Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Είναι τελικά υγιεινό το εθνικό μας φαγητό;

<p><span style="font-size: medium;">Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστιανής νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού μόνο 2 φορές, μια εκ των οποίων είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κάθε 25η Μαρτίου. Τα παλαιότερα χρόνια, το ψάρι ήταν δυσεύρετο, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Αυτός θεωρείται και ο βασικός λόγος που το παστό ψάρι, όπως ο βακαλάος, καθιερώθηκε σαν επίσημο γεύμα αυτής της γιορτής.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Γράφει η κ. <strong>Μαρία Τουμπή</strong> Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος </span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Μέχρι και σήμερα ο βακαλάος, συνοδευόμενος από τη σκορδαλιά, αποτελεί την καθιερωμένη επιλογή γεύματος για αυτή την εορταστική ημέρα. Ας δούμε όμως, ποια είναι τα θρεπτικά και ποια τα τρωτά σημεία του εθνικού μας πιάτου.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Πλεονεκτήματα:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Ο βακαλάος, όπως και κάθε ψάρι, είναι καλή πηγή εύπεπτων πρωτεϊνών.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Περιέχει βιταμίνες A, D και K.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Είναι πλούσιος στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Το σκόρδο εμφανίζει αντιμικροβιακές ιδιότητες.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αρκετές έρευνες συνδέουν την υψηλή κατανάλωση σκόρδου με μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά και της χοληστερόλης.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η πατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και κάλιο.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και η συχνή του κατανάλωση είναι συνυφασμένη με την καλή υγεία.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Μειονεκτήματα:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Το τηγάνισμα καταστρέφει αρκετά θρεπτικά συστατικά, κυρίως τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τα τηγανητά γεύματα είναι πλούσια σε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η υψηλή κατανάλωση πατάτας ή ψωμιού, εκτός από τις θερμίδες του γεύματος, πιθανόν να αυξήσει επικίνδυνα και τη γλυκόζη του αίματος.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ο παστός βακαλάος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ακόμα και μετά το καθιερωμένο ξαλμύρισμα, οπότε δεν συστήνεται για όσους πάσχουν από ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Αν βρίσκεστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, να θυμάστε ότι μια μικρή μερίδα τηγανητού μπακαλιάρου με κουρκούτι αποδίδει περίπου 300 θερμίδες, ενώ αν συνοδέψετε το γεύμα σας με 1-2 κουταλιές σκορδαλιά θα προσθέσετε περίπου 150 θερμίδες επιπλέον.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Περισσότερα:www.diatrofi.gr</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>

Σχετικά άρθρα