Ποια σημάδια δείχνουν ότι μπορεί να έχω πρόβλημα στα νεφρά;

13 Μαρτίου 2014
ρωτά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Θα ήθελα μου πείτε ποιά είναι τα συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου πως προκαλείται και τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω εάν πάσχω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η ηλικία. Σχεδόν το 45% των περιστατικών οφείλεται στο Σακχαρώδη Διαβήτη και το 20% στη χρόνια αρτηριακή υπέρταση. Άλλες λιγότερο συχνές, αλλά σημαντικές αιτίες, είναι οι σπειραματονεφρίτιδες, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η πολυκυστική νόσος των νεφρών.

Η χρόνια νεφρική νόσος αρχίζει με μια μακρά περίοδο χωρίς συμπτώματα, κατά την οποία η νόσος μπορεί να μη διαγνωστεί, ακολουθούμενη τελικά από τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις επιπλοκές της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας. Γι αυτό, πρέπει να ανιχνεύεται πριν την εξέλιξή της σε νεφρική ανεπάρκεια καθώς οι πρώιμες παρεμβάσεις μπορεί να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την εξέλιξή της.

Τα συμπτώματα:

Αλλαγές στην ούρηση (νυκτουρία, αιματουρία ή αφρώδη ούρα)

Οίδημα

Κόπωση

Εξάνθημα δέρματος / Κνησμός

Μεταλλική γεύση στο στόμα

Ναυτία / Έμετος

Ζάλη / Δυσκολία στη συγκέντρωση

Μειωμένη όρεξη / Απώλεια βάρους

Μυϊκές κράμπες

 Ο βασικές εξετάσεις:

*Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

*Εξέταση αίματος για προσδιορισμό της κρεατινίνης. Από την τιμή της κρεατινίνης υπολογίζεται ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης, ο οποίος δείχνει τη λειτουργία των νεφρών. Αν είναι ελαττωμένος σημαίνει ότι οι νεφροί δε λειτουργούν επαρκώς.

* Εξέταση ούρων για ανίχνευση πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες φιλτράρονται στους νεφρούς και στη συνέχεια επαναρροφώνται. Όταν όμως οι νεφροί δε λειτουργούν σωστά  οι πρωτεΐνες αποβάλλονται στα ούρα.

 *Υπέρηχος νεφρών 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
akis3 adTechParam +45957+24 - adTechUnit 4
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ