Νηστίσιμη μπουγάτσα

<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Υλικά</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;"><em>Για 4-6 άτομα</em></span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για το φύλλο κρούστας </span><br /><span style="font-size: medium;">1/2 κιλού αλεύρια για όλες τις χρήσεις</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κουταλιές λάδι</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κουταλιά ξίδι</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κουταλάκια αλάτι</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κούπα χλιαρό νερό</span><br /><span style="font-size: medium;">λίγο νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων (νιστεστές είναι το ίδιο με το κορν φλάουρ)</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τη γέμιση</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κιλό αλεύρι</span><br /><span style="font-size: medium;">1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κουταλάκι του γλυκού σόδα</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι νερού λάδι</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι κρασιού αλισίβα</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι κρασιού πορτοκαλάδα</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι κρασιού ούζου</span><br /><span style="font-size: medium;">3 κάψες βανίλιας</span><br /><span style="font-size: medium;">½ λεμόνι (θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)</span><br /><span style="font-size: medium;">1 μπολ ζάχαρη άχνη</span><br /><span style="font-size: medium;">Κανέλα</span><br /><span style="font-size: medium;">Αλάτι</span><br /><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p> </p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Εκτέλεση</span></h4>
<p><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για το φύλλο κρούστας</span><br /><span style="font-size: medium;">Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση. Βάζουμε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν, το αλάτι και το νερό. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειασθεί για να γίνει λεία και απαλή.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που θα χρειαστούμε.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τα βάζουμε σε ταψάκι αλευρωμένο και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν 1 ώρα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Με μια λεπτή μακριά βέργα, ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλο, πάνω σε επιφάνεια που έχουμε βάλει νισεστέ, αλευρώνοντας συχνά να μην κολλάει η βέργα.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα με νισεστέ και δεν έχουμε το φόβο μη κάνουν τρύπες όπως θα συνέβαινε με το αλεύρι.</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τη γέμιση</span><br /><span style="font-size: medium;">Βάζουμε σε ένα μπολ 1 κιλό αλεύρι, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ,1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο και την κανέλα και τα ανακατεύουμε.</span><br /><span style="font-size: medium;">Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο, 1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη, 1 ποτήρι κρασιού αλισίβα, 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί, 1 ποτήρι κρασιού ούζου, 1 ποτήρι κρασιού πορτοκαλάδα, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, 3 κάψες βανίλιας, το χυμό από το μισό λεμόνι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 5 λεπτά.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Στη συνέχεια ρίχνουμε τις 3 κάψες βανίλιας, το χυμό από το μισό λεμόνι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και βάζουμε μέσα τα φύλλα κρούστας που φτιάξαμε απλώνοντάς τα σε όλη την έκταση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα τη γέμιση της μπουγάτσας. Για το τέλος σκεπάζουμε τη γέμιση με τα φύλλα κρούστας που προεξέχουν.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Βάζουμε τη μπουγάτσα να ψηθεί στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.</span><br /><span style="font-size: medium;">Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο ώστε να μην είναι καυτή και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη και κανέλα άχνη.</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p><br class="break" /><br class="break" /></p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά</span></h4>

Σχετικά άρθρα