Προσοχή! Έχεις διπλάσια πιθανότητα να παχύνεις στους γλουτούς αν...

24 Μαρτίου 2014

Είναι επίσημο: Η πολύωρη παραμονή στην καρέκλα αυξάνει το μέγεθος των γλουτών, επειδή προκαλεί διεύρυνση των λιπωδών κυττάρων στην περιοχή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν ότι η κυτταρική διεύρυνση παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία και ότι η συνεχής άσκηση πιέσεως στα σωματικά κύτταρα, όπως αυτά των γλουτών, μπορεί να αυξήσει το μέγεθός τους κατά 50%.

«Θέλαμε να εξακριβώσουμε πως ακριβώς οδηγεί στην παχυσαρκία ο καθιστικός τρόπος ζωής και ανακαλύψαμε πως όταν τα λιπώδη κύτταρα εκτίθενται σε συνεχή, χρόνια πίεση, επιταχύνεται η ανάπτυξη των μορίων που φέρουν το λίπος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αμίτ Γκέφεν, από το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου.

Και συνέχισε: «Σε αντίθεση με τους ιστούς των μυών και των οστών που εξασθενούν από την ακινησία, οι εναποθέσεις λίπους στα λιπώδη κύτταρα διευρύνονται έως και 50%. Αυτή είναι μία πoλύ σημαντική ανακάλυψη».

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BiophysicalJournal», ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η δομή των λιπωδών κυττάρων αλλάζει με την συνεχή πίεση.

Επιπλέον, η διεύρυνσή τους έχει ως συνέπεια να παραμορφώνονται και τα παρακείμενα κύτταρα, τα οποία αναγκάζονται να διαφοροποιηθούν και να αρχίσουν και αυτά να διευρύνονται.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην παχυσαρκία δεν παίζει ρόλο μόνο η διατροφή, αλλά πιθανώς είναι ισχυρότερος ο ρόλος της καθιστικής ζωής», είπε ο δρ Γκέφεν.

«Εάν κατανοήσουμε την μοριακή αιτιολογία της παχυσαρκίας, θα μπορέσουμε να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησής της», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:real.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ