“Nα μη δώσει δικαιώματα στη Μάλαγα ο Ολυμπιακός”

Για τις δύο… ελληνοϊσπανικές μονομαχίες της Euroleague, του Ολυμπιακού με τη Μάλαγα και του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα, μίλησε ο Φώτης ΚΑΤΣΙΚΆΡΗς.Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον "Sentra"

Για όσα έγιναν στο Μπιλμπάο με την αποθέωση («διάδρομο») των παικτών της Ρεάλ στους απλήρωτους παίκτες των Βάσκων: «Επειδή έχω ζήσει μεγάλες στιγμές σε αυτό το γήπεδο, ήταν όντως πολύ μεγάλη στιγμή. Για κάθε άνθρωπο που συμμετέχει σε αυτή την ομάδα, ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Ο κόσμος που θέλει το μπάσκετ στο Μπιλμπάο δυστυχώς έχει έρθει σε κατάσταση δύσκολη. Ο κόσμος αγαπάει πολύ το μπάσκετ εκεί και θα ήταν κρίμα να χαθεί το πρότζεκτ που χτίστηκε με πολύ κόπο και αγάπη.

Υπάρχει αυτό το ένστικτο (σ.σ. για την «αψίδα»). Όταν μια ομάδα κερδίσει έναν τίτλο, κάνουν το διάδρομο και στη διάρκεια της σεζόν. Αυτό έκαναν και οι παίκτες της Μαδρίτης, σαν πρωταθλητές οι παίκτες της Μπιλμπάο σε αυτά που υπομένουν. Ηταν κίνηση αλληλεγγύης γι’ αυτά που υπομένουν. Ο Μουμπρού, αν και έχει κερδίσει τίτλους με την Μπαρτσελόνα, είπε ότι ήταν το πιο συγκινητικό που του έχει συμβεί.

Το Μπιλμπάο είναι ποδοσφαιρική πόλη, ζουν και αναπνέουν για την Αθλέτικ, αλλά η ομάδα μπάσκετ έφερε ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη και θέλουν να συνεχιστεί. Χθες έγιναν κάποιες συζητήσεις στην πόλη, οι μετοχές του ιδιοκτήτη πέρασαν στα χέρια ενός γκρουπ πέντε ανθρώπων και φαίνεται ότι θα λυθεί το θέμα».

Για τον αγώνα του Ολυμπιακού στη Μάλαγα, που είναι ματς ζωής ή θανάτου και για τους δύο: «Είναι το ενδιαφέρον του συστήματος. Φτάνεις σε σημείο αγώνων ζωής ή θανάτου. Σίγουρα η Μάλαγα έχει αρκετά προβλήματα, τρεις βασικοί θα λείπουν, ο Μέντλεϊ, ο Βιδάλ και ο Χετσχάιμερ και είναι τρεις ποιοτικοί παίκτες. Η Μάλαγα είναι σκληρή φέτος, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην άμυνα, παίζει στα όρια του φάουλ, με πολλές επαφές και είναι πολύ επιθετική στα πικ-εν-ρολ, που το έχει ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του.

Το πρώτο κομμάτι του αγώνα είναι το ψυχολογικό, όσον αφορά την ήττα της Μάλαγα από την Μπανταλόνα στο πρωτάθλημα, με κάτι δηλώσεις του Πλάθα και προπονήσεις στις 8 το πρωί. Δεν ξέρω αν οι παίκτες της έχουν το ειδικό βάρος και την εμπειρία για να ανταπεξέλθουν σε μια δυσκολία. Δε νομίζω να έχουν.

Το δεύτερο κομμάτι είναι ο Ολυμπιακός και κατά πόσο θα τη διαβάσει καλά, αν και την ξέρει καλά… Ο Πλάθα έχει σταθερή φιλοσοφία, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις για τον Ολυμπιακό σήμερα. Αρα, το διάβασμα της άμυνας της Μάλαγα έχει σημασία.

Ο Ολυμπιακός θα θέλει ένα ψηλό σκορ, θα έχει σημασία να μην πάει το παιχνίδι σε χαμηλά επίπεδα. Θα λείπει ο πρώτος σκόρερ, όπως είναι ο Μέντλεϊ, είναι περιφερειακό τεσσάρι με πολλές δυνατότητες, σημείο αναφοράς της ομάδας. Αρα με την έλλειψή του, θα λείψουν οι πόντοι του και οι επιθετικές επιλογές της Μάλαγα.

Όμως θέλει προσοχή, είναι σκληρή ομάδα, έχει δύναμη και ταχύτητα, όχι πολύ ταλέντο ή βάθος. Πρέπει να βρεθούν σε καλή μέρα οι πλαϊνοί παίκτες του Ολυμπιακού, γιατί η Μάλαγα έτσι όπως αμύνεται κλείνουν όλοι τη ρακέτα, για ριμπάουντ και διεισδύσεις. Αρα, οι γωνίες θα είναι ανοικτές, έχει σημασία να έχει καλό ποσοστό ο Ολυμπιακός για να ανοίξει την άμυνα. Πάνε δυνατά στα επιθετικά ριμπάουντ, χρειάζεται προσοχή.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να συγκεντρωμένος και με καλή άμυνα για να μη δώσει δικαιώματα σε παίκτες της Μάλαγα που δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ο Κάλογουεϊ ή ο Τούλσον στο `2′. Επιπλέον, ο Ντράγκιτς είναι σε πολύ καλή κατάσταση, έχει και την αυτοπεποίθηση, είναι παίκτης που θέλει μεγάλη προσοχή».

Για τις ελλείψεις του Ολυμπιακού (σ.σ. Περπέρογλου και Πρίντεζης): «Εχει και ο Ολυμπιακός τις ελλείψεις, τις σημαντικές ελλείψεις. Θα δούμε προφανώς τον Παπαπέτρου και πάλι με αρκετό χρόνο, που έχει καλό σουτ. Ο Λοτζέσκι θα είναι σημαντικός. Ο Ολυμπιακός το τελευταίο ματς που έπαιξε στη Μάλαγα είχε προβλήματα στο πικ-εν-ρολ για 30 λεπτά, αλλά μετά ο Σπανούλης, με διαφορετικό τρόπο, παίζοντας ένας εναντίον ενός, έπαιξε και είχε επιτυχία».

Για το αν η Μπαρτσελόνα, με την οποία παίζει ο Παναθηναϊκός αύριο στην Βαρκελώνη, είναι τόσο άτρωτη: «Είναι πράγματι πολύ καλή ομάδα. Μέσα από δυσκολίες που είχε στην αρχή της χρονιάς, επειδή ο Πασκουάλ έχει πολύ ξεκάθαρη φιλοσοφία, έκανε αρκετές αλλαγές το καλοκαίρι. Είχε τον Ναβάρο και τον Λόρμπεκ από χειρουργείο και μετά τον Ολεσον. Είχε κακή εικόνα και άσχημα αποτελέσματα στην αρχή της σεζόν στην ACB αλλά και την ήττα από την Ναντέρ στην Ευρωλίγκα. Με το χρόνο, γυρνώντας οι παίκτες, «παγώνοντας» τον Λάμπε μέχρι να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και πάντα με τη φιλοσοφία του Πασκουάλ που είναι αμυντικός προπονητής, έφτασε σε σημείο σήμερα να έχει 14 ετοιμοπόλεμους παίκτες. Συζητούσαν ότι αυτό είναι πρόβλημα διαχείρισης.

Αρχικά υπήρχε πρόβλημα στη διάρκεια με παίκτες που δεν ήξεραν τι πρέπει να κάνουν και ο Πασκουάλ ήταν μπερδεμένος. Ομως βρήκαν οι παίκτες το ρόλο που πρέπει να έχει ο καθένας και σήμερα είναι από τις καλύτερες ομάδες. Δε θέλω να πω η καλύτερη, γιατί η Ρεάλ από την αρχή είναι σταθερή, με το ταλέντο. Όμως η Μπαρτσελόνα είναι σε πολύ καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή, μια ομάδα με πλούσιο, σε βάθος, ρόστερ. Εχει το πιο καλό inside game που υπάρχει στην Ευρωλίγκα αυτή τη στιγμή.

Και τα τρία πλέι-μέικερ είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους. Αυτή τη στιγμή βοηθά και η ψυχολογία. Η Μπαρτσελόνα είναι στο σημείο που κάθε προπονητής θα ήθελε να είναι τώρα».

Για το τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός: «Να προφυλάξει τη ρακέτα του, καθώς η Μπαρτσελόνα μένει πολύ με τον Τόμιτς, να δούμε και με τον Λάμπε τι θα γίνει και πόσο θα παίξει. Εκεί έχει μια αδυναμία ο Παναθηναϊκός, πρέπει να προφυλάξει τη ρακέτα του και περιφερειακά, πέρα από το Ναβάρπ, ο Ολεσον είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το πικ-εν-ρολ που το παίζει πολύ καλά με τον Ουέρτας και τον Τόμιτς ή τον Ντόρσεϊ. Τον τελευταίο καιρό τους αφήνει και τρέχουν, ενώ ήταν πολύ στο 5 εναντίον 5 και από την άλλη η άμυνά της είναι πολύ καλή.

Ο Παναθηναϊκός ξέρουμε ότι αν δεν έχει το σουτ σε καλή μέρα, έχει προβλήματα γιατί δεν έχει λόου ποστ παιχνίδι με τους ψηλούς. Πρέπει να βρεθεί σε καλή μέρα στο τρίποντο. Σε τέτοια ματς είναι να είσαι κοντά στο σκορ στο τελευταίο τετράλεπτο για να παίξεις ένα παιχνίδι τεσσάρων λεπτών.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξει ο Παναθηναϊκός την μπάλα, να μην έχει λάθη, να μη δώσει ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να τρέξει. Να το πάει στο 5 εναντίον 5, είναι σημαντική η άμυνά του στη ρακέτα, στα ριμπάουντ γιατί είναι ψηλά παιδιά και πάνε στο επιθετικό ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρεθεί σε πάρα πάρα πολύ καλή μέρα, όχι μόνο σε καλή μέρα, ειδικά στο μακρινό σουτ με καλό ποσοστό για να μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη».

Για το τι κάνει ο ίδιος, επί προσωπικού, με την καριέρα του: «Περιμένω. Τελειώνει η χρονιά, φάγαμε τον γάιδαρο, μένει η ουρά. Είναι δύσκολο να είσαι εκτός, να είσαι ανενεργός».

Για το αν θέλει να… ερωτηθεί (σ.σ. για την Εθνική): «Να μη ρωτήσεις…»

Σχετικά άρθρα