάει στη Βουλή. Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί ένας σχεδιασμός μπορεί να προχωρήσει μόνο αν είναι συναινετικός. Εχει βγει στη διαβούλευση, έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη και με τον Παναθηναϊκό και με τον Δήμο. Δεν έχει βγει αβασάνιστα».
Για το πότε ξεκίνησε η διπλή ανάπλαση: «Ξεκίνησε με το παλιό Ρυθμιστικό το ’85, θεσμοθετήθηκε το 2006, έγιναν προσφυγές και ξαναθεσμοθετήθηκε το 2011. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα λαμβάνοντας υπόψιν την κρίση και τη στενότητα, δίνεται δυνατότητα και ανακαίνισης και να μείνει και να παίζει στη Λεωφόρο. Δε θεσμοθετούμε με δεδομένα του 2006, σήμερα το βλέπουμε.
Η ανάγκη εξεύρεση κοινόχρηστων χώρων είναι δεδομένη και το 2006 και σήμερα. Σήμερα υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των οικονομικών. Αν είχε κατασκευαστεί το γήπεδο το 2006, δε θα συζητούσαμε σήμερα».

Σχετικά άρθρα