Με ποια εξέταση ανακαλύπτουμε το είδος δερματίτιδας που έχουμε;

19 Μαρτίου 2014

 

Δερματίτιδα εξ επαφής είναι η φλεγμονή του δέρματος που εκδηλώνεται με ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό μετά από επαφή με κάποια ουσία.

 

Γράφει ο κ. Δημήτρης Καπετανάκης Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος 

Δημήτρης Καπετανάκης

Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες:

1) Ερεθιστικού τύπου δερματίτιδα

Προκαλείται μετά από επαφή με οξέα ή αλκαλικά προΐόντα (σαπούνια, απορρυπαντικά),διαλυτικά και άλλα χημικά,όπως τσιμέντα,βαφές μαλλιών, πλαστικά γάντια κ.ά

 

2) Αλλεργικού τύπου δερματίτιδα

Είναι η πραγματική αλλεργία σε κάποια ουσία. Το δέρμα δεν αντιδράει  ποτέ με την πρώτη επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Χρειάζεται να έρθει τουλάχιστον 2 ή περισσότερες φορές σε επαφή με αυτό για να αντιδράσει.

Πολύ συχνά λέω οτι το δέρμα είναι μνησίκακο όργανο! Στην αλλεργική δερματίτιδα αυτό ισχύει στο ακέραιο. Το δέρμα δεν ξεχνάει ποτέ το αλλεργιογόνο όσα χρόνια και αν περάσουν και πάντα αντιδράει.

 Πιό σημαντικό ακόμα και από την θεραπεία της δερματίτιδας είναι η σωστή διάγνωση της φύσης της. Να διακρίνουμε δηλαδή εάν η δερματίτιδα είναι ερεθιστικού ή αλλεργικού τύπου και αν είναι αλλεργικού σε ποιά ουσία είναι η αλλεργία.

Αυτό γίνεται με μία απλή και ανώδυνη εξέταση που λέγεται επιδερμιδική δοκιμασία ( patch test) και γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών αυτοκόλλητων ετικεττών στην πλάτη του ασθενούς και βλέπουμε εάν και σε ποιά ουσία αντιδρά το δέρμα.

Εάν κάποιος γνωρίζει σε ποιά ουσία είναι αλλεργικός μπορεί να την αποφύγει, οπότε και βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής του.

Θεραπευτικά η χρήση κρεμών κυρίως κορτικοστεροειδών, υδατικών μέσων και δισκίων αντιισταμινικών είναι η βάση της θεραπείας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΣΤΑΥ***** ****
08:20 Πέμπτη 20/03/2014
ΕΧΩ ΝΕΥΡΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΑΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΟΝΟ ΚΝΗΣΜΟ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ