Στα προημιτελικά Πόρτο, Βασιλεία και Σεβίλη

Στους "8" του Europa League προκρίθηκαν Πόρτο και Βασιλείου, που απέκλεισαν Νάπολι και Σάλτσμπουργκ αντίστοιχα. Πρόκριση στα πέναλτι για την Σεβίλη, που πέταξε εκτός συνέχειας την Μπέτις στον ισπανικό εμφύλιο της Ανδαλουσίας
Με παρακαταθήκη το υπέρ της 1-0 από την Πορτογαλία η Πόρτο κατέβηκε στο Σαν Πάολο για να μην ηττηθεί και τελικά τα κατάφερε, παίρνοντας μία μεγάλη πρόκριση.

Οι παρτενοπέι ισοφάρισαν νωρίς το σκορ του πρώτου αγώνα, αφού ο Πάντεφ άνοιξε το σκορ στο 21′, αυξάνοντας τις ελπίδες της ομάδας του.

Σε διάστημα εφτά λεπτών ωστόσο στην επανάληψη η Πόρτο κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και να πάρει κεφάλι στο σκορ.

Αρχικά ο Γκιλάς στο 69′ ισοφάρισε και ο Κουαρέσμα στο 76′ έγραψε το 2-1, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους ιταλούς. Ο Ζαπάτα ισοφάρισε για τη Νάπολι στις καθυστερήσεις, αλλά οι δράκοι ήταν αυτοί, που πανηγύρισαν στο τέλος.

Μεγάλη πρόκριση και για τη Βασιλεία, που είχε υποχρεωθεί στην Ελβετία σε λευκή ισοπαλία. Η Σάλτσμπουργκ μάλιστα προηγήθηκε με τον Σοριάνο και με την δύναμη της έδρας της ήλπιζε πως θα πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Οι ελβετοί όμως είχαν διαφορετική άποψη και με τέρματα των Στρέλερ και Σάουρο στο β’ μέρος κέρδισαν 2-1 και επιστρέφουν στο σπίτι τους έχοντας στις αποσκευές μία σπουδαία πρόκριση.

Μία πρόκριση βέβαια, που δεν βοηθάει την Ελλάδα στη γενική βαθμολογία, αφού οι ελβετοι μας πλησίασαν και μας απειλούν.

Η Σεβίλη συμπλήρωσε την 8άδα του Europa League παίρνοντας μεγαλειώδη πρόκριση στο ντέρμπι της πόλης, καθώς επικράτησε της Μπέτις με 4-3 στην διαδικασία των πέναλτι.

Πρόκειται για σπουδαία ανατροπή, καθώς η Σεβίλλη με γκολ των Χοσέ Αντόνιο Ρέγες και Κάρλος Μπάκα νίκησε με 2-0 μέσα στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν", σκορ με το οποίο είχε χάσει μέσα στο "Ραμόν Σάντσεθ-Πιθχουάν".

Στην διαδικασία των πέναλτι η Σεβίλλη έχασε το πρώτο με τον Βιτόλο (απόκρουση του Αντάν) και η Μπέτις είχε το πάνω χέρι ευστοχώντας στις τρεις πρώτες εκτελέσεις, όμως δεν σκόραρε στις δύο τελευταίες και το όνειρο έγινε εφιάλτης!

Τα αποτελέσματα των ρεβάνς των "16":
 
Ανζί – Άλκμααρ 0-0 [0-1]
Βαλένθια – Λουντογκόρετς 1-0 (59′ Πάκο Αλκάθερ) [3-0]
Βικτόρια Πλζεν – Λιόν 2-1 (60′ Κόλαρ, 62′ Τετσλ / 45’+1 Μπαφετιμπί Γκομίς) [1-4]
Μπενφίκα – Τότεναμ 2-2 (34′ Γκαράι, 95′ πέν. Λίμα / 78′ και 79′ Σαντλί) [3-1]
Φιορεντίνα – Γιουβέντους 0-1 (71′ Πίρλο) [1-1]
Νάπολι – Πόρτο 2-2 (21′ Πάντεβ, 92′ Ντουβάν Σαπάτα / 69′ Γκιλάς, 76′ Κουαρέσμα) [0-1]
Μπέτις – Σεβίλλη 0-2 [3-4 πέν.] (20′ ΧΑ Ρέγιες, 75′ Μπάκα) [2-0]
Ζάλτσμπουργκ – Βασιλεία 1-2 (22′ Σοριάνο / 50′ Στρέλερ, 60′ Σάουρο) [0-0]

Σχετικά άρθρα