Σοκολατένιο κέικ χωρισμού από το Γιώργο Λέκκα

14 Μαρτίου 2014

Σοκολατένιο κέικ κατάλληλο για να ξεπεράσετε κάθε χωρισμό από το Γιώργο Λέκκα!


Μερίδες 14
Χρ. Πρ 20 λεπτά
Χρ.ψης 1 ώρα
 
Υλικά

Για το κέικ

1 φλιτζάνι τσαγ κρυσταλλική ζάχαρη
1 / 2 φλιτζάνι τσαγ ζάχαρη καστανή
150 γραμμ. βούτυρο, μαλακωμένο
200 γραμμ  σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
3 κρόκοι αυγού
1 / 4 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 φλιτζάνι τσαγ αλεύρι κέικ, κοσκινισμένο
200 γραμμ φουντούκια αλεσμένα σκόνη
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κ.γλκ μπέικιν πάουντερ
50 γραμμ κακάο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3 κ.σ ρούμι
1 φλιτζάνι τσαγ κρέμα γάλακτος
3 ασπράδια αυγών, χτυπημένα μαρέγκα
 
Για το σιρόπι σοκολάτας

1 φλ.τσαγ ζάχαρη
2 φλ.τσαγ νερό
200 γραμμ σοκολάτα γάλακτος
60 γραμμ κακάο
2 κ.σ ρούμι
 
Διαδικασία 

 Για το κείκ: Σε μια μπασίνα ρίχνουμε  την σοκολάτα, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, την καστανή ζάχαρη και ένα κρόκο αυγού. Βάζουμε σε μπέν μαρί την μπασίνα και σε μέτρια φωτιά αρχίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί κρέμα και το μίγμα να πυκνώνει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, την σόδα, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Στο κάδο του ηλεκτρικού μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο, προσθέτοντας σταδιακά την άσπρη ζάχαρη και ένα ένα τους κρόκους αυγών.
  Σε μια κούπα ρίχνουμε 3 κ.σ νερό, κρέμα γάλακτος, εκχύλισμα βανίλιας και μαύρο ρούμι.  Προσθέτουμε στο μίγμα αλευριού, το τριμμένο φουντούκι, και το μίγμα γάλακτος Στο κάδο του μίξερ εναλλάξ . τέλος Προσθέτουμε το μίγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Τα ενσωματώνουμε στο μίγμα του κέικ και ανακατεύουμε πολύ απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ. Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c για 1 ώρα περίπου. Με την βοήθεια ξύλου από σουβλάκι τρυπάμε το κέικ και αν βγαίνει καθαρό έχει ψηθεί. Βγάζουμε από τον φούρνο. το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
 
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε και περιχύνουμε προσεχτικά το κέικ.
 


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τι πήραμε, τι χάσαμε στο Eurogroup
Τα νέα της ημέρας
10:34 Τι πήραμε, τι χάσαμε στο Eurogroup