«Ο πατέρας μου πέθανε και η μητέρα μου είναι χάλια. Πώς θα την βοηθήσω;»

Η μαμά μου είναι 58 ετών και πρόσφατα χάσαμε τον πατέρα μου. Βλέπω ότι ενώ της λέμε ότι όλα θα πάνε καλά, εκείνη πανικοβάλλεται και είναι σε μια διαρκή ανησυχία.

Δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά τα βράδια και δεν ξέρω τι να κάνω. Επίσης, είναι σαν να παθαίνει κενά μνήμης και γενικά ενώ ήταν μια δυναμική γυναίκα, τώρα εμφανίζεται πολλές φορές σαν μια αδύναμη ανήμπορη οντότητα που δεν μπορεί να κάνει το οτιδήποτε.

Πώς μπορώ να την κάνω να ξαναβρεί τον χαμένο της εαυτό; Συνέχεια λέει ότι θα πεθάνει και εκείνη ώστε να ησυχάσουν όλοι. Ανησυχώ πολύ…

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Μαριάννα Μιχαλάκη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η γυναίκα έχασε πρόσφατα τον άνδρα της. Είναι μια γυναίκα που μάλλον έχει παραιτηθεί από τη ζωή. Αδιαμφισβήτητα η μητέρα και λιγότερο και εσείς ως κόρη είστε στη φάση του πένθους. Απλά το αντιμετωπίζετε διαφορετικά.

Και όλα αυτά τα συμπτώματα που περιγράφετε, φαίνεται ότι της έχουν στοιχίσει πολύ. Όταν χάσεις το ταίρι σου, αλλάζουν όλα. Και είναι φυσιολογικό το ότι βρίσκεται σε αυτή την ευάλωτη φάση. Μπορεί η γυναίκα αυτή να ήταν δυναμική αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τώρα πενθεί. Δεν γνωρίζουμε, όμως, πώς επικοινωνείτε μάνα και κόρη.

Συζητάτε για το πένθος; Αν ναι, πώς; Σε αυτή τη φάση ο άνθρωπος βιώνει τη ματαιότητα, συνηθίζεται να παραμελεί τον εαυτό του ιδιαίτερα. Πρέπει να ακούσετε τη μητέρα σας και να επικοινωνήσετε μαζί της και να της πείτε και εσείς τα δικά σας, να μην το περνάτε όλο αυτό το πένθος χώρια.

Η συντροφιά κάνει καλό…

Είναι σημαντικό να διαπιστώσετε ότι θα το ξεπεράσετε μαζί και η μια θα έχει την άλλη. Εμείς οι άνθρωποι προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους άλλους με το να τους φτιάξουμε το κέφι. Και περιμένουμε και οι άλλοι να μας συμπαρασταθούν. Αλλά μπορεί καμιά φορά και να μην είναι αρκετό αυτό.

Ίσως χρειαστεί να ζητήσουν και τη βοήθεια ενός ειδικού αν περνά ο καιρός και δουν ότι το πένθος τους κάνει πραγματικά να υποφέρουν. Ας ζητήσουν όμως, και από φίλους ή συγγενείς να τους επισκέπτονται. Ας πουν και αλλού τον πόνο τους. Ας ζητήσει αυτή η γυναίκα τη συντροφιά και ας ανοίξει σιγά σιγά την πόρτα και σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, το φιλικό.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί το πένθος να εξελιχθεί σε κατάθλιψη; Και αν ναι, μπορείς να το ξεπεράσεις;

Πένθος στην οικογένεια: Πώς θα λυτρωθείς από τον πόνο;

Σχετικά άρθρα