Αφιέρωμα: Αισθησιακές ταινίες πολύ πριν το Nymphomaniac

14 Μαρτίου 2014

Το σινεμά είναι από τη φύση του προκλητικό. Όταν πάμε στον κινηματογράφο καθόμαστε σε μια σκοτεινή αίθουσα και παρακολουθούμε. Όπως ακριβώς όταν κοιμόμαστε και βλέπουμε κάποιο όνειρο, οι εικόνες μιλάνε στο ένστικτό μας. Έτσι και η παρουσία του γυμνού σε μία ταινία είναι ακόμα μια πρόκληση. Αλλά πως ξεκίνησε το γυμνό στο σινεμά; Με αφορμή την νέα ταινία του Lars von Trier θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του γυμνού στο σινεμά με χαρακτηριστικά παραδείγματα

Γράφει ο σκηνοθέτης, Πέτρος Νικολάου 

 Δάφνης και Χλόη’ (1931)

Η πρώτη εμφάνιση γυμνού στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο ξεκίνησε από την βουβή Ελληνική ταινία του Ορέστη Λάσκου. Δύο μικροί βοσκοί μεγαλώνουν μαζί στα βουνά της αρχαίας Λέσβου όταν με τον ερχομό της εφηβείας αφυπνίζονται τα ερωτικά τους ένστικτα, προκαλώντας τους ταραχή.

‘Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας’ (1966)

Ακόμα μια Ελληνική ταινία, κατά πολλούς η αποθέωση του γυμνού στο σινεμά. Ένας φτωχός επαρχιώτης εγκαθιστάτε στην Αθήνα για να πλουτίσει όμως μπλέκεται με τον υπόκοσμο στήνοντας μικροκόλπα με τη βοήθεια μιας στριπτίζεζ. Τελικά ο ηθικός ξεπεσμός του θα τον οδηγήσει στο θάνατο περνώντας ένα διδακτικό μήνυμα στο κοινό για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η Αθήνα για έναν επαρχιώτη.

 

 

‘Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι’ (1973)

Η ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι είναι από τις διασημότερες του σύγχρονου κινηματογράφου πάνω στη σχέση έρωτα – θανάτου από μια ψυχαναλυτική σκοπιά. Ο Πολ συγκλονισμένος από την αυτοκτονία της γυναίκας του εμπλέκεται σε μια σχέση πάθους με μία άγνωστη με φόντο το Παρίσι του ’70.

‘Βασικό ένστικτο’ (1992)

Από τις πιο γνωστές ταινίες του αισθησιακού κινηματογράφου με τη χαρακτηριστική σκηνή της ανάκρισης. Ένας ντέντεκτιβ ερευνά τη δολοφονία ενός ροκ σταρ βλέποντας την ερωμένη του ως μόνη ένοχη. Η υπόθεση περιπλέκεται όταν προσπαθώντας να αποδείξει πως είναι ένοχη, την ερωτεύεται δίνοντας άλλη πλοκή στην υπόθεση.

‘Μια πορνογραφική σχέση’ 1999

Η απόδειξη ότι η Γάλλοι δεν θεωρούνται τυχαία μετρ του είδους. Ένας άνδρας και μια γυναίκα γνωρίζονται μέσω μιας αγγελίας για μια καθαρά σεξουαλική σχέση. Συναντιούνται τακτικά σε ξενοδοχεία. Η σχέση τους περιπλέκεται όταν οι συναντήσεις μετατρέπονται σε κάτι πιο ουσιαστικό.

 

Πέτρος Νικολάου


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ