Μαρία 12 ετών: Γιατί δεν με καταλαβαίνουν οι γονείς μου;

24 Μαρτίου 2014
ρωτά

Μικρή αναγνώστριά μας ρωτά:

Kλαίω όταν μου θυμώνει η μαμά ή κάποιος συγγενής. Όταν μου κάνει παρατήρηση ή κάτι άλλο κλαίω συνέχεια. Είμαι 12 ετών μπορείτε να με βοηθήσετε.

Αγαπητή αναγνώστρια. Ο ψυχολόγος - ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός σου απαντά:

Δημήτρης Κατσαρός


Αυτό που σε πληγώνει όταν σου 'κάνουν παρατηρήσεις' είναι κάτι που συμβαίνει και σε μεγαλύτερα παιδιά και ακόμα και στους ενήλικες. Δεν είναι κάτι ευχάριστο οι παρατηρήσεις. Γιατί τί κάνουν στην ουσία; Σε βάζουν να παίξεις το παιχνίδι της ζωής με άλλους κανόνες απ'αυτούς που γνώριζες ως τώρα. Κάθε καινούργιος κανόνας μοιάζει στην αρχή ξένος και ίσως τρομαχτικός. Μερικές φορές λοιπόν όταν μπαίνουμε σε εδάφη νέα καλό είναι για να αντέξουμε το θυμό και το φόβο να έχουμε παρέα. Τί εννοούμε μ'αυτό; Είναι προφανές ότι δε συμβαίνει μόνο σε σένα να μη τα ξέρεις όλα. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου που έχουν περάσει από παρόμοιες δυσκολίες ή ακόμα καλύτερα τις περνάνε κι αυτοί τώρα. Κάθε φορά λοιπόν που πας να σκεφτείς ότι είσαι μόνος-μόνη σου ψάξε για κάποια τέτοια άτομα, φίλους ή συγγενείς. Θυμήσου ότι η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων μπήκε παρέα με τον Κύριο Κούνελο. Η Άριελ βγήκε στην ξηρά παρέα με τον Σεμπάστιαν. Ο Σρεκ είχε παρέα τον γάιδαρο. Αν δεν μπορείς να βρεις κάποιον εκείνη την ώρα, δοκίμασε να γράψεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με σκοπό να τα θυμάσαι και να τα μοιραστείς αργότερα. Κι έτσι κάθε φορά θα θυμάσαι τί περίπου έγινε, χωρίς απαραίτητα να 'πρέπει' να το καταλάβεις. Απλά θα το παρατηρείς και σιγά-σιγά με τη συζήτηση, το χαβαλέ και την κοινωνική σου ζωή θα το ξεπεράσεις. Θα χαρούμε να μάθουμε τη συνέχεια. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ματί***** ****
23:40 Κυριακή 20/11/2016
Καλησπέρα σας Το όνομα μου είναι Ματίνα Κ είμαι 17 ετών δεινω πανελλαδικές και ζω στην Καρδίτσα πάλευα με κρίσεις πανικού και αγοραφοβία και τα κατάφερα με την επίσκεψη σε ψυχίατρο αυτούς τους μήνες όμως συμβαίνει κάτι με εμενα αρχικά δεν έχω όρεξη για τίποτα τρώω συνέχεια κλαίω με το ποσο χοντρή είμαι Νοιώθω άσχημα με τΟν εαυτό μου και κλαίω κάθε βράδυ κλαίω επειδή αγαπω το αγόρι μου που ακούστηκε είμαι πολύ αγχωμένη για τις πανελλαδικές Οι γονείς μου μου είπαν βέβαια να φύγεις εξωτερικό αλλα φοβάμαι πολύ έχω θυμό πολύ μέσα μου ουρλιάζω για το παραμικρό πετάγονται οι φλέβες στο κεφάλι μου Τσατιζομαι πολύ εύκολα και μερικές φορές από τα νεύρα μου χτυπάω με τα χέρια μου το κεφάλι μου τσιρίζοντας απαλά δεν κινδυνεύω να πεθάνω κιόλας απογοητεύομαι από τα πάντα μόνο το αγόρι μου μου δίνει δύναμη Τι τρέχει με εμενα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ