Αυγό. Πόσο υγιεινό είναι;

<p> </p>
<p><span style="font-size: medium;">Σε ποιον από εμάς δεν αποτελεί ανάμνηση που προκαλεί χαμόγελο, η εικόνα της μαμάς ή της γιαγιάς που έτρεχε από πίσω μας για να μας δώσει το αυγό μας; Κι όμως πόσο δίκιο είχαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας!..</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Γράφει η κ.<strong> Μαρία Τσίρμπα</strong> Χημικός, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Το αυγό αποτελεί εξαιρετική τροφή για την εμβρυϊκή, την βρεφική και την παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη του εμφανίζει την υψηλότερη βιολογική αξία σε σχέση με όλες τις μεμονωμένες πηγές πρωτεΐνης. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή όσα δεν μπορούν να συντεθούν από το ανθρώπινο σώμα, περιέχονται στο ασπράδι του αυγού. Ακόμα και αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η αργινίνη που δύσκολα εντοπίζονται σε άλλα τρόφιμα, υπάρχουν σε σημαντικές ποσότητες στο ασπράδι του αυγού. Συνεπώς, η πρωτεΐνη του αυγού κατέχει εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών έχοντας υπόψιν ότι οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων (και την ανάπλαση των κατεστραμμένων) αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Επιπλέον, στον κρόκο του αυγού περιέχονται:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: medium;">Το απαραίτητο ω6 λιπαρό οξύ (που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας) αραχιδονικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά την εμβρυϊκή και τη βρεφική ηλικία, προκειμένου να δομηθεί ο νευρικός ιστός.</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Λεκιθίνη, ένα φωσφολιπίδιο που προάγει τις πνευματικές λειτουργίες</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Χολίνη, μια βιταμίνη που ενδυναμώνει την μνήμη και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης των παιδιών. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη νωρίτερα από την εμβρυϊκή ηλικία αν υπάρξει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου με συνέπεια το βρέφος να γεννιέται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D,E, Κ. Ο κρόκος του αυγού είναι η δεύτερη πλούσια πηγή βιταμίνης D, ύστερα από ορισμένα ιχθυέλαια. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Σίδηρος, φωσφόρος, κάλιο, θείο, χρώμιο. Ο σίδηρος ειδικά στα παιδιά βελτιώνει την πνευματική απόδοση και προλαμβάνει τις μαθησιακές δυσκολίες. Αν συνδυαστεί το αυγό με χυμό πορτοκάλι που περιέχει βιταμίνη C διευκολύνεται η απορρόφησή του σιδήρου</span></li>
<li><span style="font-size: medium;">Χοληστερόλη. Περιέχονται 175 – 220mg χοληστερόλης οπότε χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του κρόκου από παιδιά που έχουν υπερλιπιδαιμία</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: medium;">Τελειώνοντας με την θρεπτική αξία του αυγού, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στον κρόκο όσο και ασπράδι περιέχονται οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β συμπεριλαμβανόμενων της Β12 και του φολικού οξέος. Οι βιταμίνες αυτές είναι πολύτιμες για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Το αυγό είναι επίσης πλούσια πηγή στα ιχνοστοιχεία φωσφόρο, ψευδάργυρο, κάλιο.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΠΗΓΗ:www.diatrofi.gr</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>
<p> </p>

Σχετικά άρθρα