Μπορώ να προβλέψω αν θα πάθω εγκεφαλικό ή καρδιακό στο μέλλον;

13 Μαρτίου 2014

Nέα, μη επεμβατική απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία στην πλάκα των τοιχωμάτων της αορτής της καρωτίδας, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τα μελλοντικά αγγειακά επεισόδια, όπως το εγκεφαλικό και το καρδιακό επεισόδιο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε απο μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Radiology. Πήραν μέρος 946 ασθενείς -χωρίς συμπτωματολογία- οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και σε υπερηχογράφημα των καρωτίδων, από την Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Οι καρωτίδες ενδείκνυνται για απεικόνιση γιατί βρίσκονται επιφανειακά και αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των αορτών που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα στην καρδιά.

Από τους συμμετέχοντες καταγράφηκαν 59 ασθενείς με αγγειακά προβλήματα. Μη φυσιολογική στένωση της αορτής της καρωτίδας και συνάμα η παρουσία λιπικού πυρήνα και ασβεστίου στα τοιχώματα, αποδείχτηκε ότι αποτελούσαν ένδειξη του επεισοδίου που θα επακολουθούσε. Ο πυρήνας λιπιδίων είχε παρουσία στο 50% των ασθενών που εκδήλωσαν μετέπειτα κάποιο επεισόδιο, σε σύγκριση με το 17,8% των υπολοίπων που δεν είχαν κάποιο συμβάν.

Oι αναλυτές, γνωρίζουν αρκετό καιρό την επικινδυνότητα ορισμένων πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών εφόσον διασπαστούν.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να διακρίνει τα στοιχεία αυτών των ευαίσθητων πλακών, όπως ο λιπιδικός πυρήνας με ένα λεπτό ινώδες περίβλημα.

Η ικανότητα αυτή καθιστά τη μαγνητική τομογραφία σε ένα δυνητικά πολύτιμο εργαλείο, για τον εντοπισμό ασθενών σε υψηλό κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών περιστατικών.

Η μη διαδεδομένη διάθεση αξονικών τομογράφων και το υψηλό τους κόστος, ίσως περιορίζουν τη χρήση σε ανάλογες προληπτικές διαγνώσεις. Εναλλακτικά λύση μπορεί να αποτελέσει το υπερηχογράφημα, σε συνδυασμό με αξονική τομογραφία, λειτουργώντας επίσης ως προληπτική εξέταση.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ