Πέτρες στη χολή. Ποιοί κινδυνεύουν, πως θα προστατευτούν

27 Μαρτίου 2014

Χολολιθίαση ονομάζουμε το σχηματισμό λίθων στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, το οποίο βρίσκεται αμέσως κάτω από το συκώτι και χρησιμεύει στην αποθήκευση υγρών και ενζύμων απαραίτητων για τη διαδικασία της πέψης.

Το 60% των ανθρώπων που έχουν χολολιθίαση δεν εμφανίζουν συμπτώματα, για αυτό και η χολολιθίαση είναι συνήθως μία σιωπηλή νόσος. Η διενέργεια βέβαια υπερήχου κοιλίας θα αναδείξει – στις περισσότερες περιπτώσεις – τους λίθους στη χοληδόχο κύστη, εφόσον αυτοί υπάρχουν. Στις περιπτώσεις που η χολολιθίαση προκαλεί συμπτώματα, τα συμπτώματα αυτά είναι πόνος στην κοιλιά, ο οποίος συχνά είναι έντονος, ναυτία, τάση για εμετό ή και έμετοι, καθώς και πυρετός με ρίγος.

 

Σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση χολολιθίασης βρίσκονται οι επόμενες 6 κατηγορίες ανθρώπων:

  1. οι γυναίκες

  2. οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

  3. εκείνοι με ιστορικό χολολιθίασης στην οικογένεια (κυρίως η μητέρα)

  4. εγκυμονούσες γυναίκες ή γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά

  5. παχύσαρκοι ασθενείς

  6. ασθενείς με ψηλές τιμές τριγλυκεριδίων στο αίμα

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, συχνός έλεγχος των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια) και απώλεια βάρους για τους παχύσαρκους  θα μειώσει τις πιθανότητες για την εμφάνιση της νόσου.

Το 70% των ασθενών που εμφανίζει συμπτώματα εξαιτίας της χολολιθίασης, θα εμφανίσει και νέο επεισόδιο πόνου, γι αυτό και στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).

 πηγη:www.eligast.gr/


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ