Κύστη κόκκυγα. Νυστέρι ή laser; Ποια είναι η πιο ανώδυνη θεραπεία;

Συνήθως, η κύστη κόκκυγα αντιμετωπίζεται με την κλασική τεχνική αφαίρεσης της κύστης και των συνοδών πόρων, ανεξάρτητα από το χειρουργικό μέσο που χρησιμοποιείται (laser, ραδιοκύματα ή νυστέρι).

Τα δεδομένα όμως αναστρέφονται και η επανάσταση που συντελείται στον τομέα αυτό είναι ανάλογη με την επανάσταση που επέφερε η λαπαροσκοπική μέθοδος στη χειρουργική της χολής, αντικαθιστώντας την Ανοιχτή Χειρουργική Τεχνική.

Γράφει ο χειρουργός – πρωκτολόγος Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο είναι μιας από τις συνηθέστερες παθήσεις της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδορίου ιστού. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή. Αφορά κυρίως άνδρες, συνήθως 16 – 20 ετών, αν και δεν είναι παράξενο να προκύψει ανάμεσα στην ήβη και στα 40.

Με σύμμαχο την εξειδικευμένη γνώση και στην αιχμή της ιατρικής τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να προσφέρουμε οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των υποτροπών αυτής, μέσω μιας νέας ελάχιστα παρεμβατικής τεχνικής, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση laser, με φωτοθερμική διαδικασία και χωρίς αφαίρεση (κόψιμο) ιστού.

Η θεραπεία πραγματοποιείται σε μια και μόνο συνεδρία, υπό τοπική αναισθησία, με τη χρήση ανώδυνου χειρουργικού laser, που επιτρέπει μέσω ειδικής οπτικής ίνας την εφαρμογή ακτινοβολίας στα εσωτερικά τοιχώματα του συριγγίου. Η ακτινοβολία του laser προξενεί μια ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με έντονη αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία επούλωση και σύγκλιση του συριγγίου και την οριστική θεραπεία του ασθενούς. Η συνεδρία πραγματοποιείται μετά από λεπτομερή χαρτογράφηση του συριγγίου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής;

  • Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη, καθώς διαρκεί έως και 15 λεπτά.
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής απαλλάσσεται από τον μεγάλο μετεγχειρητικό χρόνο επούλωσης τραύματος (1 – 2 μήνες) και το κόστος αποθεραπείας.
  • Στο τέλος του χειρουργείου η περιοχή δεν φέρει κανένα απολύτως τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις συχνές αλλαγές, τον κίνδυνο έκθεσης σε μολύνσεις και τις επικίνδυνες επιπλοκές (διαπύηση τραύματος, αιμορραγία).
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Παράλληλα, η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης της κύστης κόκκυγα.
  • Η θεραπεία είναι οριστική και συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών μετά από χειρουργική αφαίρεση, η εφαρμογή της νέας τεχνικής με laser προσφέρει οριστικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
  • Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιοχή της ουράς μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί η ρομποτική χειρουργική να βοηθήσει τις γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο;

Πώς να αποφύγουμε τα… ατυχήματα μέσα στο σπίτι λόγω καραντίνας; 12 συμβουλές για όλους!

Σχετικά άρθρα